UPDATE 16.04.2019 Proiectul de act normativ a fost respins definitiv de Camera Deputatilor cu 231 de voturi "pentru", 25 voturi "contra" si 10 "abtineri".
UPDATE 27.11.2018 Propunerea legislativa privind introducerea bauturilor racoritoare cu un continut ridicat de zahar in categoria produselor pentru care se percep taxe a trecut luni de Senat, prin adoptare tacita, ca urmare a implinirii termenului pentru dezbatere si adoptare.
Un proiect de lege initiat de mai multi deputati si senatori ai USR propune adaugarea unei noi accize pentru bauturile racoritoare care au un continut ridicat de zahar in compozitia lor.
Principalul argument folosit de catre initiatori arata ca Romania este pe locul 1 la nivel european in statistica bolnavilor de diabet si pe locul 2 la mortalitatea cauzata de bolile cardiovasculare.
Introducerea unei accize pentru bauturile racoritoare cu continut ridicat de zahar nu este o noutate in spatiul european. Anul trecut si anul acesta mai multe tari UE au implementat o astfel de masura. Marea Britanie, Franta, Norvegia, Irlanda si Ungaria au deja in legislatia lor stabilita o astfel de acciza.
Proiectul legislativ initiat de parlamentarii USR in Senat urmeaza sa modifice Codul Fiscal si Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii. Acestia propun ca taxarea sa fie realizata pe 3 niveluri, in functie de concentratia de zahar:
Citeste si:
Un alt aspect important precizat in proiectul legislativ pentru introducerea accizei la bauturile racoritoare cu un continut ridicat de zahar este ca firmele care produc, importa sau achizitioneaza intracomunitar bauturi racoritoare cu un continut ridicat de zaharuri libere vor fi taxate cu:
Modele de texte pentru nota 10 la Evaluarea Nationala clasa a VIII-a
Memorator Gramatica Gimnaziu
Fise distractive pentru gradinita
Initiativa legislativa mai arata ca societatile care fac publicitate acestor produse vor fi si ele accizate astfel:
In expunerea de motive a proiectului legislativ USR se arata ca pe langa beneficiile care ar urma sa apar la populatie prin descurajarea consumului, ar avea de castigat si bugetul de stat. Acestia estimeaza ca impactul bugetar va fi de aproximativ 300 de milioane de euro. Parlamentarii USR adauga si faptul ca sumele vor fi folosite pentru finantarea Actiunilor Prioritate din cadrul Sistemului National Integrat al Marilor Urgente si finantarea Programului National de Diabet.
Atentie! Pentru ca acest proiect sa devina lege este nevoie de adoptarea sa de catre Parlament, promulgarea de catre presedintele Romaniei si publicarea in Monitorul Oficial.
S-ar putea sa te intereseze si: S-au majorat amenzile pentru tulburarea linistii publice! Iata cat platesti daca refuzi sa te legitimezi!
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri