Proba de evaluare a cunostintelor la Facultatea de Politie consta in aplicarea unui Test grila la disciplinele: Istorie, Limba romana si Limba straina.
Proba la limba straina va fi sustinuta la disciplina la care a optat candidatul prin Cererea de participare la concursul de admitere, depusa la unitatea de recrutare. Candidatul poate opta doar pentru una din urmatoarele discipline: Limba engleza, Limba franceza, Limba germana, Limba spaniola si Limba rusa.
Testul grila se elaboreaza sub forma unui chestionar cu intrebari din cadrul celor trei discipline ale probei de concurs. Intrebarile din chestionar se intocmesc, se evalueaza si se noteaza separat, pe discipline.
Timpul alocat desfasurarii probei este de 4 ore.
Manualele scolare si tematica pentru disciplinele de concurs sunt cele prevazute in Anexa nr. 9.
Proba de evaluare a cunostintelor la Facultatea de Pompieri consta in aplicarea unui Test grila la disciplinele: Algebra si Elemente de analiza matematica si Fizica (Mecanica, Fizica moleculara si Termodinamica, Electricitate).
Testul grila se elaboreaza sub forma unui chestionar cu intrebari din cadrul celor doua discipline ale probei de concurs. Intrebarile din chestionar se intocmesc, se evalueaza si se noteaza separat pe discipline. Timpul alocat desfasurarii probei este de 4 ore.
Manualele scolare si tematica pentru disciplinele de concurs sunt cele prevazute in Anexa nr. 10.
Admitere Academia de Politie 2023: Examinarea medicala
Examinarea medicala se realizeaza potrivit prevederilor Ordinului MAI nr. 105/2020, pentru candidatii care se incadreaza in numarul de locuri scoase la concursul de admitere in ordinea descrescatoare a mediilor obtinute la proba scrisa. Academia transmite unitatilor de recrutare candidatii care urmeaza sa sustina examinarea medicala.
Compartimentul cu sarcini de recrutare informeaza candidatii cu privire la continuarea procedurilor de selectie si prezentarea la unitatea de recrutare in vederea inmanarii documentelor necesare efectuarii examinarii medicale.
Academia afiseaza la finalul fiecarei zile situatia candidatilor care au finalizat examinarea medicala, succesiv, pana la completarea numarului de locuri scoase la concursul de admitere.
Sunt declarati admisi candidatii care au fost declarati apt medical, in ordinea descrescatoare a mediilor de admitere.
Conditii admitere Academia de politie 2023
La concursul de admitere la forma de invatamant cu frecventa, programele de studii „Drept”, „Ordine si siguranta publica” si „Instalatii pentru constructii - Pompieri”, pot participa absolventii de liceu cu diploma de bacalaureat sau echivalenta, precum si absolventii studiilor efectuate in strainatate si recunoscute de catre directiile de specialitate din cadrul M.Ed., care indeplinesc conditiile legale si criteriile specifice de recrutare prevazute de legislatia in vigoare.
Pentru specializarile „Drept”, „Ordine si siguranta publica” si „Instalatii pentru constructii - Pompieri”, candidatii pot participa la concursul de admitere la o singura specializare/program de studii universitare de licenta din cadrul unei singure facultati.
La concursul de admitere la forma de invatamant cu frecventa redusa, programul de studii universitare de licenta „Ordine si siguranta publica” al Facultatii de Politie, pot participa agentii/ subofiterii/ maistrii militari din M.A.I., care indeplinesc conditiile legale si criteriile specifice de recrutare potrivit art. 6, alin. (8) din Anexa nr. 2 la OMAI nr. 140/2016, respectiv art. 7 alin. (3) din Anexa nr. 2 la OMAI nr. 177/2016.
Recrutarea candidatilor pentru participarea la concursul de admitere se realizeaza de catre unitatile/ compartimentele de resurse umane/persoanele cu sarcini de recrutare stabilite prin Dispozitia-cadru nr. II/17953/2019 a Directorului General al D.G.M.R.U. privind recrutarea candidatilor pentru admiterea in institutiile de invatamant care pregatesc personal pentru nevoile M.A.I., cu modificarile si completarile ulterioare.
Pentru specialitatea „Penitenciare” (beneficiar - Ministerul Justitiei) recrutarea candidatilor se realizeaza de structurile de resurse umane ale unitatilor penitenciare din cadrul Administratiei Nationale a Penitenciarelor.
Admitere la Academia de Politie 2023 fara examen
Candidatii care, in perioada studiilor liceale au obtinut distinctii (premiile I, II, III, mentiune) la olimpiadele scolare nationale recunoscute de Ministerul Educatiei (denumit in continuare M.Ed.) la disciplinele din cadrul probelor de evaluare a cunostintelor pentru facultatile la care se inscriu, beneficiaza de dreptul de a se inscrie, fara sustinerea probelor scrise de evaluare a cunostintelor, pe locurile finantate de la bugetul de stat, daca au fost declarati „apt” si, dupa caz, „promovat” (au indeplinit baremul minimal de promovare), la proba eliminatorie de evaluare a performantei fizice si la examinarea medicala si indeplinesc celelalte conditii legale si criterii specifice pentru admiterea in institutiile de invatamant ale M.A.I.
Candidatii care, in perioada studiilor liceale au obtinut distinctii (premiile I, II, III, mentiune) la olimpiadele scolare internationale recunoscute de M.Ed. beneficiaza de dreptul de a se inscrie, fara sustinerea probelor scrise de evaluare a cunostintelor, pe locurile finantate de la bugetul de stat, daca au fost declarati „apt” si, dupa caz, „promovat” (au indeplinit baremul minimal de promovare), la proba eliminatorie de evaluare a performantei fizice si la examinarea medicala si indeplinesc celelalte conditii legale si criterii specifice pentru admiterea in institutiile de invatamant ale M.A.I.
Copiii politistilor/personalului militar ranit sau decedat intr-un accident de munca ori decedat ca urmare a participarii la actiuni militare, misiuni si operatii sau copiii militarilor invalizi si a civililor invalizi care, potrivit legii, au participat la actiuni militare, misiuni si operatii pe teritoriul sau in afara teritoriului Statului Roman, beneficiaza de dreptul de a se inscrie, fara sustinerea probelor scrise de evaluare a cunostintelor, pe locurile finantate de la bugetul de stat, daca au fost declarati „apt” si, dupa caz, „promovat” (au indeplinit baremul minimal de promovare), la proba eliminatorie de evaluare a performantei fizice si la examinarea medicala si indeplinesc celelalte conditii legale si criterii specifice pentru admiterea in institutiile de invatamant ale M.A.I.
Pentru locurile alocate distinct candidatilor din alte tari, admiterea se face in conditiile art. 206 din cadrul Legii nr. 1/2011, cu modificarile si completarile ulterioare.
Acte necesare pentru inscrierea la Academia de Politie 2023
Candidatii depun documentele solicitate pentru constituirea dosarului de recrutare la unitatile care desfasoara activitati de recrutare si vor mentine legatura cu acestea, pentru a se informa cu privire la data si locul unde se va sustine evaluarea psihologica.
Aspectele procedurale privind organizarea si defasurarea recrutarii vor fi stabilite prin dispozitie a Directorului-general al DGMRU, document ce se va publica pe paginile de internet ale MAI, ale Academiei de Politie ”Alexandru Iona Cuza”, respectiv ale unitatilor de recrutare.
Dosarele de recrutare ale candidatilor se constituie in conformitate cu prevederile Ordinului M.A.I. nr. 140/2016 si Ordinului M.A.I. nr. 177/2016, ambele cu modificarile si completarile ulterioare.
Pentru fiecare
candidat la invatamantul cu frecventa, unitatea care a efectuat recrutarea va trimite la Academie in format scanat urmatoarele documente:
a) cererea-tip de inscriere la concursul de admitere, inregistrata la Secretariatul unitatii cu atributii de recrutare;
b) documentele care atesta absolvirea studiilor liceale, astfel:
I-pentru candidatii care au promovat examenul de bacalaureat in promotiile anterioare anului 2023 – diploma de bacalaureat si foaia matricola a studiilor liceale, in copii certificate pentru conformitate cu originalul sau copii legalizate;
II-pentru candidatii care au promovat examenul de bacalaureat in promotia anului 2023 - adeverinta de promovare,;
III-pentru candidatii care au absolvit, cu diploma de bacalaureat (sau echivalenta acesteia), studii liceale in afara Romaniei, in promotiile anterioare anului 2023:
a) atestatul de recunoastere a studiilor eliberat de catre directia de specialitate din cadrul M.Ed. (copie certificata cu originalul de catre functionarul competent/copie legalizata);
b) diploma de bacalaureat sau echivalenta cu aceasta, in traducere legalizata;
c) foaia matricola din perioada studiilor liceale, in traducere legalizata.
In cazul candidatilor carora li se aplica prevederile art. 3 alin (2) - (6) din prezentul Regulament, dosarele vor fi transmise in format tiparit si vor cuprinde, in afara documentelor prevazute la alin. (1), si urmatoarele:
a) adeverinta medicala eliberata de medicul de familie si consimtamantul informat, conform anexelor nr. 2 si 3 la OMAI nr. 105/2020;
b) copie dupa cartea de identitate (pentru cei care si-au schimbat numele – copie dupa hotararea judecatoreasca sau alte documente privind schimbarea numelui);
c) copie dupa certificatul de nastere;
d) copie dupa certificatul de casatorie, pentru candidatii care si-au schimbat numele in urma casatoriei;
e) avizul psihologic sau nota compartimentului de resurse umane, in cazul in care rezultatele evaluarii psihologice s-au comunicat pe baza de tabel nominal;
f) cazierul judiciar al candidatului/extrasul de pe cazierul judiciar, solicitat de catre compartimentul cu sarcini de recrutare, pe baza consimtamantului expres al candidatului;
g) o fotografie color 9/12 cm (avand scrise pe verso: numele, prenumele tatalui si prenumele candidatului, inscrise cu majuscule, precum si codul numeric personal al acestuia);
h) declaratia de confirmare a cunoasterii si acceptarii conditiilor de recrutare;
i) documentele doveditoare obtinerii distinctiilor prevazute la art. 3 alin. (2) sau (3) din Regulament.
La dosarul de recrutare se vor depune copii ale documentelor solicitate la alin. (1) si alin. (2), certificate pentru conformitate si semnate atat de catre persoana desemnata cat si de catre candidat. Copiile certificate pentru conformitate cu originalul se realizeaza doar dupa originalul documentelor, nu si dupa copiile legalizate, care se depun in original.
In cazul candidatilor inscrisi pe locuri distincte (rromi, maghiari, alte minoritati nationale etc.) sau in situatia absolventilor cu diploma de bacalaureat proveniti din sistemul de protectie sociala, dosarul de recrutare va contine, suplimentar, si documentele, in original, care atesta indeplinirea conditiilor de participare pe aceste locuri, solicitate potrivit prevederilor legale incidente, precum si prin dispozitiile prezentului Regulament.
In urma aprobarii de catre ministrul afacerilor interne a solicitarilor beneficiarilor OMAI nr. 35/2014 si OMAI nr. 108/2014, OMAI 48/2021acestia vor depune suplimentar, in fotocopie, la dosarul de recrutare, si documentele solicitate de actele normative mentionate.
Pentru fiecare
candidat la invatamantul cu frecventa redusa, unitatea care a efectuat recrutarea va trimite, la Academie, in format scanat, urmatoarele documente:
cererea-tip de inscriere la concursul de admitere, inregistrata la Secretariatul unitatii de recrutare;
diploma de bacalaureat si foaia matricola a studiilor liceale, in copii certificate cu originalul de catre lucratorul de resurse umane care efectueaza recrutarea/ copii legalizate;
La dosarul de recrutare se vor depune copii ale documentelor solicitate la alin. (1), certificate pentru conformitate si semnate de catre persoana desemnata si de catre candidat.
Copiile certificate pentru conformitate cu originalul se realizeaza doar dupa originalul documentelor, nu si dupa copiile legalizate, care se depun in original.
Prin exceptie de la prevederile alin. (1), dosarele candidatilor recrutati de structurile de resurse umane din subordinea Inspectoratului General al Politiei de Frontiera si Inspectoratul General al Jandarmeriei Romane sunt centralizate la nivel de Inspectorat General, si ulterior trimise la Academie.
La Academie se vor trimite numai dosarele/ documentele scanate ale candidatilor declarati „Apt” din punct de vedere psihologic, respectiv cei care potrivit adeverintei medicale eliberate de catre medicul de familie ”pot participa la concursul de admitere”.
Taxa de inscriere la concursul de Admitere la Academia de Politie 2023
In vederea participarii la concursul de admitere, candidatii sunt obligati sa achite o taxa de inscriere la concurs, in valoare de 450 lei.
Taxa de inscriere la concursul de admitere se achita in contul de venituri al Academiei de Politie “Al.I.Cuza” (CF 4266472), deschis la Trezoreria Sector 1 Bucuresti (cont IBAN: RO35TREZ70120F330500XXXX), dupa depunerea documentelor de inscriere si exclusiv online (respectiv virament bancar, transfer online etc.), in perioada 20.07.2023-27.07.2023 (data operatiunii bancare) sau ulterior declararii ”apt” psihologic, pana cel mai tarziu la 28.07.2023.
Achitarea taxei de inscriere la concursul de admitere se realizeaza in conformitate cu precizarile publicate pe site-ul oficial al Academiei de Politie la sectiunea „Admitere”.
Explicatia pe documentul de plata a taxei de inscriere la concursul de admitere va include in mod obligatoriu urmatoarele informatii:
• CNP candidat;
• Codul unic de identificare atribuit candidatului.
Candidatii declarati apt psihologic vor face dovada platii taxei in perioada constituirii dosarului de recrutare. Dupa incheierea perioadei de recrutare, pana cel tarziu la data de 28.07.2023 (data operatiunii bancare), candidatii care nu au facut dovada platii taxei de inscriere nu vor putea fi inscrisi la concursul de admitere. In situatii exceptionale, generate de eventuale riscuri ce privesc decontarile interbancare, operatiunile de plata se pot corecta pana cel tarziu la data de 31.07.2023 – data operatiunii bancare.
Sunt scutiti de plata taxei candidatii aflati intr-una din situatiile enumerate mai jos:
orfanii de unul sau de ambii parinti;
cei care provin din casele de copii sau din plasament familial;
copiii personalului didactic sau didactic auxiliar, in activitate sau pensionati;
copiii personalului M.A.I., in activitate/ pensionat/ decedat;
copiii personalului M.Ap.N., in activitate/ pensionat decedat (numai pentru candidatii recrutati si selectionati de catre M.Ap.N.);
cei care sunt absolventi ai colegiilor militare din reteaua M.Ap.N (numai pentru candidatii recrutati si selectionati de catre M.Ap.N.);
copiii functionarilor publici cu statut special din cadrul Administratiei Nationale a Penitenciarelor, in activitate, pensionati sau decedati (numai pentru candidatii la specializarea Penitenciare);
candidatii proveniti din sistemul de protectie sociala.
Prevederile alin. (6) nu sunt aplicabile si candidatilor pentru invatamantul cu frecventa redusa, care nu beneficiaza de scutire de plata a taxelor prevazute de prezentul Regulament.
Solicitarile de scutire de taxa pe baza documentelor justificative, vor fi transmise in format scanat .pdf de catre candidat la adresa de e-mail admitere@academiadepolitie.ro pana la data de 17.07.2023. Dimensiunea fisierului transmis nu trebuie sa depaseasca 20 MB.
Inscrierea unui candidat la concursul de admitere este conditionata de primirea de catre Academie a documentelor in formatul prevazut de Regulament si de confirmarea incasarii taxei de inscriere sau, dupa caz, aprobarea scutirii de taxa.
Vezi 75 de TESTE-GRILA REZOLVATE pentru reusita la examenul de admitere la Academia de Politie 2023 de AICI...click pentru detalii si comenzi<<