Aspecte generale cu privire la jurisprudenta Curtii Constitutionale
Schimbarea regimului politic in decembrie 1989 a determinat, asa cum era si firesc, schimbarea cadrului normativ existent in tara noastra. Datorita faptului ca sistemele politice in discutie erau "bantuite" de sisteme de valori diferite, iar cu simtul masurii putem spune diametral opuse, aceasta schimbare de sistem axiologic a determinat mutatii semnificative si in planul legislatiei. Aceste mutatii au inceput asa cum era natural cu legea fundamentala - Constitutia - si s-au propagat in intreaga piramida legislativa.
Fiecare sistem juridic aduce cu el si mentine propriul sistem de valori, motiv pentru care consideram ca sistemul axiologic constituie una dintre premisele adoptarii "blocului constitutional"1 Institutia "blocului constitutional" preluata din doctrina si jurisprudenta franceza dobandeste in sistemul de drept roman o noua acceptiune datorita diferentelor specifice existente intre cele doua sisteme de drept.
Daca doctrina si jurisprudenta franceza vorbesc despre "blocul constitutional" prin raportare la institutia exceptiei de neconstitutionalitate, consideram ca in sistemul de drept romanesc "blocul constitutional" este exprimat de modificarile legislative intervenite dupa schimbarea regimului politic. Atunci cand analizam institutia "blocul constitutional" avem in vedere Constitutia impreuna cu celelalte legi care contureaza pilonii de rezistenta ai unui sistem de drept.
In sistemul de drept roman, institutia "blocului constitutional" se raporteaza la mutatiile produse in plan legislativ imediat dupa 1991, mutatii care au determinat si transformari valorice in planul societatii romanesti.
Identice prin continut, dar diferite sub aspectul punctului de referinta, "blocul constitutional francez" si "blocul constitutional roman" au acelasi scop, respectiv mentinerea sistemului de valori conturat de legea fundamentala.
Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul prescolar - EDUCATORI 2 culegeri
Teste rezolvate de matematica pentru clasele V-VIII
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
In dreptul roman, jurisprudenta2 (practica judecatoreasca) nu constituie izvor de drept3, insa spre deosebire de jurisprudenta comuna4, deciziile Curtii Constitutionale prezinta anumite particularitati, care fac ca jurisprudenta constitutionala sa devina (...)
Citeste intreg articolul
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri