Materia prima importata ambalata care ajunge in Romania este despachetata si distribuita in anumite locatii, asadar cantitatea de, sa zicem, carton este una destul de mare. Aceasta va fi data unui colector ce o va transfera spre reciclare, iar importatorul va obtine documentele care vor dovedi progresul pentru atingerea tintei de reciclare.
In acest caz este necesara incheierea a doua contracte cu societatea colectoare: unul de vanzare si unul de prestari servicii. Cu aceste documente, importatorul va putea obtine anularea/scaderea contributiei de 2 lei/kg pentru Administratia Fondului pentru mediu.
Poate parea destul de anevoios, insa dosarul de trasabilitate este cea mai ieftina varianta de atingere a tintei din Legea nr. 249 din 2015.
Este foarte important ca responsabilul care se ocupa de declaratii la Administratia Fondului pentru Mediu sa aiba informatiile necesare si sa fi verificat toate documentele conform legii. Este vital a nu se omite nimic pentru ca daca lipseste un singur document, dosarul respectiv va fi considerat invalid si Administratia Fondului pentru Mediu va obliga agentul economic sa plateasca cei 2 lei/kg pentru cantitatile de ambalaje.
Va reamintim ca Ordinul nr. 1595/2020 al ministrului Mediului a aprobat Instructiunile pentru utilizarea sistemului informatic de asigurare a trasabilitatii deseurilor pentru monitorizarea si verificarea corectitudinii tranzactiilor cu deseuri de ambalaje.
Folositi
PortalManagementulDeseurilor pentru a fi la curent cu toate noutatile valabile din acest domeniu! Simultan, primiti acces la o baza de date vasta si puteti gasi formulare si sfaturi utile!