Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
10 Modele de contracte – actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "10 Modele de contracte – actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox

E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

CSM incalca directivele ONU

 

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) - institutia care ar trebui sa fie garantul justitiei in Romania - este mai degraba un sindicat, tolerant chiar si cu magistratii care incalca legea.

Aceasta este concluzia unei dezbateri organizate, luni, de Societatea Academica Romana (SAR), odata cu lansarea raportului intitulat „CSM - arbitru sau sindicat?”, la care au participat nu doar re prezentanti ai societatii civile, ci si magistrati. Potrivit raportului, in ultimii ani CSM a dat dovada de mult prea multa ingaduinta fata de procurorii sau judecatorii pe care ar fi trebuit sa-i sanctioneze.

In plus, a acceptat chiar ca unii dintre acestia sa iasa la pensie mai de vreme si sa scape astfel de excluderea din magistratura de care erau vizati pentru abateri grave.

Facand trimitere la principiile de la Bangalore (standarde de integritate si etica in sistemul judiciar, impuse de Organizatia Natiunilor Unite), documentul SAR are o singura concluzie: „...e limpede ca atunci cand CSM nu respecta el insusi legea, nu poate cere altora sa o respecte (...). Conducerea CSM ar trebui sa fie un exemplu de conduita, dar are probleme de colaborare cu fosta Securitate si de incalcare a legii ce limiteaza numarul de mandate. Acestea sunt violari flagrante ale principiilor de la Bangalore”.

Cat despre solutii: viitorii membri ai CSM (care ar trebui alesi in toamna acestui an) sa constituie „modele de integritate” care sa-i poata sanctiona rapid pe magistratii certati cu legea si cu etica.

Una dintre principalele probleme pe care le are CSM-ul este ingaduinta excesiva de care da dovada chiar si fata de magistratii pusi sub acuzare de procurorii anticoruptie pentru trafic de influ enta sau luare de mita, puncteaza raportul. In primul rand, cand s-a pus problema unor mandate de arestare pentru purtatorii de roba, avizul Consiliului a fost obtinut - daca a fost obtinut - dupa indelungi ezitari.

In plus, membrii Consiliului le-au permis unor procurori sau judecatori vizati de proceduri penale sa se pensioneze inainte de so lutionarea definitiva a dosarului lor, noteaza reprezentantii societatii civile. Opinia lor este impartasita si de magistrati.

„Eu as dori sa vad ca problemele legate de integritate sunt rezolvate de catre CSM. Pana acum insa, principalul mijloc de rezolvare a acestora a fost intoarcerea privirii (...). In intreg sistemul judiciar se vorbeste despre investigatiile DNA, care vizeaza magistrati. Nu am auzit insa nicio reactie din partea CSM”, a explicat Lavinia Lefterache, judecator la Curtea de Apel Bucuresti.

O alta problema ridicata, de aceasta data de magistrati, a fost aceea a nepotismului, care, pentru ca e mai mult decat tolerat de CSM, a ajuns sa blocheze activitatea unor instante. „Sunt dese cazurile in care judecatorii sunt parintii avocatilor. As vrea ca aceasta chestiune sa fie rezolvata, astfel incat copilul-avocat sa nu mai intre in sala unde parintele e judecator”, a continuat Lefterache.

„Noi am decis sa publicam date referitoare la relatiile de rudenie ale magistratilor. De aceea, numarul de abtineri a ajuns sa fie imens, iar o sectie unde se intalnesc frecvent rudenii e paralizata”, a punctat si presedintele Tribunalului Vrancea, Adrian Neacsu. „Nu am stiut ca fenomenul «tata-fiu» a devenit o problema. Voi discuta despre asta cu membrii Comisiei juridice”, a aparat onoarea CSM reprezentanta acestuia, Ana Labus.

SOLUTII: Un nou CSM si un Consiliu de Etica

Un nou CSM, ai carui membri sa includa in programul lor si masuri clare privind cresterea integritatii in sistem si magistrati-sefi care sa constituie modele nu doar pentru su bor donatii lor, ci si pentru tinerii care imbratiseaza meseria de procuror sau judecator.

Acestea sunt principalele solutii promovate in raportul SAR pentru reformarea sistemului judiciar, care avertizeaza ca actualii membri ai CSM ar incalca legea daca ar candida, in toamna, pentru un nou mandat, asa cum se pare ca intentioneaza sa faca. „In acelasi context ar trebui analizata posibilitatea crearii unui Consiliu de Etica pentru magistrati”, iar CSM ar trebui sa aiba ca principala atributie „penalizarea” dura a celor care comit abateri.
 
In fine, arhiva fostei SIPA (serviciul secret al Ministerului Justitiei) ar trebui sa fie sigilata definitiv si predata Arhivelor Nationale, in niciun caz CSM, desi conducerea acestuia insista sa intre in po sesia ei. Motivul: „acele documente, care genereaza si azi fiori magistratilor, au un mare potential de santaj”, conchide raportul.

Sursa: evz.ro


Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "CSM incalca directivele ONU":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Poate sunteti interesat si de:
©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI