Conform ultimei hotarari a Ministerului Educatiei, elevii, profesorii si parintii vor semna o declaratie pe propria raspundere prin care isi asuma, printre altele, ca nu vor distribui si altora cursurile la care participa.
Toate cele trei parti semneaza aceste declaratii si astfel iau la cunostinta faptul ca exista sansa sa raspunda penal pentru incalcarea dispozitiilor cuprinse in document.
Ministerul Educatiei si Cercetarii a lansat doua declaratii pe proprie raspundere, pentru elevi si parinti, respectiv pentru cadrele didactice. Declaratia pentru elevi si parinti invoca doua articole din Legea Educatiei si Ordinul 5545/2020 al ministrului Educatiei, precum si
Codul Penal.
Consiliul National al Elevilor (CNE) si-a exprimat indignarea fata de prioritatile Ministerului Educatiei si Cercetarii, in timp ce din ce in ce mai multe unitati de invatamant trec in scenariul rosu, fara a avea, insa, infrastructura necesara predarii online.
"Consideram ca aceste declaratii sunt redundante, intrucat aspectele mentionate in cuprinsul lor sunt extrase din lege, care e, inerent, obligatorie pentru toti actorii sistemului de invatamant", au transmis reprezentantii elevilor.
Vezi si: Declaratia pe propria raspundere si consecintele sale
CNE solicita eliminarea acestei declaratii pe propria raspundere, intrucat o considera "inutila".
"In timp ce situatia epidemiologica se agraveaza de la o zi la alta, fapt care va conduce in mod cert spre tranzitia catre educatia online a multor unitati de invatamant, Ministerul Educatiei si Cercetarii devine campion national la plimbat hartii. Aceste declaratii sunt complet inutile, intrucat aspectele legale mentionate in cadrul acestora sunt deja obligatorii pentru elevi, profesori si parinti. E mult mai usor sa ne facem ca facem, decat sa rezolvam problemele concrete din teritoriu", mai spun reprezentantii elevilor.
Introducerea declaratiei pe propria raspundere pentru elevi, profesori si parinti s-a intamplat la scurt timp dupa ce Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI) a lansat recent un apel public catre Guvern, cerand, printre altele, modificarea legislatiei astfel incat sa existe „sanctiuni clare pentru parintii si elevii care aduc grave prejudicii de imagine unor cadre didactice, prin postarea pe retelele de socializare de filmulete si imagini trucate luate din timpul predarii online".
Specific, FSLI a solicitat stabilirea de "sanctiuni clare pentru parintii si elevii care aduc grave prejudicii de imagine unor cadre didactie, prin postarea pe retelele de socializare de filmulete si imagini trucate luate din timpul predarii online".