Institutiile publice si mijloacele de transport in comun vor permite accesul animalelor de companie, caini si pisici, indiferent de talie sau rasa, potrivit unui proiect de lege inregistrat la Camera Deputatilor.
Proiectul de lege prevede ca pisicile pot fi transportate in custi speciale, iar cainii sa fie tinuti in lesa. La randul lor, institutiile vor fi obligate sa asigure, la intrare, boluri pentru apa si hrana.
"De cele mai multe ori, oamenii, proprietari de animale, se confrunta cu o atitudine rautacioasa si discriminatorie. Pe principiul ca animalele isi fac nevoile peste tot, accesul le este ingradit in multe locuri, publice sau private. In realitate, insa, oamenii care aleg sa isi ia animalele cu ei sunt oameni care isi considera animalele membri ai familiei. Drept urmare, au animale educate, obisnuite sa isi insoteasca proprietarii peste tot. Dincolo de asta, Romania este o tara membra UE, iar Uniunea Europeana are printre cele mai inalte standarde din lume pentru binele animalelor", se arata in motivarea proiectului de lege.
Initiatorii proiectului legislativ sustin ca in multe alte state, accesul animalelor de companie, caini si pisici, este permis aproape peste tot.
"In Spania, spre exemplu, exista boluri cu apa inclusiv pe strazi, din loc in loc. De asemenea, animalele au voie in magazine, in restaurante, in institutii. La fel si in Germania. In multe institutii si in restaurante, exista boluri cu apa pentru animale. Alte tari prietenoase cu animalele: Austria, Belgia, Estonia, Finlanda, Franta, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Monaco, Olanda, Slovenia, Suedia, Elvetia. Odata cu aceasta modificare, atitudinea cetatenilor romani se va schimba in bine fata de institutiile publice in general", se mai arata in expunerea de motive.
Ce prevede LEGEA pentru completarea Legi nr.205/2004 privind protectia animalelor
Articol unic - Dupa art.1O din Legea nr.205/2004 privind protectia animalelor, republicata in Monitorul oficial al Romaniei, Partea I, nr. 320 din 30 aprilie 2014, cu modificarile si completarile ulterioare, se introduc doua articole noi, art.1O^1 si art.1O^2, cu urmatorul cuprins:
Art.1O^1 Accesul animalelor de companie in institutii
(1) Este permis accesul animalelor de companie, caini si pisici, indiferent de talie si de rasa, in institutii publice, in sediile organelor de specialitate ale administratiei publice centrale si locale, precum si ale persoanelor juridice de drept privat care, potrivit legii, au obtinut statut de utilitate publica sau sunt autorizate sa presteze un serviciu public, in regim de putere publica, daca acestea sunt insotite de un adult;
(2) Cainii sunt tinuti in lesa, iar cei care fac parte din rasele considerate periculoase, potrivit art. 1 din OUG nr.55/2002, poarta obligatoriu si botnita;
(3) Pisicile sunt transportate in custi speciale;
(4) Institutiile publice prevazute la alin.(l) sunt obligate sa isi modifice regulamentul intern, in cel mult 30 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei legi, sa isi instruiasca angajatii in acest sens si sa afiseze, la intrare, un anunt potrivit caruia accesul cu animale de companie este permis;
(5) Institutiile prevazute la alin.(l) se obliga sa asigure boluri pentru alimente si apa;
Art.1O^2 Accesul animalelor de companie in mijloacele de transport in comun:
(1) Este permis accesul in mijloacele de transport in comun cu animale de companie, atata timp cat nu pun in pericol siguranta calatorilor;
(2) Cainii sunt tinuti in lesa, iar cei care fac parte din rasele considerate periculoase, conform art. 1 din OUG nr.55/2002, poarta obligatoriu si botnita.
(3) Pisicile sunt transportate in custi speciale;
Acesta este un proiect de lege. Pentru a intra in vigoare, trebuie sa treaca de Parlament si sa mearga spre promulgare la Presedintele Romaniei.
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Salariata nascuta in 23 iulie 1962, indeplineste conditiile de pensionare limita de varsta luna aceasta, octombrie 2024. Va rog, sa-mi spuneti, cu ce data trebuie sa incetez CIM, avand in vedere ca la femei varsta de pensionare este diferita?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Ma puteti ajuta cu o nelamurire privind acordarea zilelor concediu pt angajati, in functie de vechimea in munca? Este aceasta o posibilitate sau o obligativitate pentru angajatori? Vechimea in munca Durata minima a concediului de odihna normal in zile lucratoare pana la 5 ani 21 zile de la 5 la 10 ani 22 zile de la 10 la 15 ani 23 zile de la 15 la 20 ani 24 zile peste 20 ani 25 zile
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am o angajata cu care am incheiat si este in desfasurare un contract de munca la domiciliu, cu urmatoarele date: norma partiala de lucru pentru desfasurarea unor lucrari, proiecte, norma de lucru este ore/luna fiind platita in functie de orele lucrate in cadrul proiectului, functia ei de baza NU este la compania noastra ci este la un alt angajator la care are alt contract de munca cu norma intreaga, 8ore/zi. Ne-a informat ca ea isi va lua concediu de risc maternal, are sarcina cu risc si nu...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<