Pe site-ul Uniunii Nationale a Barourilor din Romania a fost publicata brosura conferintei avocatilor europeni, sustinuta la Berlin, pe data de 7 noiembrie 2014.
Conferinta a avut tema "Reglementari europene. Avocatul - subiect de ancheta a autoritatilor de urmarire penala; raspunderea penala si urmarirea penala a avocatilor".
Redam din brosura conferintei:
"Avocatii nu sunt imuni la savarsirea de infractiuni iar legile penale ne sunt aplicabile si noua. Raspunderea penala a avocatilor reprezinta un aspect firesc.
In statul de drept, orice persoana - chiar si un dusman al statului - dispune de un drept de a beneficia de consultanta si reprezentare corespunzatoare prin intermediul unui avocat. Este astfel evident ca avocatul nu poate deveni subiect al anchetelor efectuate de catre organele de urmarire penala prin simpla reprezentare sau aparare a anumitor clienti - inclusiv a infractorilor."
In cadrul conferintei de la Berlin au fost solutionate aspecte precum:
Cand poate afecta o ancheta penala acordarea corespunzatoare de consultanta in beneficiul clientilor - in anumite cazuri si a infractorilor?
Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul primar - INVATATORI 2 culegeri
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Care sunt privilegiile obligatorii la urmarirea penala (de exemplu respectarea confidentialitatii, dreptul de a refuza formularea de declaratii, etc.) pentru activitatea avocatiala in conditiile statului de drept si pentru garantarea unui raport de incredere specific unui stat de drept intre avocat si client?
Care sunt riscurile procesuale penale asociate profesiei noastre si cum poate fi apreciata practica organelor de urmarire penala in raport cu avocatii?
Iata capitolele dezbatute in cadrul conferintei:
1. Prevederi statutare speciale privitoare la profesia de avocat
2. Urmarirea penala in firmele de avocatura; masuri de preventie
3. Riscul de raspundere penal asociat consultantei juridice si serviciilor de reprezentare
4. Spalarea banilor
5. Cazurile-problema si nevoia de actiune cu privire la politicile din domeniul juridic
In Romania, conform Codului penal cu modificarile din 2014, amenintarea, lovirea sau alte violente, vatamarea corporala, lovirile sau vatamarile cauzatoare de moarte ori omorul, savarsite impotriva unui judecator sau procuror aflat in exercitarea atributiilor de serviciu, se sanctioneaza cu pedeapsa prevazuta de lege pentru acea infractiune, ale carei limite speciale se majoreaza cu jumatate.
Atentie la faptul ca savarsirea unei infractiuni impotriva unui judecator sau procuror ori impotriva bunurilor acestuia, in scop de intimidare sau de razbunare, in legatura cu exercitarea atributiilor de serviciu, se sanctioneaza cu pedeapsa prevazuta de lege pentru acea infractiune, ale carei limite speciale se majoreaza cu jumatate.
Conform documentului, pentru asigurarea secretului profesional, actele si lucrarile cu caracter profesional aflate asupra avocatului sau in cabinetul sau sunt inviolabile.
Perchezitionarea avocatului, a domiciliului ori a cabinetului sau ridicarea de inscrisuri si bunuri nu poate fi facuta decat de procuror, in baza unui mandat emis in conditiile legii.
Mai mult, amenintarea savarsita impotriva avocatului in timpul exercitarii profesiei si in legatura cu aceasta se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda.
Detalii integrale in Brosura Conferintei
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri