Patronatele au emis un avertisment pentru romanii care vor sa marcheze venirea primaverii cu obiecte mai scumpe: "Nu cumparati martisoare din aur si argint anul acesta!".
"Inca dinainte de introducerea marcarii obligatorii de stat pe bijuteriile din Romania, in primavara anului 2018, noi, patronatele reprezentative din ramura, am avertizat asupra faptului ca institutia de resort - ANPC - nu dispune de personalul si infrastructura necesare expertizarii obiectelor din metale pretioase comercializate la noi in tara. Astfel, s-a ajuns sa se inregistreze intarzieri chiar si de trei-patru luni, cat stau bijuteriile la marcarea de stat in Directia de Metale si Pietre Pretioase din cadrul ANPC. Cu toate acestea, desi operatorii nostri au prevazut aceste intarzieri, nu aveau cum sa prevada blocajul complet al ANPC, pe motiv de COVID-19. Astfel, am fost informati ca stocuri intregi, zeci de mii de martisoare din aur si argint, sunt blocate la ANPC, fiind imposibil ca ele sa fie expertizate si marcate in timp util astfel incat sa fie scoase la vanzare, pana pe 1 martie, cu respectarea tuturor prevederilor legale", se arata intr-un comunicat semnat de Confederatia Diamond Gold si Patronatul Bijutierilor.
Bijutierii atrag atentia ca, astfel, pe piata isi vor face loc comerciantii ambulanti, care vor oferi oamenilor "tinichele ordinare la pret de bijuterii din material pretios".
"Cum cererea de martisoare din aur si argint este destul de mare, iar operatorii nostri sunt blocati de marcarea obligatorie si ANPC, pe piata isi vor face loc comerciantii ambulanti, celebrii 'sacosari', care vand doar prin evaziune fiscala si, de cele mai multe ori, oamenii primesc tinichele ordinare la pret de bijuterii din material pretios", se mai spune in comunicat.
La randul sau, directorul general al Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului (ANPC), Paul Anghel, a recomandat cumparatorilor sa fie atenti la achizitionarea bijuteriilor care vor fi oferite de Martisor, pentru ca in aceasta perioada pericolul real il reprezinta contrafacerile.
"In sens larg, absolut orice piatra care nu este ce sustine descrierea sa, reprezinta o imitatie", spune comisarul ANPC .
De asemenea, acesta a dat exemplul umpluturilor, mai ales ca uneori constructia sau modelul unei bijuterii prezinta cavitati ce pot fi umplute in mod nepermis cu metal comun, cu metal pretios cu titlu inferior sau chiar cu alt metal pretios decat cel de la suprafata. Aceste cavitati sunt inchise cu abilitate, umplutura nepermisa devenind practic "invizibila" ochiului neavizat. Daca un obiect din metal pretios are si elemente din metal comun sau otel, datorate designului, orice producator serios, specifica pe aceste elemente componente cuvantul "Metal" sau "Steel".
Alte produse gasite pe piata de ANPC in urma unor controale sunt cerceii umpluti cu pilitura de plumb, cruce pandantiv din aur sau delfin pandantiv cu umplutura nepermisa din pilitura de plumb pentru marirea artificiala a greutatii.