Conform declaratiilor facute de Victor Ponta, vineri, alaturi de pensionarii care au primit pensii calculate gresit, in proiectul de lege in care li se va oferi amnistie vor fi incluse si mamele care au beneficiat de indemnizatii calculate gresit, mai mari si care au fost chemate dupa mai multi ani sa returneze banii.
"Curtea de Conturi, nu Guvernul, s-a trezit acum ca 12.000 de mame trebuie sa dea bani inapoi de acum 5,4,3 ani...mie mi se pare o interpretare gresita, dar ce sa zic, Curtea de Conturi nu e in subordinea Guvernului.
La fel ca in cazul pensionarilor care sunt chemati sa dea inapoi bani pentru greseli ale functionarilor, in cazul acesta pregatim un proiect de lege prin care sa se spuna clar ca cine greseste de acum plateste.
Vor intra toate persoanele care au beneficiat de diverse forme de sprijin, care, din erori ale functionarilor, trebuie sa dea bani inapoi. Mi se pare incorect ca, dupa 5 ani, sa le ceri banii inapoi unor mame, bani pe care nu i-au furat sau i-au luat din casierie", a declarat Victor Ponta.
In cazul pensionarilor audiati la DNA, pentru pensiile ilegale de care au beneficiat, au fost inregistrate 5 cazuri de sinucidere.
O pensionare s-a sinucis dupa ce a fost audiata la DNA iar familia acuza procurorii.
"In proiectul de lege se va spune foarte clar: ce nereguli s-au facut pana la ziua adoptarii legii intra sub amnistie, cine greseste de acum incolo plateste. Sub incidenta legii vor intra toate acele persoane care au beneficiat de diverse forme de sprijin - fie pensii, fie cum au fost indemnizatiile pentru mame - in care, din erori - vorbesc de partea administrativa, partea penala nu intra la Guvern - trebuie sa dea niste bani inapoi", a mai declarat Victor Ponta.
„Pentru a veni in sprijinul parintilor, Guvernul propune modificarea ordonantei 111 privind acordarea indemnizatiei pentru cresterea copilului in felul urmator: orice parinte care beneficiaza de indemnizatie pentru cresterea copilului va putea sa obtina venituri suplimentare din alte activitati desfasurate acasa, ingrijind copilul, in suma de 1500 de lei, in decursul unui an de zile. In ceea ce priveste cele 12.460 de mamici pentru care s-au constitutit debite de returnare a unei parti din indemnizatia pentru cresterea copilului, acestea vor fi prin propunerea legislativa pe care o vom face pe 20 august in cadrul sedintei de guvern aministiate fiscala”, a declarat Plumb.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Un angajat are norma de lucru de 8 ore/luna si lucreaza in fiecare luni si marti a fiecarei saptamani. In contractul individual de munca are 21 zile de concediu de odihna/an. In luna noiembrie a efectuat 5 zile de concediu de odihna. Cum trebuie sa para in pontaj? Care este calculul corect al indemnizatiei de concediu de odihna? Cum ar trebui sa fie introduse zilele de concediu de odihna in programul de salarii daca are norma de 8 ore/luna? Care ar fi baza legala?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Exista posibilitatea ca angajatorul sa compenseze timpul suplimentar de munca in luna in care a fost efectuat? Avand in vedere prevederile legislative: Art. 122. 1 Munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 90 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia. 2 In aceste conditii salariatul beneficiaza de salariul corespunzator pentru orele prestate peste programul normal de lucru. Art. 123. 1 In cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila in...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Conform legislatiei actuale, dupa ce un angajat este platit timp de 24 de luni consecutive cu salariul minim brut garantat in plata, acesta trebuie sa primeasca un salariu mai mare decat minimul de la acel moment. Este corect ca: Pentru contractele incheiate inainte de 1 ianuarie 2022, perioada de referinta pentru calculul celor 24 de luni incepe din 1 ianuarie 2022, iar acesti angajati trebuie sa aiba un salariu mai mare decat minimul incepand cu 1 ianuarie 2024? Pentru contractele incheiate...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<