Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Florica Bejinaru, a anuntat joi, dupa sedinta CSM la care a participat si presedintele Traian Basescu, ca seful statului nu a facut reprosuri, fiind vorba, mai degraba, despre o analiza a raportului Comisiei Europene privind Justitia in Romania.
"Nu au fost reprosuri, au fost constatari ale progreselor, uneori mai oneste, realizate pe toate domeniile supuse monitorizarii si ceea ce am stabilit impreuna si am cazut de acord este ca trebuie, in continuare, sa facem pasi importanti pentru a pune in practica aceste recomandari si pentru a convinge ca am realizat progrese suficiente pentru ca urmatorul raport al Comisiei sa fie unul favorabil", a spus presedintele CSM.
Ea a apreciat ca discutia a fost una constructiva, urmarind solutionarea aspectelor perfectibile.
Bejinaru a afirmat ca intalnirea a avut ca tema discutarea raportului dat publicitatii in urma cu doua zile, a constatarilor si recomandarilor facute in acest document in ceea ce priveste reforma sistemului judiciar.
Potrivit acesteia, in mod indirect, s-a discutat despre calitatea actului legislativ, avand in vedere ca acest lucru are o influenta deosebita atat in ceea ce priveste unificarea practicii judiciare, cat si in ceea ce priveste eficienta sistemului judiciar. Bejinaru a mentionat insa ca aceste aspecte au fost abordate doar intr-un mod tangential, avand in vedere ca este vorba de atributul unei alte puteri a statului.
Presedintele CSM a reamintit ca in urma cu doua zile a formulat un punct de vedere legat de raportul CE, apreciind ca suportul tehnic reliefeaza cu o doza de obiectivitate destul de mare activitatea Consiliului.
Bejinaru a specificat ca in sedinta CSM s-a discutat si despre deficitul de cadre, fiind in stadiu de finalizare un proiect realizat de grupul mixt de lucru CSM - Ministerul Justitiei - Parchetul ICCJ, care va aduce propuneri de reorganizare a instantelor cu volum mic de activitate, urmand ca resursa umana sa fie distribuita spre alte instante.
"Cat priveste posturile vacante din sistemul judiciar, atat la judecatori, cat si la procurori, in perioada urmatoare va fi un plan de actiune pe care ne vom canaliza activitatea, si anume: pe concursuri de admitere, vom analiza, dupa ce va fi foarte clar care vor fi competentele, pe viitoarele Coduri, in ce masura vom putea opera o redistribuire a posturilor catre instantele catre care se vor duce aceste competente", a declarat Bejinaru.
Ea a reamintit ca CSM nu are atributii in sanctionarea faptelor de coruptie, doar in limitele atributiilor sale poate fi un partener al altor institutii care au atributii in acest sens.
Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele V-VIII
Memorator Gramatica Gimnaziu
Culegere pentru invatarea limbii engleze - Fise de lucru practice Clasele 0-IV
De asemenea, Bejinaru a precizat ca nu s-a discutat despre un termen pentru incheierea MCV.
Presedintele CSM a aratat ca s-au realizat progrese in unificarea practicii, chiar daca nu foarte mari, ca urmare a intalnirilor realizate trimestrial de CSM cu presedintii de sectii de la instantele din toata tara. In cadrul unui program PHARE privind unificarea jurisprudentei, s-a elaborat un proiect de lege care a fost transmis Ministerului Justitiei, a adaugat ea.
"Speram ca odata cu intrarea in vigoare a noilor Coduri, ICCJ sa devina o veritabila curte de casatie si atunci rolul ei constitutional de unificare a practicii sunt convinsa ca va fi dus la indeplinire cu succes", a apreciat Bejinaru.
Ea a mai afirmat ca nu vrea sa catalogheze constatarile raportului CE ca fiind corecte sau incorecte, deoarece este vorba intr-o mare masura de constatari obiective.
Sursa AGERPRES 22/07/2010
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri