Arbitraj comercial
Istoric arbitraj comercial:
Originile arbitrajului comercial pot fi gasite in Antichitate, dar mai ales in Evul Mediu, cand disputele de natura comerciala erau solutionate de parti, prin intermediul unei persoane de autoritate desemnate de parti, cu reputatie nestirbita, cunoscatoare a obiectului litigiului, dar mai ales care se bucura de deplina incredere a celor care o solicita pentru impartirea dreptatii.
In zilele noastre, arbitrajul devine o metoda din ce in ce mai populara pentru rezolvarea disputelor comerciale si mai ales a disputelor comerciale internationale, intre partile implicate in comertul international.
In Romania cadrul de organizare al arbitrajului comercial a fost creat prin Codul de Procedura civila adoptat in 1865, care in Cartea a IV-a reglementa, inchegat si sistematizat, arbitrajul.
Dispozitiile Cartii a IV-a a Codului de procedura civila au fost aplicate pana la instaurarea regimului comunist, cand principiile liberale ale reglementarii, au intrat in conflict cu noile principii socialiste. Din acel moment, intreprinderile devenind proprietatea statului, litigiile comerciale au fost solutionate de Arbitrajul de Stat.
Aproape 5 decenii, pana in 1993, prevederile, prevederile Cartii a IV-a nu au mai fost aplicate, fara ca ele sa fi fost formal abrogate. Incidenta reglementarii a fost restransa la segmentul relatiilor de comert exterior, singura institutie arbitrala in Romania fiind Comisia de Arbitraj de pe langa Camera de Comert a Republicii Romania.
Accesul spre arbitrajul privat a fost redeschis prin Decretul – Lege nr. 139 / 1990 privind Camerele de Comert si Industrie din Romania care prin prevederile art. 5, lit. j stipuleaza ca atributie expresa a Camerei, organizarea arbitrajului ad-hoc, iar art. 11 prevede organizarea si functionarea Curtii de Arbitraj International de pe langa Camera de Comert si Industrie a Romaniei.
Functionarea efectiva a arbitrajului s-a realizat numai incepand cu anul 1993, cand Cartea a IV-a a Codului de procedura civila a fost modificata, luandu-se ca model REGULILE UNCITRAL (united nations commission on international trade law)
Astfel pe langa camerele de comert si industrie teritoriale s-au reinfintat comisiile de arbitraj care si-au adoptat regulamente proprii de functionare, bazate pe prevederile Cartii a IV-a din Codul de procedura civila.
( Sursa: ccimm.ro)
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale Teste distractive pentru clasa pregatitoare Fise distractive pentru gradinita
> Regulament privind organizarea si functionarea Curtii de Arbitraj Comercial International
> Arbitraj comercial - Reguli de procedura arbitrala
>
Codul de procedura civila - Despre arbitraj
>
Camere de Comert si Industrie/Curti si Comisii de Arbitraj Comercial
>
Revista Romana de Arbitraj
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri