Pe site-ul Uniunii Nationale a Barourilor din Romania a fost publicat interviul acordat revistei Foaia Avocatului de catre presedintele UNBR av. dr. Gheorghe Florea.
Interviul este intitulat "Starea profesiei de avocat". Redam in randurile urmatoare cateva pasaje din interviul publicat pe site-ul UNBR:
"Au aparut avocati calificati in domenii „de nisa” ale dreptului (dreptul internetului, dreptul sportului, dreptul mass-media etc.), ori avocati care au clientela constanta si suficienta numai din anumite ramuri de drept: drept fiscal, dreptul concurentei, protectia consumatorului, proprietate intelectuala etc.
Realitatea profesiei demonstreaza cu puterea faptelor ca exista structuri organizatorice si manageriale puternice la nivelul unor forme de exercitare a profesiei al caror numar este in crestere, dar si o clientela tot mai restransa, din ce in ce mai paupera, pentru numerosi avocati, in conditiile in care oferta de servicii profesionale avocatiale descreste, iar o mare majoritate a avocatilor nu au venituri stabile si suficiente. Noile Coduri si legislatia conexa acestora – concepute de comisii tehnice din care au facut parte numerosi avocati (majoritatea in ceea ce priveste Noul Cod Civil) – nu au fost si nu sunt generoase in ce priveste aria profesionala traditionala a avocatului.", noteaza v. dr. Gheorghe Florea in cadrul interviului.
Cu privire la evolutia profesiei de avocat si referitor la proiectia ei in viitor, av. dr. Gheorghe Florea noteaza ca viitorul profesiei este in mainile celor dispusi sa depuna efort intelectual suplimentar, "care inteleg profund domeniul in care se aplica legea, care refuza standardizarea si revin, in forta, la starea adevarata a avocatului – aceea de furnizor de servicii profesionale personalizate intuitu personae, in ambele directii: avocat-client, client-avocat."
De asemenea, av. dr. Gheorghe Florea explica: "Avocatul nu este si nu poate fi un simplu ”profesionist”, in sensul clasic de „comerciant”, chiar daca sub aspectul managementului si al concurentei creeaza si gestioneaza „o afacere”! Maniera in care clientul este informat (corect si complet), garantarea secretului profesional si evitarea conflictului de interese, lupta fiecarui avocat impotriva concurentei profesionale neloiale, aptitudinea de a integra serviciul avocatial in servicii profesionale integrate – iata cateva din „cheile viitorului profesiei."
sursa: UNBR.ro
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Avand in vedere ca HG 295 din 31.03.2025, cu privire la Registrul General de Evidenta a salatiatilor, aduce modificari la HG 905/2017, cea din urma fiind valabila pana la 30.09.2025, pot fi aplicate in continuare prevederile din Hotararea 905? Fac referire in mod special la transmiterea suspendarilor in caz de incapacitate de munca, conf art. 5 lit. e din HG 295. As aprecia sa ne dati o lamurire cu privire la tipul de certificate medicale la care face referire legiuitorul un numar minim de zile...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O salariata a obtinut venituri in urmatoarea perioada: - Contract de munca: martie 2023 - iunie 2023 - venituri din salarii - Contract de mandat pentru administrator: iunie - iulie 2024 - Contract de munca: august 2024 - prezent Copilul s-a nascut in luna martie 2025. Indeplineste conditiile pentru a primi indemnizatie pentru cresterea copilului?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<