Ce inseamna " autoritate parinteasca comuna " si cum se poate exercita? Avand in vedere ca eu nu ma inteleg cu mama copiilor nici acum dupa divort, iar ea a obtinut stabilirea locuintei copiilor la ea.
De exemplu, acesta este primul week-end de dupa primirea solutiei si dupa 6 luni de cand a plecat cu copiii de acasa, i-am cerut sa mi-i dea la mine pana Duminica. Raspunsul ei a fost negativ. Cum procedez eu mai departe ?
Exista o autoritate nou creeata unde ma pot plange si care decide rapid in favoarea unuia dintre noi sau urmeza 14 ani in care eu propun lucruri pentru mine si copiii, iar ea le refuza sau le modifica in functie de cum ii convine ?
Solutie oferita de specialistii
www.avocatulroman.ro
Conform art. 483 Cod Civil, prin autoritate parinteasca se intelege ansamblul de drepturi si indatoriri care privesc atat persoana, cat si bunurile copilului si apartin in mod egal ambilor parinti. Art. 503 spune ca parintii exercita impreuna si in mod egal autoritatea parinteasca, iar art. 397 spune ca dupa divort autoritatea revine in comun ambilor parinti, in afara cazului in care instanta decide altfel.
Din ceea ce-mi spuneti inteleg ca fosta sotie refuza sa lase sa va vedeti copiii. In mod normal ar fi trebuit ca prin sentinta sa se stabileasca modul in care dvs.veti avea relatii cu copiii.
Nu stiu daca ati formulat o cerere prin care sa se stabileasca un program de vizitare si care sa stabileasca modul in care va puteti vedea copiii.
Daca nu ati facut o asemenea cerere in cadrul procesului de divort o puteti face acum. Veti solicita stabilirea unui program de vizitare, care nu va poate fi refuzat. Trebuie sa va ganditi la anumite zile din luna sau la anumite perioade din an cand sa va puteti lua copiii pt. a petrece timp cu acestia si a va putea ocupa de ingrijirea lor. Va intemeiati cererea pe art 401 cod civil care spune ca parintele separat de copiii lui are dreptul de a avea legaturi personale cu acestia.
Referitor la a doua intrebare, nu exista o autoritate care sa rezolve astfel de probleme de familie, instanta fiind singura care poate decide si poate stabili intinderea drepturilor si obligatiilor parintilor fata de copiii lor minori. O zi buna si va astept cu detalii.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Un angajat, dupa perioada maxima de concediu medical, ajunge la comisie medicala pentru pensionare anticipata. Cand se incheie contractul de munca? la momentul eliberarii deciziei de catre comisia medicala de pensionare anticipata sau la momentul eliberarii deciziei de pensionare pe caz de boala?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am avut o Intreprindere Individuala intre perioada 01.08.2023 si 30.08.2024. Pentru anul 2023 am realizat venituri impozabile in valoare de 28.000, iar pentru anul 2024 37.000. Pentru anul 2023 am platit numai impozit si sanatate, si pentru 2024 tot impozit si sanatate. CAS-ul ar fi trebuit platit in situatia de fata, tinund cont, ca nici un an nu a fost intreaga?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem un nr. de 10 angajati cu contract de munca pe perioada nedeterminata care beneficiau de indemnizatie de somaj atunci cand au fost angajati. Nu s-a incheiat conventie cu AJOFM pentru ca angajatorul sa beneficieze de subventionarea locurilor de munca. Din cauza unor dificultati financiare s-a decis incetarea contractelor angajatilor aflati in perioada de proba cu art. 31 alin. 3. Va rog sa imi spuneti in baza caror prevederi legale refuza AJOFM reluarea platii indemnizatiei de somaj...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<