Ati ajuns in sub-sectiunea Aspecte Teoretice, privind Jurisprudenta Curtii Constitutionale in Materie Comerciala |
Aspecte introductive cu privire la raporturile contractuale
Statuarea prin Constitutie a obligatiei statului de a asigura libertatea comertului nu inseamna consacrarea dezinteresului total al acestuia asupra modului in care se desfasoara relatiile economice intr-o economie de piata.
Statul, in considerarea obligatiei sale prevazute la art. 134 alin. 2 lit. a din Constitutie, este in masura sa introduca, prin mijloacele legale ce ii stau la dispozitie, mecanisme financiare si juridice apte sa descurajeze pe rau-platnici, evitand blocajul financiar si constituind, pe aceasta cale, un minimum de garantie pentru agentii economici corecti, fapt care corespunde interesului public ca economia nationala sa functioneze corespunzator in conditiile proprii economiei de piata.
Posibilitatea limitarii prin lege a libertatii de vointa a partilor, in caz de neexecutare a obligatiilor asumate, este stabilita si de prevederile art. 1088 din Codul civil, precum si de cele ale art. 43 din Codul comercial1.
In plan general respectarea respectiv nerespectarea contractului ridica probleme care exced sferei juridice2, implicatiile fiind mult mai profunde, deoarece antameaza aspectele morale ale "cuvantului dat"3.
Sub acest aspect, incorectitudinea in relatiile contractuale distorsioneaza grav mediul de afaceri si are o sfera complexa care consta in principal in (...)
Citeste intreg articolul
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri