Persoanele care refuza sa se legitimeze sau sa se prezinte la sediul politiei risca amenzi de trei ori mai mari.
Senatul a adoptat tacit un proiect de lege care prevede triplarea amenzilor in cazul persoanelor care refuza sa se legitimize ori sa mearga la sediul politiei, initiatorii masurii considerand ca aceste fapte duc, de cele mai multe ori, la escaladarea “unor situatii tensionate in interactiunea politist-cetatean”.
Proiectul pentru modificarea Legii nr. 61/1991 pentru sanctionarea faptelor de incalcare a unor norme de convietuire sociala, a ordinii si linistii publice va merge acum la Camera Deputatilor, unde se va da votul final.
Refuzul legitimarii
La ora actuala, refuzul unei persoane de a da relatii pentru stabilirea identitatii sale, de a se legitima cu actul de identitate sau de a se prezenta la sediul politiei, la cererea ori la invitatia justificata a organelor de urmarire penala sau de mentinere a ordinii publice, aflate in exercitarea atributiilor de serviciu, se sanctioneaza cu amenda de la 100 lei la 500 lei. Proiectul legislativ majoreaza aceasta amenda, care se va incadra intre 300 si 1.500 lei.
Tulburarea linistii publice prin petreceri si muzica
Aceasta nu este insa singura modificare substantiala adusa. Astfel, amenda pentru organizarea de petreceri cu caracter privat si utilizarea de aparatura muzicala la intensitate de natura a tulbura linistea locuitorilor, in corturi, alte amenajari sau in spatiu neacoperit, situate in perimetrul apropiat imobilelor cu destinatia de locuinte sau cu caracter social, in mediul urban va creste de la 500-1.500 lei la 2.000-3.000 lei. In plus, in cazul repetarii acestei contraventii intr-un interval de 24 de ore, se va aplica o noua amenda de la 3.000 la 6.000 lei sau va fi impusa prestarea a 100-150 de ore de munca in folosul comunitatii.
Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele IX-XII
250 Modele Fise de Post
Teste rezolvate de matematica pentru clasele V-VIII
Culegere pentru invatarea limbii engleze - Fise de lucru practice Clasele 0-IV
Impiedicarea politistilor sa legitimeze ori controleze
Proiectul de lege introduce si un nou articol potrivit caruia fapta persoanei care, dupa ce a fost avertizata, impiedica in mod nemijlocit organul de ordine publica de a-si indeplini, in conditiile legii, obligatiile de serviciu referitoare la legitimarea, controlul corporal, al bagajelor si al vehicului sau conducerea unei persoane la sediul de politie ori al altui organ de stat, constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la un an sau cu amenda, daca fapta nu constituie o infractiune mai grava.
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri