Asociatiile de proprietari ar putea beneficia de bani de la stat pentru instalarea de panouri fotovoltaice si pentru achizitionarea de instalatii de stocare a energiei electrice, potrivit unui proiect de Ordonanta publicat in transparenta decizionala pe site-ul Ministerului Energiei.
Proiectul de Ordonanta de urgenta propune aprobarea
Programului Urban Up, prin care asociatiile de proprietari din cadrul condominiilor din Romania pot accesa fonduri in valoare de 150 milioane de lei destinate achizitionarii si instalarii panourilor fotovoltaice si a instalatiilor de stocare a energiei electrice.
Sprijinul financiar vizeaza achizitionarea de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrica cu o putere instalata de minim 10 kWp, pentru producerea energiei electrice, precum si achizitionarea de instalatii de stocare a energiei electrice produse din surse regenerabile, cu o capacitate de minim 50% din puterea instalata a sistemului de panouri fotovoltaice.
Beneficiarii programului sunt
asociatiile de proprietari din condominii, constituite conform Legii nr. 196/2018 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari si administrarea condominiilor.
Solicitantii depun cereri de finantare la Ministerul Energiei, in format electronic, in platforma digitala creata cu aceasta destinatie, conform prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 38/2020 privind utilizarea inscrisurilor in forma electronica la nivelul autoritatilor si institutiilor publice, sau in format hartie.
Extras din Proiectul de OUG
"Art. 7. - (1) Solicitantii depun cereri de finantare la Ministerul Energiei, in format electronic, in platforma digitala creata cu aceasta destinatie, conform prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 38/2020 privind utilizarea inscrisurilor in forma electronica la nivelul autoritatilor si institutiilor publice, sau in format hartie,. Modelul cererii de finantare si documentele necesar a fi depuse in vederea includerii la finantare se stabilesc prin Ghidul specific de finantare.
(2) Pentru asigurarea liberului acces la informatiile publice privind programul, pe site-ul oficial al Ministerului Energiei se creeaza o sectiune publica. In cadrul sectiunii publice sunt prezentate urmatoarele informatii cu privire la obiectivele de investitii incluse in program:
a) valoarea finantarii asigurata de la bugetul de stat;
b) durata de implementare a investitiei;
c) prestatorii de servicii si/sau executantii de lucrari;
d) stadiul fizic si financiar al obiectivelor de investitii.
In vederea publicarii datelor pe site-ul ministerului, beneficiarii programului sunt obligati sa introduca in platforma electronica toate informatiile si documentele necesare, sub sanctiunea neonorarii solicitarilor de transfer;
(3) Ministerul Energiei centralizeaza propunerile transmise conform alin. (1) si, in baza criteriilor de eligibilitate, precum si in limita creditelor de angajament prevazute in legea bugetara anuala, intocmeste lista de obiective propuse spre finantare, lista care se aproba prin ordin al ministrului energiei, care se publica;
(4) Documentele necesar a fi transmise de beneficiari Ministerului Energiei, in vederea incheierii contractelor de finantare si criteriile de eligibilitate se stabilesc prin Ghidul specific de finantare;
(5) In situatia in care pe durata derularii programului raman disponibile sume din alocarea totala a programului, fara a mai exista solicitari de finantare eligibile, se poate aproba, prin ordin al ministrului energiei, demararea unor noi sesiuni de depuneri de cereri de finantare."
Tipurile de categorii de lucrari si cheltuieli eligibile care se finanteaza in cadrul fiecarei categorii de investitii, conditiile tehnice si criteriile de eligibilitate sunt reglementate prin schema de sprijin si prin Ghidul specific de finantare, aprobate prin ordin al ministrului energiei.
In vederea implementarii Programului,
Ministerul Energiei incheie cu beneficiarii contracte de finantare multianuale, pe o perioada de maximum 5 ani, in limita creditelor de angajament aprobate anual cu aceasta destinatie, fara esalonarea anuala a creditelor bugetare, care se inscriu cumulat pentru toata perioada de finantare.
Potrivit Ministerului Energiei, finantarea programului se asigura din bugetul Ministerului Energiei, respectiv din capitolul 81.01 ”Combustibil si energie”, Titlul 55 ”Alte transferuri”, articol bugetar 55.01.76 ” Sume alocate pentru finantarea programelor/ proiectelor de eficienta energetica si de reducere a emisiilor de CO2”.
Suma necesara implementarii programului “Urban Up”, este de minim 100 milioane lei si maxim 158 milioane lei, in limita creditelor de angajament aprobate in bugetul Ministerului Energiei.