Un act normativ publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 342 din 5 mai se aplica incepand cu data de 3 august, in conditiile in care termenul de intrare in vigoare era de 90 de zile de la publicare.
Astfel, odata cu Legea nr. 72/2016 privind sistemul de pensii si alte drepturi de asigurari sociale ale avocatilor, se aliniaza diferenta de varsta pentru iesirea la pensie in cazul femeilor si al barbatilor. Avocatii se vor pensiona astfel la 65 de ani si se elimina prevederea conform careia femeile ieseau la pensie la 60 de ani.
Potrivit legii amintite, sunt membri de drept ai C.A.A. toti avocatii romani si straini care figureaza in tablourile cu drept de exercitare a profesiei, avocatii pensionari si urmasii acestora cu drepturi proprii la pensie. Membrii de drept ai C.A.A. au calitatea de asigurati ai acesteia.
Stagiul de cotizare al avocatilor
Textul de lege mentioneaza ca reprezinta stagiu de cotizare perioadele in care asiguratul si-a platit contributia legala de asigurari sociale la fondurile sistemului de pensii si alte drepturi de asigurari sociale ale avocatilor.
Astfel, la stabilirea stagiului de cotizare, pentru perioadele anterioare prezentei legi, se va avea in vedere stagiul de cotizare calculat potrivit legilor care au folosit aceasta sintagma. Constituie stagiu de cotizare si vechimea in profesia de avocat recunoscuta pentru stabilirea pensiilor pana la data de 28 mai 2001.
Pentru perioada in care avocatul a exercitat profesia si a contribuit la fondurile sistemului de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, asiguratii primesc o singura pensie, in raport cu stagiul de cotizare si cu propria contributie legala la fondurile de asigurari sociale.
NOTA! in situatia in care asiguratii nu mai au calitatea de avocat, perioada pentru care s-au achitat contributiile legale de asigurari sociale la fondurile administrate de C.A.A. constituie stagiu de cotizare in sistemul de pensii si alte drepturi de asigurari sociale ale avocatilor. Contributiile legale de asigurari sociale nu se restituie.
Retinem, totodata, ca se mentin categoriile de pensii la care au dreptul avocatii:
Culegere pentru invatarea limbii engleze - Fise de lucru practice Clasele 0-IV
Cartea verde a contabilitatii
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Teste REZOLVATE pentru examenul de titularizare Limba si Literatura engleza
- pensia pentru limita de varsta;
- pensia de retragere definitiva din profesie;
- pensia anticipata (in prezent, se acorda pensie de retragere anticipata definitiva din profesie);
- pensia de invaliditate;
- pensia de urmas.
De asemenea, retinem ca se stagiul minim de cotizare pentru femei si barbati ramane de 15 ani, cu mentiunea ca se majoreaza pana la 35 de ani stagiul complet de la 30 ani cat era anterior.
Filialele si avocatii sunt obligati sa puna la dispozitia comisiei de cenzori si inspectorilor financiari ai sistemului C.A.A. declaratiile fiscale anuale privind impozitul pe venit inregistrate la finantele publice, precum si toate celelalte date si documente privind veniturile in raport cu care se determina contributia datorata pentru fondurile sistemului de pensii si alte drepturi de asigurari sociale ale avocatilor.
Plata contributiilor lunare pentru fondurile sistemului de pensii si alte drepturi de asigurari sociale ale avocatilor se va efectua la filiala sau sucursala, pana in data de 25 a lunii urmatoare celei pentru care se datoreaza plata.
In cazul achitarii contributiilor prin ordin de plata, plata se considera facuta la data debitarii contului bancar al platitorului. in cazul in care data de 25 a lunii este o zi nelucratoare, plata contributiilor se socoteste facuta in termen daca este facuta in ziua lucratoare imediat urmatoare datei de 25.
Asiguratii care au realizat stagiul complet de cotizare si care au crescut cel putin un copil pana la varsta de 10 ani beneficiaza de reducerea varstei standard de pensionare, dupa cum urmeaza:
a) cu 6 luni - pentru un copil;
b) cu un an - pentru 2 copii;
c) cu 18 luni - pentru 3 copii;
d) cu 2 ani - pentru 4 sau mai multi copii.
Au dreptul la pensie de invaliditate avocatii care si-au pierdut total capacitatea de munca din cauza:
a) bolilor obisnuite;
b) accidentelor de munca;
c) accidentelor care nu au legatura cu munca.
Cuantumul pensiei se determina prin inmultirea punctajului mediu anual realizat de asigurat in perioada de cotizare in sistemul de pensii si alte drepturi de asigurari sociale ale avocatilor cu valoarea unui punct de pensie din luna iesirii la pensie.
Stagiile de cotizare recunoscute ca perioade de contributie si in alte sisteme de pensii si asigurari sociale se au in vedere la stabilirea pensiei numai in unul dintre sisteme.
Valoarea unui punct de pensie este stabilita prin hotarare a Consiliului U.N.B.R., la propunerea C.A.A., si reprezinta cel putin 50% din venitul de referinta lunar pe profesie, prognozat anual de C.A.A.
Retineti, asadar, ca Legea nr. 72/2016 privind sistemul de pensii si alte drepturi de asigurari sociale ale avocatilor a aparut in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 342 din 5 mai si a intrat in vigoare la 90 de zile de la publicare, respectiv pe data de 3 august a.c. Modificarile din noul act normativ au fost aprobate inca de anul trecut, dar procedura de finalizare a traseului legislativ s-a incheiat abia in primavara acestui an.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri