Pe site-ul Baroului Bucuresti au fost date publicitatii rezultatele in urma verificarii indeplinirii conditiilor de participare la examen.
Va amintim faptul ca pe data de 18 august s-a incheiat ssiunea de inscriere in vederea sustinerii examenului de primire in profesia de avocat, pentru cei care doresc sa obtina titlul de avocat stagiari si pentru cei care au promovat examenul de definitivat in alte profesii juridice.
Rezultatele verificartii indeplinirii conditiilor de participare la examen au fost publicate pe site-ul Baroului Bucuresti si pot fi consultate aici.
Pe aceasta cale va amintim faptul ca pe data de 15 septembrie va avea loc examenul de admitere in profesia de avocat. Nu uitam faptul ca anul acesta candidatii vor sustine o singura proba pentru a intra in Barou. Pana acum, existau mai multe probe pe care doritorii erau obligati sa le treaca pentru a-si obtine inscrierea in Barou.
Materiile de examen sunt urmatoarele:
- drept civil si drept procesual civil
- drept penal si drept procesual penal
- organizarea si exercitarea profesiei de avocat.
Probele tip grila vor fi construite dupa modelul urmator:
- 100 de intrebari cu caracter preponderent teoretic, cu 20 de intrebari din fiecare materie de examen - pentru candidatii care doresc sa obtina titlul de avocat stagiar
- 100 de intrebari cu caracter preponderent practic - cate 20 de intrebari din fiecare materie de examen, pentru dobandirea titlului de avocat definitiv.
Va amintim faptul ca se percepe o taxa de 800 de lei pentru sustinerea examenului. Aceasta se achita in contul Institutului National pentru Pregatirea si Perfectionarea Avocatilor – I.N.P.P.A. din Bucuresti nr. RO56RNCB0082044172480001 deschis la B.C.R. – Sucursala Unirea – Bucuresti cu mentiunea „Taxa examen primire in profesie ca avocat stagiar, sesiunea septembrie 2014”, respectiv „Taxa examen primire in profesie ca avocat definitiv, sesiunea septembrie 2014”.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie: speta ar fi: salariata cu norma intreaga peste 26 ani, Salar brut 6000 lei la fel si ultimele 6 luni anterioare concediului medical, fara pers. in intretinere, fara tichete, sporuri., are stagiu de cotizare. Are 17 zile de concediu prenatal si 4 zile lucrate. La calculul salariului aferent timpului lucrat avem 1143 Ron la care trebuie sa ii aplicam deducerea de baza. Intrebarea ar fi, cat este deducerea personala de baza in aceasta situatie? 4050*20%...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avand in vedere ca HG 295 din 31.03.2025, cu privire la Registrul General de Evidenta a salatiatilor, aduce modificari la HG 905/2017, cea din urma fiind valabila pana la 30.09.2025, pot fi aplicate in continuare prevederile din Hotararea 905? Fac referire in mod special la transmiterea suspendarilor in caz de incapacitate de munca, conf art. 5 lit. e din HG 295. As aprecia sa ne dati o lamurire cu privire la tipul de certificate medicale la care face referire legiuitorul un numar minim de zile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<