Companiile care angajeaza anumite categorii de persoane sunt eligibile pentru a primi anumite sume de bani de la stat.
Avand in vedere ca prin unele actualizari legislative cuantumul unor sume acordate angajatorilor s-a marit, consideram importanta prezentarea acestora cititorilor nostri.
Somerii si absolventii angajati inseamna primirea unor recompense financiare
In masura in care angajeaza someri si absolventi ai institutiilor de invatamant potrivit Legii nr. 76/2002, firmele pot cere ajutoare financiare de la stat sub forma de subventii. Prin acestea statul urmareste sa creeze noi locuri de munca si sa scada somajul.
Sub forma unui ajutor de minimis, cheltuiele cu forta de munca pentru realizarea unor programe de angajare temporara a somerilor pot fi subventionate de stat. Astfel, se acorda o subventie lunara pentru fiecare somer angajat cu contract individual de munca pe o perioada determinata de cel mult 12 luni. Pentru fiecare persoana in parte se acorda 350 de lei in perioada 1 aprilie - 31 octombrie, iar pentru perioada 1 noiembrie - 31 martie seacorda 500 de lei la care sunt adaugate si contributiile de asigurari sociale datorate de angajatori.
Angajarea somerilor care au peste 45 de ani
Fata de 900 de lei, acum se va acorda 2250 de lei pe luna pentru fiecare somer angajat pe perioada nedeterminata care are 45 de ani sau mai mult. Atentie, insa! Angajatul trebuie pastrat pentru cel putin 18 luni.
Totodata, regula aceasta se aplica si in cazul angajarii parintilor unici sustinatori de familie, somerilor de lunga durata sau tinerilor cu varsta cuprinsa intre 16-24 de ani care n-au loc de munca, nu urmeaza o forma de invatamant si nu participa la activitati de formare profesionala. In plus, tot 2250 de lei pe luna se vor acorda companiilor care angajeaza persoane cu handicap.
Aceeasi suma de 2250 de lei se acorda si daca se inceheie un contract de munca cu someri care mai au cinci ani pana la indeplinirea conditiilor de pensionare anticipata partiala sau pentru limita de varsta.
In cazul angajarii absolventilor pe durata nedeterminata, se acorda 2250 de lei timp de 12 luni. Daca e vorba de absolventi care au un handicap, atunci aceasta suma se acorda timp de 18 luni.
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele V-VIII
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Conform Legii nr. 76/2002 cu modificarile ulterioare, angajatii sunt obligati sa pastreze acesti salariati timp de minimum 18 luni. Firmele vor prefera sa aiba raporturi de munca cu acestia, intrucat dupa trecerea celor 18 luni, se poate primi si un ajutor financiar egal cu contributia asiguratorie de munca datorata de companie statului timp de 24 de luni.
Statul incurajeaza si angajarea tinerilor cu risc de marginalizare sociala (cum ar fi cei care provin din sistemul de protectie a copiilor). Pentru fiecare tanar angajat care provine din situatia anterior amintita firma va primi lunar o suma egala cu salariul de baza stabilit la data angajarii persoanelor respective, dar nu mai mult de 2000 lei. Inainte suma limita era 1000 de lei. Banii se acorda pentru maximum trei ani, in baza contractului de solidaritate incheiat de tineri cu agentiile teritoriale ale ANOFM.
In plus, fata de toate cele prezentate mai sus, angajatorii mai pot primi 2250 de lei pentru fiecare ucenic sau stagiar care va fi incadrat, in cele din urma, in campul muncii.
Programatorii si cercetatorii, scutiti de impozit
O alta modalitate prin intermediul careia autoritatile incurajeaza crearea de noi locuri de munca este scutirea de plata impozitului pe veniturile salariale ale anumitor angajati, asa cum prevede Codul fiscal.
Mai precis, din moment ce companiile sunt cele obligate sa calculeze, sa retina si sa achite statului impozitul pe venit de 10% datorat de fiecare salariat, scutirile de la plata acestuia sunt menite sa stimuleze angajarea anumitor persoane.
Conform Codului fiscal, scutirea de la plata impozitului pe venit este valabila pentru salariatii ce desfasoara activitatii de creare de programe pentru calculator. De asemenea, scutirea de impozit se aplica si salariatilor ce desfasoara activitati de cercetare-dezvoltare si inovare.
O alta categorie de persoane scutite de impozitul pe venit este reprezentata de salariatii angajati la firmele ce desfasoara activitatile sezoniere vizate de impozitul specific.
In fine, Codul fiscal prevede o scutire de impozit si pentru salariatii cu handicap grav sau accentuat.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri