O decizie a Consiliului Superior al Magistraturii, care se refera la normarea muncii magistratilor, a dat peste cap activitatea in instante. Decizia de normare a muncii magistratilor intarzie extrem de mult termenele de judecata.
O decizie a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), care se refera la normarea muncii magistratilor, a dat peste cap intreaga justitie din Romania. La unele instante din tara, intre care si Judecatoria Cluj- Napoca, pentru un banal proces de partaj a averii intre doi soti care au divortat, primul termen de judecata este fixat pentru sfarsitul lunii noiembrie 2010.
Termene fixate peste opt luni
Decizia CSM a fost luata in decembrie 2009 si se refera la un program „provizoriu” de normare a muncii judecatorilor la 3.960 de puncte pe an. Mai exact, fiecare dosar de pe masa magistratilor are un punctaj, iar pentru fiecare sedinta, judecatorul nu poate sa primeasca dosare noi care totalizeaza mai mult de 90 de puncte.
Aceasta decizie a condus la o situatie stranie pentru cei caresi cauta dreptatea in justitie. De exemplu, la Judecatoria Cluj- Napoca, primul termen de judecata in procese simple, cum ar fi cele de partaj, era fixat, vineri, pentru 19 noiembrie 2010, adica peste opt luni.
Judecatorul Lucian Mihaita, din cadrul instantei clujeane, explica situatia prin faptul ca la colegiul de conducere a instantei s-a luat decizia de a se aplica hotararea CSM. „Intr-adevar sunt termene inaintate, dar nu toate sunt la nivelul lunii noiembrie. De exemplu, pentru somatii de plata se fixeaza termen pentru 14 iunie”, a aratat magistratul.
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Fise distractive pentru gradinita
Fostul presedinte al CSM in mandatul caruia s-a luat decizia, Virgil Andreies, sustine ca hotararea nu este definitiva si ca urmeaza ca situatia sa fie reanalizata.
Sursa: EvZ
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri