Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
E-JURIDIC.ROE-JURIDIC.RO » Noutati Juridice 2024 
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Bona, platita cu bani de la stat. Parintii pot obtine 710 lei

Bonele vor putea fi platite cu bani de la stat! Camera Deputatilor a adoptat proiectul cu 249 de voturi "pentru", 2 "impotriva" si 18 "abtineri". Iata noutatile incluse in varianta finala a proiectului de lege care va ajunge marti, 17 martie 2020, la seful statului pentru promulgare.

In primul rand, pentru clarificare, actul normativ de care v-am mai relatat are ca obiect stabilirea cadrului legal de acordare, de catre autoritatile administratiei publice locale, a unui ajutor familiilor cu copii de varsta prescolara, pentru plata serviciilor oferite de bona in conditiile prevazute de Legea nr.167/2014 privind exercitarea profesiei de bona. 

In al doilea rand, de ajutorul financiar pentru plata bonei (sau a serviciilor de bona) vor beneficia doar persoanele care au in intretinere copii de varsta prescolara, ale caror venituri sunt de pana la 3500 lei pe membru de familie si care se afla in una din urmatoarele situatii:

  • este parintele la care copilul locuieste in mod statornic;
  • are calitatea de reprezentant legal al copilului si se ocupa de cresterea si ingrijirea acestuia;
  • este persoana desemnata de parinte pentru intretinerea copilului, pe perioada absentei parintilor, conform prevederilor art. 104 din Legea nr.272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. 

 

Determinarea venitului net lunar se face prin considerarea mediei veniturilor nete realizate de beneficiar in ultimele sase luni anterioare solicitarii dreptului la ajutorul financiar.

In al treilea rand, ajutorul financiar pentru plata bonei se acorda pentru fiecare copil de varsta prescolara, in functie de nivelul veniturilor nete lunare pe membru de familie, dupa cum urmeaza:

  • pana la 2100 lei – 710 lei;
  • de la 2101 lei pana la 2500 lei – 550 lei;
  • de la 2501 lei pana la 3000 lei – 390 lei;
  • de la 3001 lei pana la 3500 lei – 250 lei. 

 

Banii vor fi acordati lunar.

In al patrulea rand, trebuie indeplinite obligatoriu urmatoarele doua conditii pentru a primi banii:

  • sa fie cetatean roman, cetatean al altui stat sau apatrid, cu domiciliul in Romania, in conditiile prevazute de legislatia in vigoare;
  • sunt angajate cu contract individual de munca ori in baza unui raport de serviciu, desfasoara activitati independente, obtin venituri din drepturi de proprietate intelectuala, venituri din activitati agricole, silvicultura sau piscicultura, ori exercita o functie de demnitate publica sau asimilata. 

 

De banii pentru plata bonei vor putea beneficia si somerii sau persoanele aflate in cautarea unui loc de munca inregistrate in acest sens la AJOFM. Conditia prevazuta in lege este ca acestea sa nu fi refuzat doua oferte de munca.

Atentie! Acordarea ajutorului financiar se efectueaza numai pentru copilul care nu este inscris la cresa/gradinita sau pentru care solicitantul nu a refuzat un loc la cresa/gradinita ori nu a retras copilul de la cresa/gradinita. 

In al cincilea rand, nu poate beneficia de ajutorul pentru plata bonei persoana care:

  • este asistent maternal profesionist in conformitate cu legislatia in vigoare;
  • are copil/copii in intretinere, in temeiul art.59 lit.b) din Legea nr.272/2004, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare; 
  • este asistentul personal al copilului sau beneficiaza de indemnizatia prevazuta la art.42 alin.(4) din Legea nr.448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare; 
  • se afla in perioada de concediu pentru cresterea copiilor in conformitate cu prevederile art.2 sau 31 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.111/2010 privind concediul si indemnizatia pentru cresterea copiilor, aprobata cu modificari prin Legea nr.132/2011, cu modificarile si completarile ulterioare;
  • nu si-au achitat impozitele si taxele fata de bugetul local pentru bunurile pe care le detin in proprietate, potrivit dispozitiilor Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare. 

 

In al saselea rand, pentru obtinerea banilor de la stat care platesc serviciul oferit de bone sunt necesare:

  • copie dupa documentul de identitate al persoanei prevazuta la art. 2;
  • copie dupa certificatul de nastere al copilului/copiilor pentru care se solicita ajutorul;
  • copia documentului prin care se atesta calitatea de reprezentat legal al copilului/copiilor;
  • adeverinte privind veniturile nete realizate in ultimele 6 luni de membrii familiei, eliberate, dupa caz, de angajator sau entitatea asimilata acestuia ori de organul fiscal sau, in cazul persoanelor care desfasoara activitati independente, obtin venituri din drepturi de proprietate intelectuala, venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, declaratia fiscala prevazuta de lege, pentru categoriile de venituri prevazute la art. 3, pentru care Legea nr.227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, nu prevede emiterea unei decizii de impunere din partea organului fiscal central;
  • copia documentului in baza caruia se desfasoara activitatea de bona in conditiile art.7 din Legea nr.167/2014. 

 

In al saptelea rand, dreptul la acest ajutor este aprobat de primar. In cazul in care, dupa acordarea dreptului la ajutor financiar, apar schimbari in situatia socio-economica a persoanei prevazuta la art. 2, in componenta familiei acesteia sau referitoare la copii, acesta are obligatia ca in termen de maximum 10 zile sa comunice, in scris, cu prezentarea documentelor justificative necesare, serviciului public de asistenta sociala. 

Finalmente, dreptul la ajutorul financiar inceteaza in urmatoarele situatii:

  • la implinirea de catre copil a varstei de 6 ani;
  • a intervenit decesul copilului;
  • copilul intra in sistemul de cresa/gradinita;
  • inceteaza activitatea bonei;
  • schimbarea domiciliului in alta localitate;
  • nu mai sunt indeplinite conditiile de acordare;
  • se inregistreaza situatia prevazuta la art. 9. 

 

Actul va ajunge marti, 17 martie 2020, pe masa presedintelui Iohannis pentru promulgare. Va putea fi aplicat doar dupa publicarea Decretului prezidential in Monitorul Oficial.

INFORMATII INITIALE

Bona va fi platita cu bani de la stat, conform unei initiative inregistrata la Senat. Parintii vor putea obtine o suma de 710 lei luna de luna pentru copiii lasati temporar in responsabilitatea altor persoane.

Doi deputati PNL si un deputat PSD vor ca bona sa fie platita cu bani de la stat. Initiativa B440/2019 reglementeaza modul in care parintii vor putea accesa un sprijin financiar de pana la 710 lei/luna pentru ca al lor copil sa poata beneficia de grija unei alte persoane, in perioada in care ei lipsesc.

"Fenomenul scaderii natalitatii nu este izolat in Romania, majoritatea tarile dezvoltate suferind de aceasta problema. Scaderea natalitatii in Romania este legata de mai multi factori si trebuie privita intr-un context mai larg, atat geopolitic, cat si social.

(...)

Romania se afla in situatia unei lipse acute de crese si gradinite pentru copii de varsta prescolara, iar cele existente sunt intr-o stare neadcvata de functionare, mult prea putine fiind cele modernizate si conforme cu ceea ce este nevoie la ora actuala. Mai mult, desi numarul creselor si a gradinitelor private este in crestere, numarul acestora nu acopera cererea de inscriere, iar multi parinti nu isi permit o astfel de institutie privata", se precizeaza in expunerea de motive atasata proiectului de lege. 

In continuare, alesii sustin ca acest proiect este destinat sprijinirii "parintilor care au copii de varsta anteprescolara pentru depasirea unor situatii de dificultate prin concilierea vietii de familie cu viata profesionala si incurajarea ocuparii pe piata muncii".

Suma pentru a plati bona se va stabili in mod diferentiat in functie de criterii si conditii pe care le regasiti mai jos.

Bani de la stat pentru bona - cum se acorda

De acest ajutor pot beneficia:

  • parintii/parintele singur al copilului la care acesta locuieste in mod statornic;
  • reprezentantul legal al copilului la care acesta locuieste in mod statornic.

 

Pentru a-l primi venitul lunar pe membru de familie nu trebuie sa depaseasca 3500 de lei net. 

bani stat bona

La stabilirea venitului net lunar se ia in considerare media veniturilor nete realizate de familie/parinte singur/reprezentant legal al copilului in ultimele sase luni anterioare solicitarii dreptului la ajutor pentru plata serviciului de bona, prevazute in "Declaratia pe propria raspundere pentru acordarea unui ajutor financiar familiilor pentru plata serviciului de bona".

Din veniturile nete luate in calcul sunt excluse:

  • alocatia pentru copii acordata in baza Legii nr. 61/1993 privind alocatia de stat pentru copii;
  • sumele primite cu titlu de buget complementar acordate in baza Legii nr. 448/2006 privind protectia si promovarea persoanelor cu handicap;
  • ajutorul social acordat in baza Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat;
  • alocatia de sustinere a familiei acordata in baza Legii nr. 227/2010;
  • sumele acordate ca burse;
  • sumele primite pentru participarea la programe de formare profesionala;
  • ajutorul pentru incalzirea locuintei;
  • tichete sociale.

 

Banii de la stat pentru bone se acorda, dupa cum urmeaza:

  • 710 lei pentru nivelul de venituri nete pe membru de familie de pana in 2080 de lei;
  • 550 lei pentru nivelul de venituri nete pe membru de familie de pana in 2081 - 2500 lei;
  • 390 lei pentru nivelul de venituri nete pe membru de familie de pana in 2501 - 3000 lei;
  • 250 lei pentru nivelul de venituri nete pe membru de familie de pana in 3001 - 3500 lei.

 

Important! Suma se acorda pentru fiecare copil. Asadar, daca ai doi copii de varsta "anteprescolara", vei primi 1420 de lei.

Cand nu se acorda bani de la stat pentru bona

Conform art. 6 din proiectul de lege, nu se acorda ajutorul financiar in cazul copiilor de varsta prescolara pentru care:

  • unul din parinti este asistent maternal profesionist;
  • s-a instituit masura plasamentului in regim de urgenta;
  • unul din parinti este asistent personal angajat;
  • parintele primeste indemnizatia acordata pentru CCC in varsta de pana la 2 ani;
  • unul din parinti are datorii la bugetul local.

 

Actele necesare obtinerii acestui ajutor vor fi stabilite prin Norme metodologice de aplicare a legii, dupa ce acest proiect va fi publicat in Monitorul Oficial.

Proiectul de lege in varianta sa primara poate fi consultat integral dand click AICI!

Senatul este prima Camera sesizata, asadar deputatii vor avea votul decizional.

Procedura de urgenta nu a fost solicitata.

Guvernul nu a oferit inca un punct de vedere.

Atentie! Proiectul nu se aplica momentan. Pentru a intra in vigoare este nevoie de votul senatorilor, al deputatilor, de promulgarea presedintelui si de publicarea in Monitorul Oficial!


Florin Amariei
de Florin Amariei
Redactor

Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie.  In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.  

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Data aparitiei: 12 Martie 2020
Votati articolul "Bona, platita cu bani de la stat. Parintii pot obtine 710 lei":
Rating:

Nota: 4.46 din 5 din 13 voturi
Urmareste-ne pe Google News
©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI
Atentie, Juristi!
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

MODIFICARILE din Contractele Civile si Actele Comerciale se aplica deja!

Folositi NOILE Modele de Documente pentru 2024

Descarcati GRATUIT Raportul Special "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016