Ordonanta de urgenta care contine clarificari cu privire la situatia soferilor asupra carora exista suspiciuni privind consumul de substante psihoactive ca urmare a testarii, precum si a celor care refuza testarea, a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, Nr. 678 din 15.VII.2024.
Potrivit noilor reglementari, pentru reducerea timpilor de asteptare, se stabileste un termen de maximum 72 de ore pentru realizarea analizelor toxicologice in vederea constatarii prezentei sau absentei substantelor psihoactive in organism sau a alcoolului in sange si comunicarea acestora de catre institutiile de medicina legala catre structurile Politiei Romane. Termenul se calculeaza de la momentul finalizarii procedurilor de recoltare a mostrelor biologice.
Aceasta procedura vizeaza mostrele biologice recoltate de la persoanele care refuza sau nu pot sa se supuna testarii in vederea stabilirii consumului de substante psihoactive ori a concentratiei de alcool in aerul expirat sau de la persoanele testate cu un mijloc tehnic certificat care a indicat prezenta in organism a unor substante psihoactive.
Soferii isi vor primi carnetul de conducere inapoi in baza rezultatului analizelor probelor biologice care atesta absenta in organism a substantelor psihoactive sau a alcoolului in sange.
De asemenea, un sofer isi poate primi inapoi carnetul si in cazul in care institutiile de medicina legala nu au comunicat rezultatul in timp util, respectiv la expirarea celor 72 de ore de la recoltare.
Ordonanta de urgenta nr. 97 din 11 iulie 2024 pentru stabilirea unor masuri in domeniul sigurantei rutiere, care modifica prevederile Ordonantei de Urgenta 84, a fost adoptata de Guvern saptamana trecuta.
Ce prevede Ordonanta de urgenta nr. 97
Art. 1. — (1) Institutiile medico-legale realizeaza analizele toxicologice in vederea constatarii prezentei sau absentei substantelor psihoactive in organism sau a alcoolului in sange a mostrelor biologice recoltate de la persoanele care refuza sau nu pot sa se supuna testarii pentru stabilirea consumului de substante psihoactive ori a concentratiei de alcool in aerul expirat sau de la persoanele testate cu un mijloc tehnic certificat care a indicat prezenta in organism a unor substante psihoactive si comunica rezultatul acestora catre structurile Politiei Romane solicitante in termen de maximum 72 de ore de la momentul finalizarii procedurilor de recoltare a mostrelor biologice.
(2) Permisul de conducere retras potrivit dispozitiilor art. 38 alin. (5) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, se restituie in baza buletinului de analiza toxicologica prin care s-a stabilit absenta in organism a substantelor psihoactive sau a alcoolului in sange, dupa caz, ori la implinirea termenului de 72 de ore de la momentul finalizarii procedurilor de recoltare a mostrelor biologice, daca nu a fost comunicat un astfel de buletin.
(3) Permisul de conducere retinut, potrivit dispozitiilor art. 111 alin. (1) lit. b) din Ordonanta de urgenta a Guvernuluinr. 195/2002, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, exclusiv ca urmare a testarii cu un mijloc tehnic certificat care a indicat prezenta in organism a unor substante psihoactive se restituie in baza buletinului de analiza toxicologica prin care s-a stabilit absenta in organism a substantelor psihoactive ori la implinirea termenului de 72 de ore de la momentul finalizarii procedurilor de recoltare a mostrelor biologice, daca nu a fost comunicat un astfel de buletin.
(4) Orice persoana testata cu un mijloc tehnic potrivit Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 195/2002, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, care nu are obligatia de a se supune recoltarii mostrelor biologice, poate solicita politistului rutier sa i se recolteze mostre biologice in cadrulunitatilor sau institutiilor medicale competente, in vederea stabilirii imbibatiei de alcool in sange.
(5) Ministerul Sanatatii si Ministerul Afacerilor Interne prezinta Guvernului, lunar, o analiza comuna cu privire la capacitatea de respectare a termenului prevazut la alin. (1) si la masurile adoptate in vederea realizarii acestui obiectiv.
Art. 2. — (1) Normele privind recoltarea, depozitarea si transportul mostrelor biologice in vederea stabilirii imbibatiei de alcool in sange sau a prezentei in organism a substantelor psihoactive in cazul persoanelor implicate in evenimente sau imprejurari in legatura cu traficul rutier, precum si de punere in aplicare a art. 1 se aproba prin hotarare a Guvernului, care se initiaza, in termen de 5 zile de la intrarea in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, de catre Ministerul Sanatatii si Ministerul Afacerilor Interne.
(2) Pana la data intrarii in vigoare a hotararii Guvernului prevazute la alin. (1) se aplica Ordinul ministrului sanatatiinr. 1.512/2013 pentru aprobarea Normelor metodologice privindrecoltarea, depozitarea si transportul mostrelor biologicein vederea probatiunii judiciare prin stabilirea alcoolemiei sau a prezentei in organism a substantelor psihoactive in cazul persoanelor implicate in evenimente sau imprejurari in legatura cu traficul rutier, cu modificarile si completarile ulterioare.
Art. 3. — Pentru masurile de retragere a permiselor de conducere potrivit dispozitiilor art. 38 alin. (5) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 195/2002, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, ori de retinere, exclusiv ca urmare a testarii cu un mijloc tehnic certificat care a indicat prezenta in organism a unor substante psihoactive, potrivit dispozitiilor art. 111 alin. (1) lit. b) din acelasi act normativ, dispuse anterior intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, prevederile art. 1 alin. (1)—(3) se aplica exclusiv cazurilor intervenite de la data intrarii in vigoare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 84/2024 pentru modificarea si completarea unor acte normative in scopul cresterii sigurantei rutiere, caz in care termenul de 72 de ore curge de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta.
Art. 4. — La articolul 88 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 670 din 3 august 2006, cu modificarile si completarile ulterioare, alineatul (21) se modifica si va avea urmatorul cuprins: „(21) Stabilirea prezentei in organism de substante psihoactive se face in institutiile medico-legale autorizate, in conformitate cu normele metodologice elaborate de Ministerul Sanatatii.”
Art. 5. — La articolul 101 alineatul (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 670 din 3 august 2006, cu modificarile si completarile ulterioare, punctul 22 se abroga.
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Va rugam sa ne clarificati aspectele ce tin de durata contractului de munca cu timp partial in cazul cumului de functii. Avem un angajat cu CIM norma intreaga - 8 ore si se doreste incheierea unui CIM cu timp partial pe o alta functie. Ne interesaza durata zilnica a timpului de munca pentru cel de al doilea CIM.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Se poate intocmi un CIM in care sa fie facuta mentiunea ca angajatul isi desfasoara activitatea atat de la biroul angajatorului cat si de la distanta? Fara a se specifica nimic altceva? Va rog sa-mi spuneti cum ar trebui corectat contractul atasat, din toate punctele de vedere, pentru a fi conform cu legislatia in vigoare. Va rog totodata sa argumentati si cu baza legala.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Daca un angajat nu este considerat apt dpdv medical de catre medicul de medicina muncii in urma controlului periodic, care sunt pasii de urmat? in baza carui art. din Codul muncii ii putem desface CIM-ul? Suntem obligati sa-i oferim alte posturi pentru care ar putea fi apt dpdv medical?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<