Camera Deputatilor a publicat pe o retea de socializare mesajul deputatului Daniel Vasile care se intituleaza "Te aven bahtale, But barsa angle!". Alesul marcheaza prin aceasta declaratie Ziua internationala a romilor.
Redam integral, mai jos, mesajul deputatului asa cum a fost el publicat de Camera Deputatilor.
"Pe 8 aprilie, romii din intreaga lume sarbatoresc ziua internationala a romilor.
In anul 1971, in data de 8 aprilie, are loc, la Londra, primul Congres International al romilor, congres prezidat de celebrul actor american de origine roma Yul Brynner.
In cadrul Congresului international de la Londra a fost adoptat steagul international al romilor, imnul international al romilor si s-a pus bazele Uniunii Internationale a Romilor, organizatie care, incepand cu anul 1993, dobandeste statut de organizatie cu caracter consultativ pe langa Organizatia Natiunilor Unite.
In anul 2006, Parlamentul Romaniei, la initiativa domnului deputat Nicolae Paun, reprezentantul minoritatii rome in Parlament, adopta Legea nr.66/2006, prin care data de 8 aprilie este recunoscuta ca zi internationala de sarbatoare a minoritatii rome.
Prezenta romilor se pierde in istoria Romaniei. Prima atestare documentara a romilor pe teritoriul Tarii Romane dateaza din 3 octombrie 1385 si se refera la sclavia acestora. Domnitorul Dan Voda confirma dania de “40 de salase de tigani” (sclavi romi) daruiti, de domnitorul Vladislav, Manastirii Vodita.
Sclavia romilor, in fostele Principate Romane, a avut o durata de peste cinci secole, iar procesul de emancipare s-a finalizat in anul 1856, la 20 februarie.
In perioada interbelica ia nastere miscarea de reprezentare civica si politica a romilor prin infiintarea, in martie 1933, a “Asociatiei Generale a Romilor din Romania”.
Primele forme de asociere ale romilor au fost curmate violent de regimul antonescian si de declansarea celui de-al Doilea Razboi Mondial, prin deportarea romilor in Transnistria in vederea exterminarii.
Teste rezolvate de matematica pentru clasele V-VIII
Teste REZOLVATE pentru examenul de titularizare Limba si Literatura engleza
Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul prescolar - EDUCATORI 2 culegeri
Cartea verde a contabilitatii
Astfel, ia nastere o noua pagina neagra in istoria poporului rom, perioada celui de-Al Doilea Razboi Mondial – Samudaripenul/Holocaustul romilor.
Romania antonesciana si legionara, potrivit Raportului Comisiei Internationale privind studierea Holocaustului in Romania, a deportat, in Transnistria, in vederea exterminarii, 25.000 de romi, dintre care peste 11.000 au murit.
In timpul dictaturii comuniste, romii au fost subiect al politicii de asimilare si sedentarizare fortata, iar orice forma de asociere a fost reprimata. In aceasta perioada, identitatea rom/ tigan reprezenta un stigmat, iar afirmarea identitatii etnice reprezenta un act de curaj.
Dupa Revolutia din decembrie 1989, odata cu rasturnarea regimului comunist, romii au fost recunoscuti ca minoritate nationala. Acest lucru a presupus castigarea unor drepturi civile si politice, insa deteriorarea situatiei economice si sociale a romilor a continuat.
Desi romii din Romania au fost si sunt interesati sa evolueze catre o societate multietnica, mai toleranta, printr-o buna convietuire, care sa le permita si ridicarea standardului de viata, in ultimii 30 de ani nu a existat suficienta vointa politica pentru ca ei sa fie integrati cu adevarat in societate.
Ziua de 8 aprilie trebuie sa devina un simbol al convietuirii pasnice si al tolerantei si un prilej pentru a marca importanta dialogului interetnic intre actorii sociali, autoritatile statului, societatea civila si minoritatea romilor, in vederea accelerarii procesului de emancipare sociala, culturala si economica a romilor din Romania.
De asemenea, reprezinta un moment important pentru a condamna manifestarile de orice natura cu caracter rasist, discriminatoriu la adresa romilor.
In istoria romilor, ziua de 8 aprilie reprezinta un moment de celebrare, de sarbatoare, insa adevaratul motiv de sarbatoare, celebrare, il reprezinta puterea de supravietuire a acestui popor.
Inchei prin a va spune "Cine sunt romii": Un popor demn, un popor de supravietuitori!"
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
ARTICOLE SIMILARE
ARTICOLE SIMILARE