Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
10 Modele de contracte – actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "10 Modele de contracte – actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox

E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

MAI: Noul proiect de OUG privind amenzile

     Ordonanta de urgenta pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice

Ţinand seama de faptul ca, potrivit statisticilor Ministerului Afacerilor Interne in anul 2012, din totalul de 26927 accidente rutiere soldate cu victime, pe fondul vitezei, neacordarii prioritatii pietonilor angajati regulamentar in traversare sau consumului de bauturi alcoolice au fost produse 10513 accidente (39,04%) soldate cu 805 persoane decedate (39,46%), 3994 persoane ranite grav (54,48%) si 10125 persoane ranite usor (39,94%), luand in considerare faptul ca in marea lor majoritate cauzele producerii accidentelor rutiere sunt imputabile in primul rand conducatorilor auto si constau in viteza excesiva, oboseala, consum de alcool, neatentie, neacordarea prioritatii in trafic, coroborate cu o necunoastere a reglementarilor in domeniul circulatiei pe drumurile publice, avand in vedere necesitatea adoptarii unor masuri urgente in vederea reducerii birocratiei prin simplificarea procedurilor administrative legate de inmatricularea vehiculelor, creand posibilitatea de a asigura cetatenilor servicii de calitate, transparente si cat mai putin costisitoare, respectiv pentru eficientizarea activitatii organelor de urmarire penala si a instantelor de judecata, in situatiile care privesc prelungirea dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice, avand in vedere cresterea ingrijoratoare a gradului de erodare a autoritatii publice determinata de atitudinea unui mare numar de contravenienti care, in lipsa unui mecanism care sa-i determine sa plateasca contravaloarea amenzilor aplicate pentru incalcarea normelor privind circulatia pe drumurile publice, ignora sanctiunile aplicate, creand in randul populatiei perceptia scaderii gradului de siguranta oferit de stat,
in considerarea faptului ca aceste elemente vizeaza interesul public si constituie situatii extraordinare a caror reglementare nu poate fi amanata,

in temeiul art. 115 alin. (4) din Constitutia Romaniei, republicata,
Guvernul Romaniei adopta prezenta ordonanta de urgenta.

     Art. I – Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 670 din 3 august 2006, cu modificarile si
completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
    1. La articolul 6, dupa punctul 163, se introduce un nou punct, pct. 164, cu urmatorul cuprins:
    „(164) suspendarea inmatricularii - masura de retragere provizorie a dreptului de utilizare a vehiculului pe drumul public, dispusa de catre autoritatea competenta sa realizeze operatiunea de inmatriculare.”
      2. La articolul 6, punctul 19 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
      „19. mijloc tehnic certificat – dispozitiv care dovedeste consumul de produse ori substante stupefiante sau al medicamentelor cu efecte similare acestora ori prezenta in aerul expirat a alcoolului;”

     3. La articolul 6, dupa punctul 19, se introduce un nou punct, pct. 191, cu urmatorul cuprins:
     „191. mijloc tehnic de constatare – dispozitiv cu ajutorul caruia se constata si se probeaza incalcarea unor dispozitii legale privind circulatia pe drumurile publice, cu exceptia celor pentru care prezenta ordonanta de urgenta prevede constatarea prin mijloace tehnice certificate sau mijloace tehnice omologate si verificate metrologic, apartinand autoritatilor publice sau administratorului drumului public ori al caii ferate, operat exclusiv de catre agentul constatator.”

      4. Alineatul (1) al articolului 10 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
      „Art. 10 - (1) Este interzisa circulatia pe drumurile publice a vehiculelor care nu corespund din punct de vedere tehnic, a celor al caror termen de valabilitate a inspectiei tehnice periodice a expirat, a celor neasigurate pentru raspundere civila pentru caz de pagube produse tertilor prin accidente de circulatie, precum si a celor a caror inmatriculare este suspendata.”

      5. Alineatul (4) al articolului 11 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
      „(4) In cazul transmiterii dreptului de proprietate asupra unui vehicul, noul proprietar este obligat sa solicite autoritatii competente transcrierea transmiterii dreptului de proprietate si emiterea unui nou certificat de inmatriculare in termen de 60 de zile de la data dobandirii dreptului de proprietate asupra vehiculului.”

      6. La rticolul 11, dupa alineatul (4) se introduc cinci noi alineate, alin. (41) - (45), cu urmatorul cuprins:
      „(41) Fostul proprietar are obligatia de a notifica autoritatii competente, in scris, instrainarea vehiculului, in termen de 5 zile lucratoare de la data transmiterii dreptului de proprietate, urmand ca aceasta sa faca mentiunea corespunzatoare in evidente si sa inscrie noul proprietar ca utilizator al vehiculului.
      (42) Notificarea instrainarii se face prin declaratie pe proprie raspundere din care sa rezulte datele de identificare ale noului proprietar, insotita de copia actului translativ de proprietate si de  copia documentului eliberat de organul fiscal al administratiei publice locale care confirma radierea de pe rolul fiscal al fostului  proprietar.
      (43) In situatia in care noul proprietar nu solicita transcrierea transmiterii dreptului de proprietate in termenul prevazut la alin. (4), opereaza de drept suspendarea inmatricularii vehiculului. In cazul in care, pana la transcriere, intervin transmiteri succesive ale dreptului de proprietate, termenul curge de la data primei transmiteri.
      (44) De la data efectuarii mentiunii prevazute la alin. (41), la solicitarea institutiilor interesate cu privire la detinatorul/utilizatorul vehiculului, autoritatea competenta transmite acestora datele noului proprietar.
      (45) In cazul contractelor de leasing financiar, comunicarea prevazuta la alin. (41) este efectuata de catre societatea de leasing financiar.”

     7. Alineatul (4) al articolului 13 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
     „(4) La cerere, persoanelor juridice care fabrica, asambleaza, caroseaza ori testeaza autovehicule sau remorci li se poate elibera pentru acestea autorizatii si numere pentru proba, valabile pe teritoriul Romaniei.”
      8. La articolul 17, dupa alineatul (4) se introduc doua noi alineate, alin. (5) si (6), cu urmatorul cuprins:
      „(5) Vehiculele inmatriculate in Romania se radiaza din oficiu in baza comunicarii unei autoritati straine care atesta inmatricularea acestora in alt stat.
        (6) Autoritatea competenta transmite lunar compartimentelor de specialitate ale autoritatii administratiei publice locale, in scris si/sau in format electronic, o lista cu date referitoare la vehiculele inmatriculate in alte state, radiate din oficiu potrivit prevederilor alin. (4).”

      9. Alineatul (3) al articolului 23 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
       „(3) Pe parcursul activitatii de pregatire practica sau de examinare in vederea obtinerii permisului de conducere, instructorul auto atestat ori, dupa caz, examinatorul impreuna cu persoana pe care o supravegheaza sau o examineaza raspund pentru incalcarea de catre aceasta a regulilor de circulatie sau, dupa caz, pentru pagubele produse tertilor ca urmare a producerii unui accident de circulatie. Prin exceptie, persoana supravegheata sau examinata in vederea obtinerii permisului de conducere pentru categoriile A1, A2 si A, raspunde in mod individual pentru incalcarea regulilor de circulatie sau, dupa caz, pentru pagubele produse tertilor ca urmare a producerii unui accident de circulatie
      10. La articolul 23, dupa alineatul (9) se introduc patru noi alineate, alin.(9 1) - (94), cu urmatorul cuprins:
      „(91) Pentru asigurarea si verificarea legalitatii examenului de obtinere a permisului de conducere, modul de desfasurare a probei teoretice se inregistreaza video, iar in cazul probei practice atat video cat si audio, cu sisteme tehnice de monitorizare. Pentru proba practica, sistemele tehnice de monitorizare se instaleaza pe autovehiculele folosite la sustinerea probei practice. Vehiculele utilizate la proba practica pentru categoriile AM, A1, A2 si A sunt exceptate de la aceste dotari.
      (92) Inregistrarea se stocheaza de catre serviciul public comunitar regim permise de conducere si inmatriculare a vehiculelor care organizeaza examenul de obtinere a permisului de conducere, pe o perioada de 6 luni de la data desfasurarii acestuia.
      (93) Accesul la inregistrarile prevazute la alin. (92) este permis numai serviciului public comunitar regim permise de conducere si inmatriculare a vehiculelor care a organizat examenul de obtinere a permisului de conducere si Directiei Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor. Serviciul public comunitar regim permise de conducere si inmatriculare a vehiculelor care a organizat examenul de obtinere a permisului de conducere asigura exercitarea dreptului de informare, de acces la date si de interventie al persoanelor vizate, in conditiile Legii nr.677/2001 pentru protectia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal si libera circulatie a acestor date, cu modificarile si completarile ulterioare.
      (94) Procedura si conditiile tehnice in care se realizeaza inregistrarile prevazute la alin. (91), precum si masurile pentru protejarea acestora se stabilesc prin ordin al ministrului afacerilor interne.”

      11. La articolul 30, dupa alineatul (4) se introduce un nou alineat, alin. (41), cu urmatorul cuprins:
      „(41) Administratorul caii ferate are obligatia de a instala si intretine mijloace tehnice de constatare a incalcarii regulilor de circulatie la trecerea la nivel cu calea ferata, precum si de a semnaliza existenta acestora. Politia rutiera are dreptul de a opera aceste mijloace tehnice de constatare in vederea aplicarii sanctiunilor prevazute de prezenta ordonanta de urgenta.”

      12. La articolul 36, dupa alineatul (1) se introduce un nou alineat, alin. (11), cu urmatorul cuprins:
      „(11) Conducatorii de autovehicule avand locuri prevazute prin constructie cu centuri de siguranta au obligatia sa se asigure ca, pe timpul conducerii vehiculului, persoanele minore poarta centurile de siguranta sau sunt transportate numai in dispozitive de retinere omologate in conditiile prevazute de regulament.”

      13. La articolul 36, alineatul (3) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
      „(3) Conducatorilor de vehicule le este interzisa folosirea telefoanelor mobile sau a altor echipamente tehnice cu aceasta functie atunci cand acestia se afla in timpul mersului, cu exceptia celor prevazute cu dispozitive de tip «maini libere»”.

     14. La articolul 36, dupa alineatul (3) se introduce un nou alineat, alin. (4), cu urmatorul cuprins:
     „(4) Se interzice conducerea unui vehicul de catre o persoana aflata sub influenta bauturilor alcoolice sau a substantelor ori produselor stupefiante sau a medicamentelor cu efecte similare acestora.”

    15.) La articolului 95 dupa alineatul (1) se introduc doua noi alineate, alineatele (11) si (12) cu
urmatorul cuprins:
    „(11) Prin derogare de la prevederile Ordonantei Guvernului nr.2/2001 cu modificarile si completarile ulterioare, incalcarea dispozitiilor prezentei ordonante de urgenta, care constituie contraventie se sanctioneaza si cu suspendarea dreptului de a conduce autovehicule pe perioada nedeterminata, ca sancțiune principala. ”
      „(12) Dispozitiile legale privind aplicarea sanctiunii prestarii unei activitati in folosul comunitatii se aplica in mod corespunzator si sanctiunii suspendarii dreptului de a conduce autovehicule pe perioada nedeterminata, daca prezenta ordonanța de urgența nu prevede altfel. ”

      16. Alineatul (2) al articolului 95 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
      „(2) Prin derogare de la prevederile Ordonantei Guvernului nr.2/2001 cu modificarile si completarile ulterioare, avertismentul nu se aplica atunci cand prezenta ordonanta prevede pe langa sanctiunea principala si aplicarea unei sanctiuni complementare. ”

       17. La articolul 95, dupa alineatul (2) se introduce un nou alineat, alin. (21), cu urmatorul cuprins:
       „(22) Sanctiunea suspendarii dreptului de a conduce autovehicule pe perioada nedeterminata se aplica de catre instanta de judecata titularului permisului de conducere sanctionat pentru nerespectarea prevederilor prezentei ordonante de urgenta, daca nu a fost achitata amenda aplicata si nu exista posibilitatea executarii silite.”

     18. Alineatul (4) al articolului 98 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
     „(4) Clasele de sanctiuni sunt urmatoarele:
     a) clasa I - 2 sau 3 puncte-amenda;
     b) clasa a II-a - 4 sau 5 puncte-amenda;
     c) clasa a III-a - de la 6 la 8 puncte-amenda;
     d) clasa a IV-a - de la 9 la 20 puncte-amenda;
     e) clasa a V-a - de la 21 la 50 puncte-amenda;
     f) clasa a VI-a - de la 51 la 120 puncte-amenda.”

     19. Alineatul (5) al articolului 98 se abroga.

     20. La articolul 99 alineatul (1), punctele 8 si 9 se abroga.

     21. La articolul 100 alineatul (1), dupa punctul 13 se introduc doua noi puncte, pct. 14 si pct. 15, cu urmatorul cuprins:
     „14. nerespectarea obligatiei pasagerilor aflati intr-un autovehicul de a purta, in timpul deplasarii pe drumurile publice, centura sau dispozitivele de siguranta omologate;
     15. nerespectarea obligatiei de catre persoana transportata pe motocicleta sau pe moped de a purta, in
timpul deplasarii pe drumurile publice, casca de protectie omologata.”

     22. La articolul 100 alineatul (3), literele b), c), d) si e) se abroga.

     23. La articolul 100 alineatul (3), dupa lit. g) se introduce litera h) cu urmatorul cuprins:
     ,,h) depasirea cu 31 pana la 40 de km/h inclusiv, a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv
si pentru categoria din care face parte autovehiculul condus, constatata, potrivit legii, cu mijloace tehnice
omologate si verificate metrologic. ”

     24. La articolul 101 alineatul (3), litera a) se abroga.

    25. La articolul 101 alineatul (3), dupa litera b) se introduc doua noi litere, literele b1) si b2) cu
urmatorul cuprins:
                                                                                                                   ,,b1) nerespectarea semnificației culorii roșii a semaforului;
       b2) depasirea cu 41 pana la 50 de km/h inclusiv, a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv
si pentru categoria din care face parte autovehiculul condus, constatata, potrivit legii, cu mijloace tehnice
omologate si verificate metrologic. ”

      26. La articolul 101 alineatul (3), dupa litera d) se introduc trei noi litere, literele e), f) si g) cu
urmatorul cuprins:
      ,,e) nerespectarea regulilor privind depașirea.
        f) neacordarea prioritatii de trecere pietonilor angajati in traversarea regulamentara a drumului public
prin locurile special amenajate si semnalizate, aflați pe sensul de deplasare a autovehiculului sau tramvaiului.
       g) neacordarea prioritații de trecere vehiculelor care au acest drept.”

     27. La articolul 102 alineatul (3), literele a) si c) se abroga.

      28. La articolul 102 alineatul (3), dupa litera b) se introduce litera b1) cu urmatorul cuprins:
      ,,b1) nerespectarea regulilor privind prioritatea de trecere fata de vehicule, depasirea sau trecerea la
culoarea rosie a semaforului, daca prin aceasta s-a produs un accident de circulatie din care au rezultat
avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale.”

     29. La articolul 102 alineatul (3), litera e) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
     ,,e) depasirea cu 51 pana la 60 de km/h inclusiv, a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv
si pentru categoria din care face parte autovehiculul condus, constatata, potrivit legii, cu mijloace tehnice
omologate si verificate metrologic. ”

      30. La articolul 103 alineatul (1), litera c) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
      ,,c) pentru o perioada de 120 de zile cand fapta conducatorului de autovehicul sau tramvai a fost urmarita
ca infractiune la regimul circulatiei pe drumurile publice iar instanta de judecata sau, dupa caz, procurorul a
dispus si aplicarea unei sanctiuni administrative.”

      31. La articolul 103 alineatul (1), dupa litera c) se introduc doua noi litere, lit. d) si e), cu urmatorul
cuprins:
      ,,d) pentru o perioada de un an in cazul accidentului de circulatie din care a rezultat decesul sau
vatamarea corporala a unei persoane daca prezenta ordonanta de urgenta prevede suspendarea exercitarii
dreptului de a conduce pentru regula de circulatie incalcata, atunci cand instanta de judecata sau, dupa caz,
procurorul a dispus neinceperea urmaririi penale, scoaterea de sub urmarire penala, incetarea urmaririi penale,
achitarea, ori incetarea procesului penal, pentru una din urmatoarele situatii: lipseste plingerea prealabila a
persoanei vatamate, autorizarea sau sesizarea organului competent ori alta conditie prevazuta de lege, necesara
pentru punerea in miscare a actiunii penale, a fost retrasa plingerea prealabila ori partile s-au impacat ori a fost
inlocuita raspunderea penala.
     e) pentru o perioada de 2 ani in cazul accidentului de circulatie din care a rezultat vatamarea corporala sau
decesul unei persoane daca norma de circulatie incalcata este conducerea sub influenta bauturilor alcoolice a
unui autovehicul, conducerea unui autovehicul pe una din caile autostrazii in sens opus celui in care se
desfasoara in mod normal circulatia sau in care se desfasoara in mod normal, depasirea de catre conducatorul
de autovehicul cu mai mult de 60 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv si pentru
categoria din care face parte autovehiculul condus sau nerespectarea regulilor privind trecerea la nivel cu calea
ferata, atunci cand instanta de judecata sau, dupa caz, procurorul a dispus neinceperea urmaririi penale,
scoaterea de sub urmarire penala, incetarea urmaririi penale, achitarea, ori incetarea procesului penal, pentru
una din urmatoarele situatii: lipseste plingerea prealabila a persoanei vatamate, autorizarea sau sesizarea
organului competent ori alta conditie prevazuta de lege, necesara pentru punerea in miscare a actiunii penale, a
fost retrasa plingerea prealabila ori partile s-au impacat ori a fost inlocuita raspunderea penala.
                                                                                                                        32. La articolul 103 alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
,,2) In cazul in care conducatorul de autovehicul sau tramvai savarșește, intr-un interval de 3 ani de la data
expirarii ultimei perioade de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce autovehicule aplicata pentru
savarsirea uneia din faptele prevazute la art. 100 alin. (3), art. 101 alin. (3), art. 102 alin. (3), art. 105 alin.(2) si
art.1051 alin.(1) si (2), o noua fapta de acelasi fel, perioada de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce
autovehicule se majoreaza cu echivalentul perioadei de suspendare prevazuta pentru fapta respectiva.”

       33. Alineatul (8) al articolului 103 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
       „(8) In situatia in care autoritatea emitenta a permisului de conducere a sesizat instanta de judecata
potrivit art. 114 alin. (1) lit. e), aceasta va dispune prin ordin suspendarea exercitarii dreptului de a conduce
autovehicule, suspendare ce opereaza pana la ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti. In acest caz,
titularul este obligat sa se prezinte la unitatea de politie pe raza careia domiciliaza sau, dupa caz, are resedinta,
in termen de 5 zile lucratoare de la comunicarea ordinului, pentru a preda permisul de conducere.”

      34. Articolul 104 se abroga.

     35. Partea introductiva a articolul 105 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
     ,,(1) Constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda prevazuta in clasa a V-a de sanctiuni
urmatoarele fapte savarsite de catre persoane juridice sau fizice, dupa caz:”

       36. La articolul 105 se introduce un nou alineat, alineatul (2) cu urmatorul cuprins:
       „(2) Constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda prevazuta in clasa a V-a de sanctiuni si cu
aplicarea sanctiunii complementare a suspendarii exercitarii dreptului de a conduce pentru o perioada de 180
de zile, savarsirea de catre conducatorul de autovehicul sau tramvai a uneia din urmatoarele fapte:
       a) neoprirea la trecerea la nivel cu calea ferata cand barierele sau semibarierele sunt coborate ori in curs
de coborare sau cand semnalele cu lumini rosii si/sau sonore sunt in functiune, precum si nerespectarea
semnificatiei indicatoarelor Trecere la nivel cu o cale ferata simpla, fara bariere, Trecere la nivel cu o cale
ferata dubla, fara bariere insotite de indicatorul oprire, instalate la trecerea la nivel cu o cale ferata;
       b) conducerea unui autovehicul pe una din caile autostrazii, in sens opus celui in care se desfasoara in
mod normal circulatia;
       c) depasirea de catre conducatorul de autovehicul cu mai mult de 60 km/h a vitezei maxime admise pe
sectorul de drum respectiv si pentru categoria din care face parte autovehiculul condus, constatata, potrivit
legii, cu mijloace tehnice omologate si verificate metrologic.
       d) conducerea unui autovehicul sau tramvai de catre o persoana aflata sub influenta bauturilor alcoolice,
daca fapta nu constituie, potrivit legii, infractiune.
       e) conducerea unui autovehicul a carui inmatriculare este suspendata.”

       37. Dupa articolul 105 se introduce un nou articol, art. 1051, cu urmatorul cuprins:
        „Art. 1051 (1) Constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda prevazuta in clasa a VI-a de
sanctiuni si cu aplicarea sanctiunii contraventionale complementare a suspendarii exercitarii dreptului de a
conduce pentru o perioada de un an, savarsirea de catre conducatorul de autovehicul sau tramvai a uneia dintre
faptele prevazute la art.105 alin.(2) literele b) si c) daca au avut ca urmare producerea unui accident de
circulatie soldat numai cu pagube materiale.
       (2) Constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda prevazuta in clasa a VI-a de sanctiuni si cu
aplicarea sanctiunii contraventionale complementare a suspendarii exercitarii dreptului de a conduce pentru o
perioada de un an, savarsirea de catre conducatorul de autovehicul sau tramvai a uneia dintre faptele prevazute
la art.105 alin.(2) literele a) si d) daca au avut ca urmare producerea unui accident de circulatie soldat numai cu
pagube materiale. ”
                                                                                                                  
      38. La articolul 106 alineatul (1), litera a) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
      „a) cand permisul de conducere i-a fost retinut pentru savarsirea uneia dintre faptele prevazute la art.102
alin.(3) lit. b1), art. 105 alin.(2) lit. a) - d) si art. 1051; ”

      39. La articolul 106 alineatul (1), litera c) se abroga.

      40. La articolul 106 alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
      „(2) Daca titularul permisului de conducere nu promoveaza testul de cunoaștere a regulilor de circulație,
in situațiile prevazute la alin. (1) lit. a) și b), sau nu se prezinta la serviciul poliției rutiere pentru susținerea
verificarii cunoașterii regulilor de circulație, perioada de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce
autovehicule sau tramvaie se prelungește pana la promovarea testului. ”

      41. La articolul 106 dupa alineatul (2) se introduc doua noi alineate, alineatele (3) si (4) cu
urmatorul cuprins:
      „(3) Atunci cand suspendarea exercitarii dreptului de a conduce autovehicule depasesete efectiv si
continuu 3 ani, pentru revalidarea dreptului de a conduce autovehicule, titularul permisului de conducere este
obligat sa faca dovada faptului ca este apt medical si sa promoveze un examen constand intr -o proba teoretica
si practica cu autoritatea competenta in eliberarea permiselor de conducere pe raza careia isi are domiciliul sau
resedinta.
       (4) Conditiile, procedura de examinare si revalidare a dreptului de a conduce autovehicule prevazute la
alin.(3) se stabilesc prin ordin al ministrului afacerilor interne, care se publica in Monitorul Oficial al
Romaniei, partea I. ”

      42. Articolul 107 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
      ,,Art.107. - Sanctiunile prevazute la art.100 alin.(3), art.101 alin.(3), art.102 alin.(3), art.103 alin.(2), art.
105 alin.(2), art. 1051 si art.106 se aplica si instructorului auto atestat, aflat in procesul de instruire practica a
persoanelor pentru obtinerea permisului de conducere, ori examinatorului aflat in timpul desfasurarii probei
practice a examenului pentru obtinerea permisului de conducere.”

      43. La articolul 108 alineatul (1) litera a), punctele 2 si 3 se abroga.

     44. La articolul 108 alineatul (1) litera b), dupa punctul 8 se introduce un nou punct, pct. 9 cu
urmatorul cuprins:
     „9. folosirea telefoanelor mobile sau a altor echipamente tehnice cu aceasta functie in timpul conducerii,
cu exceptia celor prevazute cu dispozitive de tip «maini libere»;

      45. La articolul 108 alineatul (1) litera c) punctul 3 se abroga.

      46. La articolul 108 alinetatul (1) litera d), punctele 3 si 8 se abroga.

     47. La articolul 108 alineatul (1) litera d), dupa punctul 10 se introduc doua noi puncte, pct. 11 si
pct.12, cu urmatorul cuprins:
    „11. nerespecarea obligatiei de a purta, in timpul circulatiei pe drumurile publice, centura de siguranta ori,
dupa caz, casca de protectie omologata.
     12. nerespectarea obligatiei conducatorului de autovehicul de a se asigura ca persoanele minore poarta
centuri de siguranta sau sunt transportate in dispozitive de retinere omologate.”

      48. La articolul 109, alineatele (2) si (4), se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
                                                                                                                  
     ,,(2) Constatarea contraventiilor se poate face si cu ajutorul mijloacelor tehnice de constatare, a
mijloacelor tehnice certificate sau a mijloacelor tehnice omologate si verificate metrologic, consemnandu-se
aceasta in procesul-verbal de constatare, a contraventiei.
     ….
     (4) Principalele elemente din continutul procesului-verbal de constatare a contraventiei se stabilesc prin
regulament, iar forma si continutul acestuia se stabilesc prin ordin al ministrului afacerilor interne, care se
publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.”


      49. La articolul 109, dupa alineatul (8) se introduce un nou alineat, alin. (81), cu urmatorul cuprins:
      „(81) Amenzile aplicate cetatenilor statelor membre ale Uniunii Europene, altele decat Romania,
cetatenilor Spatiului Economic European, cetatenilor Confederatiei Elvetiene, strainilor, apatrizilor sau
cetatenilor romani cu domiciliul ori, dupa caz, rezidenta normala in strainatate, se fac venit la bugetul de stat si
se achita in numerar la orice unitate a trezoreriei statului sau prin virament in contul corespunzator de venituri
al bugetului de stat deschis la Activitatea de trezorerie si contabilitate publica a municipiului Bucuresti,
codificat cu codul de identificare fiscala al Directiei Generale Regionale a Finantelor Publice Bucuresti.”

      50. La articolul 110 se introduc trei noi alineate, alineatele (2) –(4), cu urmatorul cuprins:
      ,, (2) Dispozitivul hotararii definitive prin care a fost aplicata suspendarea dreptului de a conduce
autovehicule pe perioada nedeterminata se comunica pentru punere in executare, serviciului politiei rutiere
aflat in raza de competenta a instantei care a judecat cererea de transformare a sanctiunii amenzii in
suspendarea dreptului de a conduce autovehicule pe perioada nedeterminata.
         (3) Suspendarea dreptului de a conduce autovehicule pe perioada nedeterminata opereaza de la data
ramanerii definitive a hotararii judecatoresti si se implementeaza in evidenta politiei rutiere cu aceasta data.
         (4) Suspendarea dreptului de a conduce autovehicule pe perioada nedeterminata prevazuta la alin. (3)
inceteaza in urmatoarele situatii:
      a) la data prezentarii dovezii achitarii amenzii la serviciul politiei rutiere care a implementat masura sau
la serviciul politiei rutiere care il are in evidenta pe titular;
      b) la data achitarii amenzii contraventionale in conditiile art. 28 alin. (3) din Ordonanta Guvernului nr.
2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, cu modificarile si completarile ulterioare;
      c) in termen de 10 zile de la data transmiterii dovezii achitarii amenzii printr-o alta modalitate decat cele
prevazute la lit. a) si b) la serviciul politiei rutiere care a sesizat instanta de judecata.”


      51. La articolul 111 alineatul (1), litera c) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
      ,,c) la savarsirea uneia dintre contraventiile prevazute la art. 100 alin. (3), art. 101 alin. (3), art. 102 alin.
(3), art. 105 alin. (2), art. 1051 si in situatia prevazuta la art. 115 alin. (1);”

    52. La articolul 111 alineatul (1), dupa litera g) se introduce litera h) cu urmatorul cuprins:
    ,,h) cand conducatorul autovehiculului detine simultan doua permise de conducere nationale, se retine
documentul eliberat de autoritatea competenta romana. ”

      53. Alineatele (3)-(6)) ale articolului 111 se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
      „(3) In situatiile prevazute la alin.(1) lit. a), d) si h), precum si in cele mentionate la art. 85 alin. (2) si (4),
art. 86 alin. (2), art. 87 alin. (1), (2), (4) si (5), art. 89 alin. (1), art. 90 alin. (1), art. 92 alin. (3) si (5) , art.105
alin.(2) lit. a) si d) precum si art. 1051 alin.(2), dovada inlocuitoare a permisului de conducere se elibereaza fara
drept de circulatie.
      (4) Permisul de conducere al conducatorului de autovehicul sau tramvai, implicat intr-un accident de
circulatie din care a rezultat uciderea sau vatamarea corporala a unei persoane, se retine de catre politia rutiera,
daca acesta a incalcat o regula de circulatie, eliberandu-se dovada inlocuitoare fara drept de circulatie, in
situatia in care regula de circulatie incalcata este una din cele prevazute la art. art.105 alin.(2) lit. a) si d) sau
dovada inlocuitoare cu drept de circulatie pentru o perioada de 15 zile, in celelalte cazuri.
      (5) In situatiile prevazute la alin. (1) lit. e) si g) din prezenta ordonanta de urgenta, art.85 alin.(1) si (3),
art.100 alin.(3), la art.101 alin.(3) , art.102 alin.(3), art.105 alin. (2) lit. b), c) si e) si art.1051 alin.(1), dovada
inlocuitoare a permisului de conducere se elibereaza cu drept de circulatie pentru o perioada de 15 zile.
      (6) La cererea titularului permisului de conducere retinut in conditiile alin. (1) lit. b) sau ale alin. (4),
procurorul care efectueaza urmarirea penala sau exercita supravegherea cercetarii penale ori, in faza de
judecata, instanta de judecata investita cu solutionarea cauzei poate dispune prelungirea dreptului de circulatie
pana la dispunerea neinceperii urmaririi penale, scoaterii de sub urmarire penala ori incetarii urmaririi penale
sau, dupa caz, pana la ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti. Modul de solutionare a cererii de
prelungire a dreptului de circulatie se comunica si sefului politiei rutiere pe raza careia s-a comis fapta.”

      54. La articolul 111, dupa alineatul (6) se introduc doua noi alineate, alin. (6 1) si (62), cu urmatorul
cuprins:
      „(61) Solutia de prelungire a dreptului de circulatie poate fi reexaminata de procurorul sau de instanta
care a dispus-o, din oficiu sau la sesizarea organului de poliție competent, pe raza caruia a fost savarșita fapta.
      (62) La solutionarea cauzei, rezolutia sau ordonanta prin care procurorul a dispus neinceperea urmaririi
penale, scoaterea de sub urmarire penala sau hotararea judecatoreasca ramasa definitiva se comunica si sefului
politiei rutiere pe raza careia s-a comis fapta.”

     55. La articolul 112 alineatul (1), dupa litera x) se introduce o noua litera, lit. y), cu urmatorul
cuprins:
     „y) inmatricularea vehiculului este suspendata.”

      56. Alineatele (2) si (3) ale articolului 112 se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
      „(2) In situatiile prevazute la alin.(1) lit. b), c), e), g), h1), k), o), p), r) s) si y), la retinerea certificatului de
inmatriculare sau de inregistrare, politistul rutier elibereaza conducatorului de vehicul o dovada inlocuitoare
fara drept de circulatie, iar in cazurile prevazute la alin. (1) lit. a), d), f), h), i), j), l), m), n), t) u), v) si x), o
dovada inlocuitoare cu drept de circulatie pentru 15 zile.
      (3) In situatiile prevazute la alin.(1) lit. b), o), p), r), s) si y), odata cu retinerea certificatului de
inmatriculare sau inregistrare, politistul rutier retrage si placutele cu numerele de inmatriculare sau de
inregistrare.”

      57. Alineatul (11) al articolului 113 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
      „(11) Titularul permisului de conducere eliberat de o autoritate straina, impotriva caruia s -a dispus
suspendarea dreptului de a conduce autovehicule, poate solicita sefului politiei rutiere pe raza careia a fost
constatata fapta, restituirea documentului inainte de expirarea perioadei de suspendare, cu cel mult o zi
lucratoare inainte de data parasirii teritoriului Romaniei, numai dupa efectuarea dovezii achitarii amenzii
contraventionale.”

     58. Articolul 118 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
     „Art. 118 - (1) Impotriva procesului-verbal de constatare a contraventiilor se poate depune plangere, in
termen de 15 zile de la comunicare, la judecatoria in a carei raza de competenta a fost constatata fapta.
     (2) Prin derogare de la prevederile art. 32 alin. (3) din Ordonanta Guvernului nr. 2/2001, cu modificarile
si completarile ulterioare, plangerea prevazuta la alin. (1) nu suspenda executarea sanctiunii amenzii
contraventionale. In cazuri bine justificate si pentru prevenirea unei pagube iminente, la cererea
contravenientului, instanta de judecata poate dispune suspendarea executarii sanctiunii amenzii
contraventionale pana la ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti, daca s-a depus o cautiune de 20% din
valoarea amenzii.
    
      (3) Cererea de suspendare se solutioneaza in camera de consiliu, de urgenta, cu citarea partilor, prin
incheiere de sedinta ce poate fi atacata odata cu fondul cauzei.
      (4) Plangerea suspenda executarea sanctiunilor contraventionale complementare. In situatia in care pentru
contraventia savarsita, prezenta ordonanta de urgenta prevede si aplicarea sanctiunii contraventionale
complementare a suspendarii dreptului de a conduce autovehicule sau tramvaie, dovada inregistrarii plangerii
depuse la judecatorie in termenul prevazut la alin. (1) se prezinta de contravenient la unitatea de politie din care
face parte agentul constatator, care efectueaza mentiunile in evidente si ii restituie permisul de conducere, daca
acesta a fost retinut.
      (5) Dispozitivul hotararii definitive prin care a fost solutionata plangerea se comunica unitatii de politie
pe raza careia a fost savarsita fapta in vederea punerii in executare.
      (6) Punerea in executare a sanctiunii complementare a suspendarii exercitarii dreptului de a conduce
autovehicule se face de catre serviciul politiei rutiere competent, care instiinteaza titularul permisului de
conducere cu privire la data inceperii executarii suspendarii si durata acesteia, in termen de 15 zile de la data
comunicarii dispozitivului hotararii judecatoresti definitive.
      (7) In termen de 5 zile lucratoare de la data instiintarii prevazute la alin. (5), contravenientul este obligat
sa se prezinte la serviciul politiei rutiere care il are in evidenta pentru a preda permisul de conducere.
      (8) Neprezentarea contravenientului in termenul prevazut la alin. (6), atrage majorarea de drept a
perioadei de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce cu 30 de zile.”

      59. Alineatele (2) si (3) ale articolului 120 se abroga.

       Art. II. – La data intrarii in vigoare a Legii nr. 187/2012 pentru punerea in aplicare a Legii nr. 286/2009
privind Codul penal, alineatele (3) si (5) ale articolului 111 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.
195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.
670 din 3 august 2006, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
       „(3) In situatiile prevazute la alin.(1) lit. a) si d), art. 105 alin.(2) lit.a) si d) si art. 1051 alin.(2), precum si
in cele mentionate la art. 334 alin. (2) si (4), art. 335 alin. (2), art. 336, 337, art. 338 alin. (1), art. 339 alin. (2)
si (4) din Codul penal, dovada inlocuitoare a permisului de conducere se elibereaza fara drept de circulatie.
       ...
        (5) In situatiile prevazute la alin. (1) lit. e) si g), art.100 alin.(3), la art.101 alin.(3), art.102 alin.(3) , art.
105 alin.(2) lit.b), c) si e) si art.1051 alin.(1), precum si la art. 334 alin. (1) si (3) din Codul penal, dovada
inlocuitoare a permisului de conducere se elibereaza cu drept de circulatie pentru o perioada de 15 zile.”

      Art. III. – La data prevazuta la art. II, articolul 121 punctul 5 din Legea nr. 187/2012 pentru punerea in
aplicare a Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 757
din 12 noiembrie 2012, se abroga.

      Art. IV. – (1) Prevederile art. I pct. 10, referitoare la introducerea alin. (91)-(93) la art. 23 din Ordonanta
de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, republicata, cu modificarile si
completarile ulterioare, intra in vigoare la 6 luni de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta.
      (2) Prevederile art. I pct. 5, 6, 12-32, 35-38, 42-48, 51, 55, 56, intra in vigoare in termen de 10 zile de la
data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta.
      (3) Prevederile art. I pct. 11 referitoare la obligatia administratorul caii ferate de a instala si intretine
mijloace tehnice de constatare a incalcarii regulilor de circulatie la trecerea la nivel cu calea ferata, precum si
de a semnaliza existenta acestora, intra in vigoare in termen de 3 luni de la data intrarii in vigoare a prezentei
ordonante de urgenta.
      (4) Ordinul ministrului afacerilor interne prevazut la art. 23 alin. (9)4 si art.106 alin.(4) din Ordonanta de
urgenta a Guvernului nr.195/2002, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, se emite in termen de
90 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta
      (5) La data intrarii in vigoare a ordinului ministrului afacerilor interne prevazut la art. 109 alin. (4) din
Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 195/2002, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, se
abroga anexa nr. 1A din Regulamentul de aplicare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.195/2002 privind
circulatia pe drumurile publice, aprobat prin Hotararea Guvernului nr.1391/2006, publicata in Monitorul
Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 876 din 26 octombrie 2006, cu modificarile si completarile ulterioare.

     Art. V. – Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice,
republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 670 din 3 august 2006, cu modificarile si
completarile ulterioare, precum si cu cele aduse prin prezenta ordonanta de urgenta se va republica in Monitorul Oficial al Romaniei, Parte I, dupa aprobarea acesteia prin lege, dandu-se textelor o noua numerotare.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "MAI: Noul proiect de OUG privind amenzile":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Poate sunteti interesat si de:
©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI
Atentie, Juristi!

Modificarile din

Contractele Civile si Actele Comerciale

se aplica deja!

Descarcati GRATUIT Raportul Special

"10 Modele de contracte – actualizate conform GDPR"

10 Modele de contracte – actualizate conform GDPR
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016