La Camera Deputatilor a fost depus un proiect de lege pentru completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal. ”Atragerea fondurilor la bugetul de stat reprezinta o prioritate pentru orice guvern aflat la putere. De aceea, legislatia in acest domeniu a suferit o serie de modificari. Printre acestea si accizarea productiei de vinuri linistite, bere, tuica si rachiu din fructe destinata consumului propriu.
Modificarea legislativa arata faptul ca tuica si rachiul de fructe sunt produse traditionale romanesti, care, daca sunt destinate consumului propriu, nu pot aduce niciun fel de venit la bugetul de stat, nefiind comercializate”, au precizat initiatorii in expunerea de motive.
Articol unic: Art. 206.21, alin. (3), lit b) din Lege nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 972 din 23 decembrie 2003, se modifica dupa cum urmeaza:
Litera b) de la alin. (3) a art. 206.21 se completeaza dupa cum urmeaza:
„Art. 206.21, alin. (3), lit. b) – vinurile linistite realizate de micii producatori care obtin in medie mai putin de 1000 hl de vin pe an, precum si productia de tuica si rachiu din fructe destinata consumului propriu in limita unei cantitati echivalente de cel mult 250 litri de produs cu concentratie alcoolica de 100% in volum pentru fiecare gospodarie individuala pe an”.
Codul Fiscal in vigoare de la 1 ianuarie 2007 stabileste ca, pentru cantitatea de maxim 50 de litri de alcool pur destinata consumului propriu al unei gospodarii individuale, acciza datorata statului reprezinta 50% din cota standard a accizei aplicata alcoolului etilic, adica 375 de euro pe hectolitru de alcool pur, iar pentru tot ce depaseste 50 de litri, acciza datorata este de 750 de euro pe hectolitru.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Un angajat, dupa perioada maxima de concediu medical, ajunge la comisie medicala pentru pensionare anticipata. Cand se incheie contractul de munca? la momentul eliberarii deciziei de catre comisia medicala de pensionare anticipata sau la momentul eliberarii deciziei de pensionare pe caz de boala?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am avut o Intreprindere Individuala intre perioada 01.08.2023 si 30.08.2024. Pentru anul 2023 am realizat venituri impozabile in valoare de 28.000, iar pentru anul 2024 37.000. Pentru anul 2023 am platit numai impozit si sanatate, si pentru 2024 tot impozit si sanatate. CAS-ul ar fi trebuit platit in situatia de fata, tinund cont, ca nici un an nu a fost intreaga?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem un nr. de 10 angajati cu contract de munca pe perioada nedeterminata care beneficiau de indemnizatie de somaj atunci cand au fost angajati. Nu s-a incheiat conventie cu AJOFM pentru ca angajatorul sa beneficieze de subventionarea locurilor de munca. Din cauza unor dificultati financiare s-a decis incetarea contractelor angajatilor aflati in perioada de proba cu art. 31 alin. 3. Va rog sa imi spuneti in baza caror prevederi legale refuza AJOFM reluarea platii indemnizatiei de somaj...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<