Update 7 septembrie 2015. A fost publicata Lista candidatilor care pot sustine examenul de primire in profesia de avocat
Consultati aici Decizia nr. 17/04.09.2015 a Comisiei Permanente a U.N.B.R. privind inscrierea la examenul de primire in profesie sesiunea septembrie 2015 a candidatilor care au depus cereri de inscriere conform prevederilor Regulamentului – Cadru.
Uniunea Nationala a Barourilor din Romania a publicat in data de 8 iulie 2015 anuntul cu privire la organizarea examenului de primire in profesia de avocat ( pentru dobandirea titlului profesional de avocat stagiar) si de primire in profesia de avocat a persoanelor care au absolvit examenul de definitivat in alte profesii juridice, sesiunea septembrie 2015.
Data desfasurarii examenului este 14 septembrie 2015.
Aceasta data este valabila pentru toti candidatii si a fost anuntata prin publicarea Hotararii nr. 1033 a Consiliului U.N.B.R. din data de 13 decembrie 2014.
Inscrierea la examenul de primire in profesie pentru dobandirea calitatii de avocat stagiar si pentru persoanele care au sustinut examenul de definitivat in alte profesii juridice se va desfasura, conform UNBR, dupa cum urmeaza:
- Cererile de inscriere a candidatilor la examen, se vor depune in intervalul 31 iulie 2015 – 17 august 2015 la secretariatul baroului la care candidatul urmeaza sa-si desfasoare activitatea in cazul in care va fi declarat admis.
- Cererile vor fi insotite de actele prevazute in Regulamentul de examen.
- In perioada 18 – 20 august 2015 barourile vor verifica dosarele de inscriere la examen iar rezultatul verificarilor se afiseaza conform prevederilor Regulamentului de examen. In perioada 22 – 24 august 2015 se vor solutiona contestatiile formulate de candidatii carora li s-a respins inscrierea la examen.
Examenul urmareste verificarea cunostintelor juridice cu caracter preponderent teoretic pentru dobandirea titlului profesional de avocat stagiar si a cunostintelor juridice cu caracter preponderent practic-aplicativ pentru dobandirea titlului profesional de avocat definitiv.
Pentru candidatii care doresc dobandirea titlului profesional de avocat stagar: Examenul va include 100 de intrebari cu caracter preponderent teoretic, cate 20 de intrebari din fiecare materie de examen
Pentru candidatii care doresc dobandirea titlului profesional de avocat definitiv: Examenul va include 100 de intrebari cu caracter preponderent practic-aplicativ, cate 20 de intrebari din fiecare materie de examen
Candidatii care obtin minim 10 puncte la fiecare disciplina in parte si punctaj total de minim 70 de puncte sunt declarati admisi.
Care sunt materiile de examen:
- organizarea si exercitarea profesiei de avocat
- drept civil
- drept procesual civil
- drept penal
- drept procesual penal
Ce trebuie sa stiti despre inscrierea la examenul de primire in profesie
Cererile de inscriere la examen se depun in intervalul 31 iulie 2015 - 17 august 2015 la secretariatului baroului la care candidatul isi va desfasura activitatea daca va fi declarat admis.
Cererile vor fi insotite de actele prevazute in Regulamentul de examen
Dosarele de inscriere la examen vor fi verificate in perioada 18-20 august 2015. Rezultatele vor fi publicate conform cu prevederile din Regulamentul de examen.
Taxa de examen este de 1000 de lei.
Detalii complete despre examen pe site-ul U.N.B.R.
Sursa: UNBR.ro
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Un salariat este sanctionat disciplinar cu reducerea salariului pe 3 luni insa refuza sa primeasca personal decizia, se trimite acasa prin curier cu confirmare de primire art. 252 Codul muncii insa refuza sa primeasca plicul. Decizia respectiva se va pune in aplicare daca salariatul NU o primeste. Cum se procedeaza in acest caz? Daca se pune in aplicare cu ce data - cu data revenirii plicului in societate? Cand se transmite in Revisal ?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie: speta ar fi: salariata cu norma intreaga peste 26 ani, Salar brut 6000 lei la fel si ultimele 6 luni anterioare concediului medical, fara pers. in intretinere, fara tichete, sporuri., are stagiu de cotizare. Are 17 zile de concediu prenatal si 4 zile lucrate. La calculul salariului aferent timpului lucrat avem 1143 Ron la care trebuie sa ii aplicam deducerea de baza. Intrebarea ar fi, cat este deducerea personala de baza in aceasta situatie? 4050*20%...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Rog sa imi transmiteti cum se calculeaza preavizul pentru un angajat care are specificat in contractul de munca, urmatoarele date: - Lucreaza de Luni pana Joi cu o durata a muncii de 10 ore/zi; - Vinerea nu se lucreaza. Intrebare: Se include si ziua de vineri in calculul celor 20 de zile de preaviz?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<