Agentia de rating Moody`s Investors Service explica de ce a pastrat ratingul de tara al Romaniei.
„Cresterea economiei Romaniei peste potential, din ultimii ani, nu este sustenabila. Estimarile Moody’s sunt ca PIB-ul real al Romaniei va creste cu 4% si 3,5% in 2018, respectiv in 2019, ritm in scadere de la 6,9% in 2017. In timp ce dinamica investitiilor este de asteptat sa se amelioreze, intr-o oarecare masura, consumul privat va continua sa ramana principalul factor de crestere, iar contributia exportului net este de asteaptat sa ramana negativa”, se subliniaza in comunicatul de presa al Moody’s.
In ceea ce priveste politica monetara, Banca Nationala a Romaniei a inceput, de anul acesta, sa majoreze dobanda-cheie, care in prezent este la 2,5% pe an, dupa trei majorari de cate 0,25 puncte procentuale, din cauza cresterii accelerate a ratei anuale a inflatiei care, in 18 luni, a ajuns de la 0% la 5,4%, in iunie, dar se afla pe un trend de scadere (4,6%, in iulie).
Agentia de rating a anuntat, vineri, ca a mentinut calificativul BBB-/A-3 aferent datoriei guvernamentale a Romaniei, pe termen lung si scurt, in valuta si in moneda locala, iar perspectiva este stabila. Acestea sunt nivelurile stabilite in aprilie 2017, cand, in ciuda cresterii economice de 4,8% din 2016, Moody’s a coborat perspectiva de la pozitiva la stabila.
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Memorator Gramatica Gimnaziu
In Romania, Ministerul Finantelor a preluat din comunicatul agentiei de evaluare „principalul punct forte pentru care Romania si-a mentinut ratingul”, care il reprezinta potentialul moderat de crestere al economiei, determinat de faptul ca potentialul robust de crestere pe termen mediu este contrabalansat de lipsa reformelor structurale si guvernamentale.
„Romania avea, anul trecut, un PIB pe cap de locuitor de 24.508 dolari, peste nivelul median al tarilor cu rating Baa, dar acest nivel pozitiv este tras in jos de progresele reduse in implementarea unor reforme care sa ajute mediul de afaceri si sa rezolve problemele de infrastructura, a caror calitate ramane relativ scazuta in comparatie cu a tarilor asemanatoare din Europa”, se precieaza in comunicatul Moody’s. Mai contribuie la aceasta situatie „managementul investitiilor publice si slaba guvernanta a intreprinderilor de stat”.
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri