Fostul ministru al Justitiei Catalin Predoiu este de parere ca incercarile politicului de influentare a actului de justitie vor exista permanent, dar ele depind de raspunsul pe care actorii din Justitie il dau respectivelor tendinte.
"Este o lupta permanenta si depinde foarte mult de raspunsul pe care il dau actorii din justitie acestei tendinte, acestor incercari. Ele vor exista permanent, dar, daca integritatea profesionala si respectul de sine al celor care practica justitia, fie ca sunt procurori sau judecatori sau avocati, va creste, atunci acest efect va disparea incet - incet sau, in orice caz, va fi limitat", a spus Predoiu, vineri, intrebat cu privire la afirmatiile presedintelui Traian Basescu de la Congresul Avocatilor referitoare la incercarile politicienilor de a influenta Justitia.
Predoiu a aratat ca in primele luni ale mandatului sau de ministru al Justitiei au existat "tatonari" dinspre zona politicului, insa, dupa ce s-a "lamurit" toata lumea ca nu se poate discuta cu el pe astfel de subiecte, nu au mai fost "astfel de sugestii sau nuante".
"Am respins ab initio orice fel de discutie legata de dosare sau de atributiile MJ. De aceea, practic, nu m-am confruntat cu astfel de presiuni, pentru ca am dat semnale clare, puternice, ca aceste presiuni sunt inutile", a punctat fostul ministru.
Intrebat dinspre ce partide politice au venit "tatonarile" de care vorbea, Predoiu a sustinut ca ele sunt transpartinice. "Aceste tatonari sunt intotdeauna transpartinice si de multe ori vin dincolo de partide, folosindu-se de partide. Este foarte adevarat ca partidele, insa, au un foarte mare rol in a se profesionaliza si in a ridica standardele de integritate in randurile propriilor membri", a spus fostul ministru al Justitiei.
Cat priveste numirile procurorilor sefi, Predoiu a subliniat ca nu doreste sa se pronunte pentru ca este vorba despre un proces care nu s-a incheiat, reiterand faptul ca legea, din acest punct de vedere, este clara si ca acest atribut trebuie exercitat de ministrul Justitiei. "Este o atributie delicata, implica un oarecare curaj, dar trebuie sa iti asumi acest curaj si trebuie sa iti propui propria viziune", a completat Predoiu.
Despre aparitia arbitrajului, el a opinat ca este un lucru bun, in masura in care lucrurile se organizeaza in cadrul legii. "Am spus mereu ca, daca justitia noastra nu ofera acele criterii de echilibru, integritate pe care partile le asteapta, vor aparea forme alternative de rezolvare a diferendelor si arbitrajul este una dintre ele. In masura in care aceste lucruri se organizeaza in cadrul legii, bineinteles ca e bine", a apreciat Predoiu.
Referitor la profesia de avocat, fostul ministru a mentionat ca ar trebui facut un efort de crestere a standardelor de integritate. "Avocatii au fost fortati sa se profesionalizeze pentru ca intotdeauna clientii au asteptat solutii practice, in cadrul legii, si eficiente de la avocati. Dar eu cred ca trebuie facut un efort si de crestere a standardelor de integritate in profesia de avocat pentru ca aceasta integritate o influenteaza si pe cea din justitie. Nu poti avea o justitie profesionista si cu nivele de integritate ridicate fara sa ai o profesie de avocat profesionista si integra", a conchis Predoiu.
Presedintele Traian Basescu a afirmat vineri, la Congresul Avocatilor, ca politicienii romani inca mai cred ca actul de justitie poate fi influentat, punctand ca spune acest lucru un om care "traieste pe pielea lui" intentia de trafic de influenta.