Raportul CE a fost adoptat in procedura scrisa, similara acceptarii tacite, ceea ce nu a lasat loc unei dezbateri directe intre comisari, dar Olanda, Germania, Marea Britanie, tarile nordice si partial Franta si-au mentinut rezerve traditionale fata de Romania, iar Barroso a fost critic pe tema ANI.
Surse comunitare au declarat pentru Mediafax ca adoptarea raportului in aceasta procedura a determinat absenta unei dezbateri directe intre comisari referitoare la continutul si aprobarea rapoartelor, cum a fost cazul in alti ani.
"Problema nu trebuie privita in termeni ca de exemplu «Ele nu iubesc Romania». Problemele sunt altele, legate de interese pragmatice. Unele de exemplu au interese clare in ceea ce priveste procesul de extindere, daca - de exemplu vor sa arate ca procesul de extindere nu este de succes.
Altele au o problema cu fondurile de coeziune, cu PAC si fondurile pentru agricultura si doresc, evident, utilizarea a mai putini bani pentru unele tari", au declarat sursele citate, adaugand ca din aceasta perspectiva tarile "mai rezervate" fata de Romania au fost si raman Olanda, Germania, Marea Britanie, partial Franta si tarile nordice, manifestandu-se ca atare si in cazul raportului de marti.
Conform acelorasi surse, presedintele Comisiei Europene, Manuel Barroso, a fost foarte critic si a exprimat nemultumiri punctual cu privire la situatia Agentiei Nationale de Integritate.
Sursele citate au mai declarat pentru MEDIAFAX ca, la Bruxelles, tonul dur al raportului la adresa Romaniei nu a fost o supriza.
"Toata lumea - Comisia, Parlamentul European, Guvernele occidentale - se astepta la un raport cu accente dure la adresa Romaniei", au sustinut aceleasi surse.
Sursa Ziarul Financiar
Cartea verde a contabilitatii Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul prescolar - EDUCATORI 2 culegeri Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri