In tara noastra exista foarte multi proprietari de animale de companie, iar datele arata ca cele mai multe dintre acestea traiesc la bloc.
Pot fi obligati cei care sunt responsabili de ele sa plateasca diverse taxe suplimentare?
O simpla statistica arata ca in Romania exista peste 4,1 milioane de caini aflati in proprietatea iubitorilor de animale, in timp ce in Regatul Unit, o tara cu populatia de trei ori mai mare ca a Romaniei, exista 8,5 milioane de caini.
In Romania legislatia nu stabileste in mod explicit eventualele taxe pe care un proprietar de animal de companie care locuieste la bloc ar trebui sa le plateasca.
Citeste si:
Atentia trebuie indreptata inspre Legea nr. 230/20017 care permite adunarii generale a proprietarilor sa adopte o hotarare in acest sens, putandu-se institui o taxa pentru animalele care traiesc in apartamentele arondate respectivei asociatii de proprietari. In mod surprinzator, nu toate animalele de companie sunt supuse unei astfel de taxe. Cainii si pisicile sunt principalii subiecti ai unor taxe suplimentare pentru iubitorii de animale care locuiesc la bloc.
Exista si o veste buna, daca pana acum v-ati confruntat cu o astfel de situatie si nu vi s-a parut corect faptul ca trebuie sa platiti in plus pentru animalul de companie din casa dumneavoastra. Specialistii din domeniu spun ca aceasta masura poate fi contestata. Art. 26 din Legea nr. 230/2007 arata ca daca "(...)o hotarare a adunarii generale este contrara legii, statutului sau acordului de asociere a asociatiei de proprietari sau este de natura sa produca daune intereselor proprietarilor, acestia pot ataca in justitie respectiva hotarare, in termen de 45 de zile de la adoptarea acesteia."
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul primar - INVATATORI 2 culegeri
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Un alt aspect important pe care trebuie sa il avem in vedere este ca membrii Consiliului Local pot sa instituie o masura de acest fel aplicabila intregii comunitatii, precum si alte decizii care pot modifica unele aspecte privind viata la bloc pentru animalele de companie.
In concluzie, nu exista in Romania o lege care sa stabileasca in mod expres ca iubitorii de animale sunt obligati sa plateasca in plus pentru cainii sau pisicile din apartamentul lor, dar lasa loc pentru o decizie de implementare a unei astfel de masuri de catre membrii asociatiei de proprietari.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri