Incepand cu luna ianuarie 2014, avocatii sunt obligati sa contribuie o suma majorata pentru fondul de pensii, conform Hotararii Consiliului UNBR nr. 857/2013, din data de 14 decembrie.
Aceasta stabileste ca din data de 1 ianuarie 2014, inceteaza amanarea punerii in aplicare a masurilor prevazute la art.3 din Hotararea Consiliului UNBR nr. 692 din 28 martie 2013. Articolul 3 din Hotararea UNBR nr. 692 prevede stabilirea de noi valori pentru contributia care trebuie achitata de avocatii definitivi la fondul de pensii gestionat de Casa de Asigurari a Avocatior (CAA).
Mai mult, si contributiile minime si maxime la fondul de pensii al avocatilor sunt majorate din 2014.
Atentie! Primele sume majorate vor fi achitata pana in data de 25 februarie.
Contributia individuala obligatorie este de 11%, fata de 10%, cat era anul trecut, din venitul brut din profesie realizat de avocat, dar nu mai putin de suma ce reprezinta cota minima obligatorie si nu mai mult de suma ce reprezinta cota maxima de contributie obligatorie.
Contributiile la pensie ale avocatilor sunt majorate cu 8,7 procente, de la inceputul anului 2014. Astfel, suma ce reprezinta cota individuala minima obligatorie, de la 1 ianuarie 2014, este de 80 de lei pentru avocatii stagiari si de 250 de lei pentru avocatii definitivi. Cota maxima de contributie obligatorie este de 1.250 de lei, atat pentru avocatii stagiari, cat si pentru cei definitivi.
Neplata totala sau partiala a contributiilor lunare obligatorii de pensii si asigurari sociale, principale si accesorii, in cuantumul si la termenele limita, timp de 3 luni de la scadenta acestora si pana la lichidarea integrala a datoriilor, reprezinta motiv pentru suspendarea calitatii de avocat, in conformitate cu prevederile Legii nr. 51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat si ale Statutului profesiei de avocat.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Un salariat este sanctionat disciplinar cu reducerea salariului pe 3 luni insa refuza sa primeasca personal decizia, se trimite acasa prin curier cu confirmare de primire art. 252 Codul muncii insa refuza sa primeasca plicul. Decizia respectiva se va pune in aplicare daca salariatul NU o primeste. Cum se procedeaza in acest caz? Daca se pune in aplicare cu ce data - cu data revenirii plicului in societate? Cand se transmite in Revisal ?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie: speta ar fi: salariata cu norma intreaga peste 26 ani, Salar brut 6000 lei la fel si ultimele 6 luni anterioare concediului medical, fara pers. in intretinere, fara tichete, sporuri., are stagiu de cotizare. Are 17 zile de concediu prenatal si 4 zile lucrate. La calculul salariului aferent timpului lucrat avem 1143 Ron la care trebuie sa ii aplicam deducerea de baza. Intrebarea ar fi, cat este deducerea personala de baza in aceasta situatie? 4050*20%...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<