2.500 de cupluri si persoane singure, care isi doresc sa devina parinti, vor primi de la stat un ajutor financiar de pana la 15.000 lei, in cursul acestui an.
Hotararea Guvernului nr. 1103/2022 pentru aprobarea Programului social de interes national de sustinere a cuplurilor si a persoanelor singure, pentru cresterea natalitatii, a fost publicata in Monitorul Oficial 883/07.09.2022
Programul se deruleaza de catre Ministerul Familiei, Tineretului si Egalitatii de Sanse in parteneriat cu Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale si este finantat de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Familiei, Tineretului si Egalitatii de Sanse, in limita fondurilor aprobate anual in bugetul acestuia.
Scopul Programului il reprezinta sprijinirea financiara a cuplurilor si a persoanelor singure din Romania, in vederea efectuarii procedurilor medicale de specialitate recomandate, ca element principal de sustinere a cresterii natalitatii in Romania.
Incepand cu 1 ianuarie 2023 se acorda sprijin financiar pentru maximum 10.000 de beneficiari ai Programului, pentru efectuarea, pe teritoriul Romaniei, a procedurilor medicale de specialitate recomandate, in conditiile legii.
Pentru anul 2022 se acorda sprijin financiar pentru un numar de maximum 2.500 de beneficiari ai Programului, incepand cu data de 1 octombrie 2022.
Cine poate beneficia de ajutorul pentru cresterea natalitatii
Beneficiarii Programului sunt cuplurile si persoanele singure care au recomandare din partea unui medic specialist sa urmeze proceduri medicale de specialitate care sa aiba ca rezultat cresterea natalitatii.
Beneficiarii Programului trebuie sa fie cetateni romani si procedurile medicale de specialitate recomandate trebuie sa se desfasoare intr-o unitate sanitara sau farmaceutica de pe teritoriul Romaniei, autorizata sa desfasoare activitati de acest tip.
Varsta femeii beneficiare trebuie sa fie intre 20 si 45 de ani.
In cadrul Programului, beneficiarii pot primi sprijinul financiar pentru un numar de maximum 3 proceduri in fiecare an de derulare a Programului.
Beneficiarii Programului nu pot aplica, in acelasi an, atat la programul derulat de Ministerul Familiei, Tineretului si Egalitatii de Sanse si de Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale, cat si la alt program cu acelasi scop, finantat din fonduri publice, derulat la nivel local sau central.
15.000 de lei, ajutorul financiar pentru persoanele care isi doresc sa devina parinti
Cuplurile si persoanele singure din Romania care au indicatie in vederea efectuarii procedurilor medicale de specialitate recomandate primesc un sprijin financiar in valoare de maximum 15.000 de lei per beneficiar pentru decontarea cheltuielilor necesare cresterii natalitatii.
Sprijinul financiar se acorda pe baza cererii si a declaratiei pe propria raspundere a beneficiarului Programului, insotite de documente doveditoare, in doua transe.
Documentele prevazute pot fi depuse in format electronic la Ministerul Familiei, Tineretului si Egalitatii de Sanse sau la sediile agentiilor judetene pentru plati si inspectie sociala si al Agentiei pentru Plati si Inspectie Sociala a Municipiului Bucuresti.
Analiza cererilor si aprobarea acordarii sprijinului financiar se realizeaza de catre Ministerul Familiei, Tineretului si Egalitatii de Sanse, in termen de maximum 30 de zile de la depunerea documentatiei complete.
"Anul acesta, acordam acest ajutor pentru 2.500 de cupluri si persoane singure, iar din 2023 vom sprijini, anual, 10.000 de cupluri sau persoane singure. Sustinem astfel tinerii care isi doresc copii, dar nu ii pot avea din cauza infertilitatii. Am participat ieri la o intalnire extrem de fructuoasa la Ministerul Muncii, unde am facut pasi inainte in privinta modului de implementare a acestui program social pentru cresterea natalitatii”, a scris ministrul Familiei, Gabriela Firea, la jumatatea lunii iulie a acestui an, cand anunta noul program.
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Un angajat, dupa perioada maxima de concediu medical, ajunge la comisie medicala pentru pensionare anticipata. Cand se incheie contractul de munca? la momentul eliberarii deciziei de catre comisia medicala de pensionare anticipata sau la momentul eliberarii deciziei de pensionare pe caz de boala?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am avut o Intreprindere Individuala intre perioada 01.08.2023 si 30.08.2024. Pentru anul 2023 am realizat venituri impozabile in valoare de 28.000, iar pentru anul 2024 37.000. Pentru anul 2023 am platit numai impozit si sanatate, si pentru 2024 tot impozit si sanatate. CAS-ul ar fi trebuit platit in situatia de fata, tinund cont, ca nici un an nu a fost intreaga?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem un nr. de 10 angajati cu contract de munca pe perioada nedeterminata care beneficiau de indemnizatie de somaj atunci cand au fost angajati. Nu s-a incheiat conventie cu AJOFM pentru ca angajatorul sa beneficieze de subventionarea locurilor de munca. Din cauza unor dificultati financiare s-a decis incetarea contractelor angajatilor aflati in perioada de proba cu art. 31 alin. 3. Va rog sa imi spuneti in baza caror prevederi legale refuza AJOFM reluarea platii indemnizatiei de somaj...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<