Bonele vor putea fi platite cu bani de la stat! Camera Deputatilor a adoptat proiectul cu 249 de voturi "pentru", 2 "impotriva" si 18 "abtineri". Iata noutatile incluse in varianta finala a proiectului de lege care va ajunge marti, 17 martie 2020, la seful statului pentru promulgare.
In primul rand, pentru clarificare, actul normativ de care v-am mai relatat are ca obiect stabilirea cadrului legal de acordare, de catre autoritatile administratiei publice locale, a unui ajutor familiilor cu copii de varsta prescolara, pentru plata serviciilor oferite de bona in conditiile prevazute de Legea nr.167/2014 privind exercitarea profesiei de bona.
In al doilea rand, de ajutorul financiar pentru plata bonei (sau a serviciilor de bona) vor beneficia doar persoanele care au in intretinere copii de varsta prescolara, ale caror venituri sunt de pana la 3500 lei pe membru de familie si care se afla in una din urmatoarele situatii:
Determinarea venitului net lunar se face prin considerarea mediei veniturilor nete realizate de beneficiar in ultimele sase luni anterioare solicitarii dreptului la ajutorul financiar.
In al treilea rand, ajutorul financiar pentru plata bonei se acorda pentru fiecare copil de varsta prescolara, in functie de nivelul veniturilor nete lunare pe membru de familie, dupa cum urmeaza:
Banii vor fi acordati lunar.
In al patrulea rand, trebuie indeplinite obligatoriu urmatoarele doua conditii pentru a primi banii:
Teste rezolvate de matematica pentru clasele V-VIII
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
250 Modele Fise de Post
Culegere pentru invatarea limbii engleze - Fise de lucru practice Clasele 0-IV
De banii pentru plata bonei vor putea beneficia si somerii sau persoanele aflate in cautarea unui loc de munca inregistrate in acest sens la AJOFM. Conditia prevazuta in lege este ca acestea sa nu fi refuzat doua oferte de munca.
Atentie! Acordarea ajutorului financiar se efectueaza numai pentru copilul care nu este inscris la cresa/gradinita sau pentru care solicitantul nu a refuzat un loc la cresa/gradinita ori nu a retras copilul de la cresa/gradinita.
In al cincilea rand, nu poate beneficia de ajutorul pentru plata bonei persoana care:
In al saselea rand, pentru obtinerea banilor de la stat care platesc serviciul oferit de bone sunt necesare:
In al saptelea rand, dreptul la acest ajutor este aprobat de primar. In cazul in care, dupa acordarea dreptului la ajutor financiar, apar schimbari in situatia socio-economica a persoanei prevazuta la art. 2, in componenta familiei acesteia sau referitoare la copii, acesta are obligatia ca in termen de maximum 10 zile sa comunice, in scris, cu prezentarea documentelor justificative necesare, serviciului public de asistenta sociala.
Finalmente, dreptul la ajutorul financiar inceteaza in urmatoarele situatii:
Actul va ajunge marti, 17 martie 2020, pe masa presedintelui Iohannis pentru promulgare. Va putea fi aplicat doar dupa publicarea Decretului prezidential in Monitorul Oficial.
INFORMATII INITIALE
Bona va fi platita cu bani de la stat, conform unei initiative inregistrata la Senat. Parintii vor putea obtine o suma de 710 lei luna de luna pentru copiii lasati temporar in responsabilitatea altor persoane.
Doi deputati PNL si un deputat PSD vor ca bona sa fie platita cu bani de la stat. Initiativa B440/2019 reglementeaza modul in care parintii vor putea accesa un sprijin financiar de pana la 710 lei/luna pentru ca al lor copil sa poata beneficia de grija unei alte persoane, in perioada in care ei lipsesc.
"Fenomenul scaderii natalitatii nu este izolat in Romania, majoritatea tarile dezvoltate suferind de aceasta problema. Scaderea natalitatii in Romania este legata de mai multi factori si trebuie privita intr-un context mai larg, atat geopolitic, cat si social.
(...)
Romania se afla in situatia unei lipse acute de crese si gradinite pentru copii de varsta prescolara, iar cele existente sunt intr-o stare neadcvata de functionare, mult prea putine fiind cele modernizate si conforme cu ceea ce este nevoie la ora actuala. Mai mult, desi numarul creselor si a gradinitelor private este in crestere, numarul acestora nu acopera cererea de inscriere, iar multi parinti nu isi permit o astfel de institutie privata", se precizeaza in expunerea de motive atasata proiectului de lege.
In continuare, alesii sustin ca acest proiect este destinat sprijinirii "parintilor care au copii de varsta anteprescolara pentru depasirea unor situatii de dificultate prin concilierea vietii de familie cu viata profesionala si incurajarea ocuparii pe piata muncii".
Suma pentru a plati bona se va stabili in mod diferentiat in functie de criterii si conditii pe care le regasiti mai jos.
De acest ajutor pot beneficia:
Pentru a-l primi venitul lunar pe membru de familie nu trebuie sa depaseasca 3500 de lei net.
La stabilirea venitului net lunar se ia in considerare media veniturilor nete realizate de familie/parinte singur/reprezentant legal al copilului in ultimele sase luni anterioare solicitarii dreptului la ajutor pentru plata serviciului de bona, prevazute in "Declaratia pe propria raspundere pentru acordarea unui ajutor financiar familiilor pentru plata serviciului de bona".
Din veniturile nete luate in calcul sunt excluse:
Banii de la stat pentru bone se acorda, dupa cum urmeaza:
Important! Suma se acorda pentru fiecare copil. Asadar, daca ai doi copii de varsta "anteprescolara", vei primi 1420 de lei.
Conform art. 6 din proiectul de lege, nu se acorda ajutorul financiar in cazul copiilor de varsta prescolara pentru care:
Actele necesare obtinerii acestui ajutor vor fi stabilite prin Norme metodologice de aplicare a legii, dupa ce acest proiect va fi publicat in Monitorul Oficial.
Proiectul de lege in varianta sa primara poate fi consultat integral dand click AICI!
Senatul este prima Camera sesizata, asadar deputatii vor avea votul decizional.
Procedura de urgenta nu a fost solicitata.
Guvernul nu a oferit inca un punct de vedere.
Atentie! Proiectul nu se aplica momentan. Pentru a intra in vigoare este nevoie de votul senatorilor, al deputatilor, de promulgarea presedintelui si de publicarea in Monitorul Oficial!
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
ARTICOLE SIMILARE
ARTICOLE SIMILARE
ARTICOLE SIMILARE