Pe E-Juridic ai acces la un calculator de alcoolemie care iti permite sa efectuezi un test online prin care vei afla daca poti sau nu sa conduci.
Alcoolemia este cantitatea de alcool aflata pentru o anumita perioada de timp in sangele unei persoane. Aceasta mai este cunoscuta drept "concentratia de alcool in sange", "nivelul de alcool in sange", "imbibatie alcoolica", sau "grad de intoxicatie alcoolica". Alcoolemia se poate masura in aerul expirat, prin probe de sange sau de urina (caz in care se numeste alcoolurie).
Etanolul din bautura alcoolica se absoarbe cu usurinta din tractul gastrointestinal. Dupa ingestie, alcoolemia atinge nivelul maxim dupa 20-30 minute daca stomacul este gol sau 1 ora - 1 ora si 30 minute, cand stomacul contine alimente.
Etanolul este metabolizat hepatic rapid in acetaldehida. Odata ce s-au atins concentratiile sanguine maxime, disparitia sa este lineara. Se considera ca un barbat de 70 kg metabolizeaza 7-10 g alcool/ora. Astfel, o persoana aflata in stare de ebrietate, cu o alcoolemie de 1,5 %, are nevoie de aproximativ 10 ore pana ce alcoolul este eliminat complet din sange.
Calculator alcoolemie. Ce trebuie sa stii
In momentul de fata, Codul rutier prevede o limita de 0,8 g/l alcool pur in sange. Aici se poate aplica doar amenda si alte masuri complementare, insa odata ce pragul acesta este depasit fortele de ordine, procurorii si instanta vor tine cont de ceea ce se stipuleaza in
Codul penal.
Important! Concentratia de 0,80 g/l alcool pur in sange este echivalenta cu o concentratie de 0,40 mg/l alcool pur in aerul expirat.
Formula de calcul a alcoolemiei din acest moment este C=(A:G)*r. Pe scurt, este vorba despre:
- C = concentratia alcoolului in sange;
- A = cantitatea de alcool ingerata, in grame;
- G = greutatea corporala;
- r = un factor de difuziune (0,7 la barbati si 0,6 la femei).
Calculatorul de alcoolemie va poate ajuta sa estimati daca va puteti urca la volan pe distante scurte, insa nu uitati un aspect foarte important: nu puteti sa conduceti sub influenta alcoolului fara a risca accidente serioase si probleme cu legea. Un sofer baut are sanse din ce in ce mai mari sa produca un accident si trebuie sa retineti faptul ca veti raspunde in fata legii chiar si atunci cand un accident nu se produce din vina voastra, dar sunteti implicat in acel eveniment.
Noi va recomandam sa folositi calculatorul de alcoolemie doar pentru a calcula timpul aproximativ necesar pentru eliminarea alcoolului din sange. Este extrem de important sa va urcati la volan de fiecare data odihniti si pregatiti pentru a nu avea atentia distrasa. Capacitatea de a raspunde instant la ceea ce se intampla in jur va poate salva viata!
Nota! Calculatorul de alcoolemie a ofera rezultate aproximative pentru alcoolemia si timpul de eliminare al alcoolului din sange. Rezultatele reale pot diferi mai mult sau mai putin in functie de multi alti factori (cantitatea de apa consumata, cantitatea de alimente, metabolism, varsta, medicamente, viteza cu care au fost consumate produsele alcoolice, masa musculara, stare emotionala si altele).
Testul de alcoolemie online poate fi accesat
aici.
Pentru a calcula alcoolemia introduceti date despre propria persoana si veti obtine fix ceea ce va intereseaza. Incercati sa aproximati cat se poate de real (si chiar sa plusati un pic pentru a fi siguri de rezultat!) cantitatea de alcool consumata si tipul bauturii.
Calculatorul de alcoolemie online este gratuit, dar nu va poate oferi niciodata rezultate precise. Pentru a evita orice probleme cu legea si pentru a nu va risca viata, noi va recomandam utilizarea unui aparat profesionist care sa poata furniza siguranta necesara.
Calculator alcoolemie. In cat timp iese alcoolul?
Folosind ca model un corp de adult standard de 70 de kg, avem urmatoarele valori:
- un litru de vin se elimina intre 7 ore si 9 ore;
- o bere de 500 ml se va elimina in aproximativ 2 ore;
- o bere de 500 ml se va elimina in aproximativ 2 ore;
- 100 ml de lichior se elimina in aproximativ 3 ore si 10 minute;
- 100 ml palinca se elimina in aproximativ 4 ore si 10 minute.
Nu uita! Alcoolemia de 0,10 mg/l inseamna ca o persoana are o parte de alcool pur la 10.000 de parti de sange. Pana la o anumita limita, alcoolemia este sanctionata cu amenda, dar risti sa-ti pierzi si permisul. O alcolemie de pana la 0,40 mg/ litru alcool pur in aerul expirat se sanctioneaza cu amenda de la 21 la 50 de puncte si suspendarea permisului pentru 6 luni. Ce e peste inseamna la dosar penal!
Monica Avasiloaie s-a alaturat redactiei E-Juridic la inceputul anului 2019. Cei peste 8 ani petrecuti in domeniul acordarii de asistenta juridica au ajutat-o sa inteleaga mai bine noutatile despre care scrie in prezent la E-Juridic.ro.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: In situatia in care exista un asociat si 2 administratori, pot presta servicii ambii administratori unul este si asociatul unic ce tin de obiectul de activitate al societatii transport alternativ-Bolt fara sa detina CIM sau contract de administrare?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am angajat o persoana cu contract de munca cu 8 ore, pe perioada nedeterminata, dar a venit doar o zi, nu a muncit doar i s-a prezentat ce are de facut apoi dupa masa a sunat ca nu mai vine ca a acceptat o alta oferta. In acest caz cum trebuie sa desfacem contractul angajatului? Pe perioada de proba? Suntem obligati sa-i platim persoanei ziua in care a fost la servici dar nu a lucrat?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem angajati care aduc concediu medical eliberat de diferiti medici, care se suprapun. Modul de calcul al acestor concedii medicale se platesc conform legislatiei in vigoare, adica primul concediu medical se plateste pana la data inceperii urmatorului. Intrebarea este: in declaratia 112, aceste concedii medicale trebuie sa apara ca si durata conform platii sau conform duratei care apare pe formularul de concediu medical eliberat de catre medic? Care este legislatia unde se precizeaza acest...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<