Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
E-JURIDIC.ROE-JURIDIC.RO » Noutati Juridice 2024 
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Bucuresti, din nou in scenariul rosu. Noile reguli si restrictii

Bucuresti, din nou in scenariul rosu. Noile reguli si restrictii
Municipiul Bucuresti a intrat din nou in scenariul rosu. Valul 5, asa cum au anticipat oficialii, a inceput. Avem, asadar, noi reguli si restrictii de respectat.

Guvernul Romaniei a prelungit la recomandarea CNSU starea de alerta prin HG nr. 34/2022 incepand cu 8 ianuarie 2022, iar Ordinul nr. 30/1/2022 a stabilit ca masca de protectie este iarasi obligatorie peste tot si ca modelele textile nu mai sunt acceptate.

Decidentii cu privire la situatia epidemiologica din Romania au anticipat ca urmeaza valul 5 la inceput de 2022, iar faptul ca Bucuresti a intrat astazi in scenariul rosu confirma acest lucru. Rata de incidenta cumulata calculata la 14 zile a depasit pragul de 3 la 1000, conform datelor publicate de DSPB.

Fata de 2021, noul an aduce restrictii mai similare pentru scenarii. Autoritatile au renuntat aproape complet la ele in favoarea unor masuri mai simple si mai usor de anticipat.

Restrictii scenariul rosu Bucuresti

Prin urmare, de astazi si pana la scaderea sub 3 la 1000 a ratei de incidenta, va trebui sa purtam masca (3 pliuri sau FFP2/N95) in orice spatiu inchis sau deschis. De la aceasta regula sunt exceptati copiii cu varsta sub 5 ani, preotii/pastorii, vorbitorii (public speakeri), persoanele care fac sport sau muncesc in conditii solicitante si cei care au handicap cognitiv.

Magazinele alimentare se vor deschide la ora 5 si se vor inchide la ora 22, dupa care va fi permisa doar livrarea la domiciliu.

bucuresti scenariu rosu rata infectare peste 3

Magazinele nealimentare au aceleasi program, insa aici va fi necesara prezentarea certificatului verde.

Restaurantele, cafenelele si terasele vor functiona in acelasi interval orar (5-22) si numai pana la 30% din capacitatea totala a spatiului.

Activitatile sportive vor putea fi realizate in grup de maximum 10 persoane. Salile de sport vor functiona pana la 30% din capacitatea maxima si va trebui pastrata distanta de 2 metri. Acelasi lucru se aplica si pentru bazinele de inot.

Competitiile sportive vor putea fi organizate numai intre orele 5-22, in spatii unde este permis accesul a maximum 30% din capacitatea totala prin intermediul certificatului verde.

bucuresti scenariul rosu restrictii reguli 2022

Locurile de joaca pentru copii vor fi deschise in acelasi interval orar, dar va fi admisa o prezenta de 50% din capacitatea totala a spatiului respectiv.

Spectacolele, cinematografele, conferintele, cursurile si workshop-urile (si in interior, si in exterior!) vor putea fi organizate doar in intervalul orar 5-22 si numai pana la 30% din capacitatea locului respectiv cu verificarea certificatului verde. De asemenea, masca de protectie si distanta de 2 metri intre persoane raman obligatorii.

Atentie! Evenimentele private precum nuntile, botezurile si mesele festive sunt interzise complet. Cluburile si discotecile, de asemenea, nu vor putea functiona in aceasta perioada.

In cele din urma, accesul in institutiile publice va fi permis doar cu verificarea certificatului verde. Aceasta regula nu se aplica avocatilor!

Certificatul verde dovedeste prin codul QR:
  • finalizarea schemei complete de vaccinare (de cel putin 10 zile);
  • rezultatul negativ al unui test RT-PCR (nu mai vechi de 72 de ore);
  • rezultatul negativ al unui test antigen rapid (nu mai vechi de 48 de ore);
  • trecerea prin boala (valabil intre a 15-a zi si a 180-a zi ulterioara confirmarii infectarii).

Iata si alte lucruri de retinut mai jos!

Carantina zonala in scenariul rosu

Carantina va fi instituita numai acolo unde rata de infectare a depasit peste 6 la 1000. Cu toate ca acest lucru poate fi greu de impus in Bucuresti, e bine sa stim procedura necesara pentru a putea planifica in consecinta. Aceasta este prevazuta de Legea nr. 136/2020.

Actul mentionat mai sus stabileste 6 pasi de realizat, dupa cum urmeaza:
  • Directia de Sanatate Publica (DSP) face o analiza pe baza metodologiei legale si propune carantinarea zonala Institutului National de Sanatate Publica (INSP);
  • INSP evalueaza analiza de situatie locala propusa de catre DSP;
  • INSP avizeaza sau nu propunerea DSP;
  • INSP, in cazul avizarii favorabile, o transmite Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta (CJSU);
  • CJSU decide;
  • Seful Departamentului pentru situatii de urgenta instituie, prin ordin, carantina zonala.
 

Restrictii de retinut

Odata cu starea de alerta prelungita la 8 ianuarie 2022, avem si urmatoarele restrictii de avut in vedere indiferent de rata de infectare:
  • masca medicala obligatorie in toate spatiile publice;
  • la o incidenta de peste 1 la 1000 se reduce gradul de ocupare permis pt. evenimente, spectacole, sali de fitness si piscine de la 50% la 30%;
  • la o incidenta de peste 3 la 1000 se reduce gradul de ocupare permis pt. restaurante si terase de la 50% la 30%;
  • reducerea carantinei (in cazul contactului direct sau intrarii in tara) la 5 zile pentru persoanele vaccinate/care au trecut prin boala, respectiv 10 zile pentru restul persoanelor.

Nu uitati! Este important sa mentineti o igiena corespunzatoare si sa evitati, pe cat posibil, spatiile aglomerate. Sanatatea este mai importanta ca oricand, avand in vedere ca sistemul va fi din nou suprasolicitat!

Mai jos puteti regasi restrictiile aplicate in 2021 si puteti constata diferenta pe care ne-o aduce 2022.

Informatii initiale,
publicate la 21.09.2021

Indicele de infectare este acum la 2,91 pentru Bucuresti. In urmatoarele 24 de ore Capitala ar putea intra in scenariul rosu. Iata ce reguli si restrictii se vor aplica, daca depasim indicele de 3 la mie maine.

UPDATE - Bucuresti este oficial in scenariul rosu. Indicele de infectare cu Covid-19 a trecut de 3/1000.

Primul lucru de retinut este ca va fi necesar certificatul verde Covid pentru cele mai simple activitati, daca in Capitala vom avea un indice de infectare de peste 3 la mie.

In al doilea rand, va trebui sa purtam masca in toate spatiile publice, inclusiv piete, balciuri, statii de transport in comun, magazine si in jurul scolilor.

In al treilea rand, nu vor mai putea fi organizate activitati sportive si recreative cu mai mult de 10 persoane. Regula nu se aplica, daca participantii locuiesc impreuna.

In al patrulea rand, activitatea restaurantelor si a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unitati de cazare, precum si la terasele acestora este permisa doar pentru persoanele cazate in cadrul acestora.

In al cincilea rand, clientii restaurantelor si cafenelelor aflate in interiorul cladirilor vor trebui sa faca dovada vaccinarii impotriva COVID sau sa prezinte rezultat negativ al unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 48 de ore. Va fi, totodata, permis si accesul persoanelor care se afla in perioada cuprinsa intre a 15-a zi si a 180-a zi ulterioara confirmarii infectarii cu virusul SARS-CoV-2.

Simultan, restaurantele si cafenele aflate in interiorul cladirilor, precum si terasele pot fi ocupate pana la 50% din capacitatea maxima a spatiului si numai in intervalul orar 5,00-2,00, iar activitatea in baruri, cluburi si discoteci este permisa fara a depasi 30% din capacitatea maxima a spatiului, in acelasi interval orar.

In al saselea rand, este permisa organizarea si desfasurarea activitatii in cadrul cinematografelor, institutiilor de spectacole si/sau concerte sunt permise cu participarea publicului pana la 50% din capacitatea maxima a spatiului si cu purtarea mastii de protectie si organizarea si desfasurarea in aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice si private sau a altor evenimente culturale, cu participarea a cel mult 1.000 de spectatori si cu purtarea mastii de protectie, care vor face dovada vaccinarii, a unui test negativ ori care au trecut prin boala.

In al saptelea rand, nuntile pot fi organizate cu maximum 200 de invitati in interior si fiecare persoana trebuie sa aiba minimum 2 metri patrati in care sa se poata misca liber.

Finalmente, daca Bucurestiul intra in scenariul rosu va fi permisa activitatea in sali de sport si/sau fitness, fara a depasi 50% din capacitatea maxima a spatiului, cu asigurarea unei suprafete de minimum 7 mp de persoana, si activitatea in locurile de joaca pentru copii in spatii inchise, fara a depasi 50% din capacitatea maxima a spatiului si numai in intervalul orar 5,00-24,00.

Florin Amariei
de Florin Amariei
Redactor

Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie.  In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.  

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Data aparitiei: 12 Ianuarie 2022
Votati articolul "Bucuresti, din nou in scenariul rosu. Noile reguli si restrictii":
Rating:

Nota: 4.64 din 5 din 7 voturi
Urmareste-ne pe Google News
©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI
Atentie, Juristi!
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

MODIFICARILE din Contractele Civile si Actele Comerciale se aplica deja!

Folositi NOILE Modele de Documente pentru 2024

Descarcati GRATUIT Raportul Special "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016