Ce inseamna " autoritate parinteasca comuna " si cum se poate exercita? Avand in vedere ca eu nu ma inteleg cu mama copiilor nici acum dupa divort, iar ea a obtinut stabilirea locuintei copiilor la ea.
De exemplu, acesta este primul week-end de dupa primirea solutiei si dupa 6 luni de cand a plecat cu copiii de acasa, i-am cerut sa mi-i dea la mine pana Duminica. Raspunsul ei a fost negativ. Cum procedez eu mai departe ?
Exista o autoritate nou creeata unde ma pot plange si care decide rapid in favoarea unuia dintre noi sau urmeza 14 ani in care eu propun lucruri pentru mine si copiii, iar ea le refuza sau le modifica in functie de cum ii convine ?
Solutie oferita de specialistii
www.avocatulroman.ro
Conform art. 483 Cod Civil, prin autoritate parinteasca se intelege ansamblul de drepturi si indatoriri care privesc atat persoana, cat si bunurile copilului si apartin in mod egal ambilor parinti. Art. 503 spune ca parintii exercita impreuna si in mod egal autoritatea parinteasca, iar art. 397 spune ca dupa divort autoritatea revine in comun ambilor parinti, in afara cazului in care instanta decide altfel.
Din ceea ce-mi spuneti inteleg ca fosta sotie refuza sa lase sa va vedeti copiii. In mod normal ar fi trebuit ca prin sentinta sa se stabileasca modul in care dvs.veti avea relatii cu copiii.
Nu stiu daca ati formulat o cerere prin care sa se stabileasca un program de vizitare si care sa stabileasca modul in care va puteti vedea copiii.
Daca nu ati facut o asemenea cerere in cadrul procesului de divort o puteti face acum. Veti solicita stabilirea unui program de vizitare, care nu va poate fi refuzat. Trebuie sa va ganditi la anumite zile din luna sau la anumite perioade din an cand sa va puteti lua copiii pt. a petrece timp cu acestia si a va putea ocupa de ingrijirea lor. Va intemeiati cererea pe art 401 cod civil care spune ca parintele separat de copiii lui are dreptul de a avea legaturi personale cu acestia.
Referitor la a doua intrebare, nu exista o autoritate care sa rezolve astfel de probleme de familie, instanta fiind singura care poate decide si poate stabili intinderea drepturilor si obligatiilor parintilor fata de copiii lor minori. O zi buna si va astept cu detalii.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: In Reges apar urmatoarele categorii de studii: Medii Medii/Scoala generala Medii cu curs de calificare Medii cu curs de calificare si licenta Medii cu licenta Medii cu licenta sau Scoala profesionala cu licenta NA Postliceale Postliceale/Medii Scoala generala Scoala maistri cu licenta Scoala profesionala cu licenta Studii de scurta durata Superioare Superioare cu licenta Vrea sa va intreb: 1. unde incadram studiile de master 2. unde incadram studiile de 8 clase la Scoala generala sau la...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am vazut in raspunsul dat de dvs unei spete faptul ca in reges Online se vor declara studiile aferente pozitiei ocupate si nu studiile pe care le are angajatul in cauza. Vreau sa va intreb care credeti ca este argumentul pentru acest fapt, tinand cont ca am declara ceva implicit, asa cum este definit in nomenclatorul COR cu privire la fiecare functie. De ce ar mai fi nevoie sa declaram noi asta, cand este stabilita deja si este invariabila?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<