OUG nr. 202 din 2002 se modifica si introduce amenzi record pentru persoanele fizice si juridice care incearca sa foloseasca incorect anumite spatii aflate in administratia statului roman. Mai exact, camparea la mare sau la munte va fi pedepsita aspru.
Legea in vigoare stabileste ca apele maritime, faleza, plaja marii, marea teritoriala, fundul apelor maritime sunt bunuri publice administrate de Apele Romane (ANAR). In ultima vreme, institutia a pus un accent determinat pe "dezvoltarea durabila" a acestor spatii publice pe care unii oameni le folosesc temporar pentru a se bucura de mare sau munte.
Parlamentarii modifica acum OUG nr. 202 din 2002 si introduc amenzi uriase pentru cei care contribuie la "eroziunea costiera" si produc "efecte negative asupra zonelor de coasta a litoralului romanesc si a plajelor".
"In anul 2019, ANAR a aplicat un numar de 85 de sanctiuni contraventionale celor care campau. Valoarea amenzilor a fost de 603.000 lei, insa OG nr. 2/2001 stimuleaza plata imediata a acestora la jumatate din cuantumul minim (...) si suma incasata a fost de 154.500", explica semnatarii proiectului care introduce pedepse contraventionale mult mai mari.
Amenzi mai mari pentru camparea la mare sau la munte
Acestia propun acum amenzi care pornesc de la 80.000 de lei pana la 150.000 de lei pentru persoanele juridice si de la 20.000 pana la 40.000 de lei pentru persoane fizice care circula sau stationeaza cu vehicule pe plaje, diguri, faleze si/sau campeaza in structuri temporare cu functiuni de cazare ce nu au fost clasificate corespunzator.
In momentul de fata, amenda este de maximum 2.000 de lei pentru persoane fizice si de maximum 10.000 de lei pentru persoane juridice. Asta inseamna ca in 15 zile pot fi platite amenzile la un nivel de 500 de lei de catre persoanele fizice si de 2500 de lei de catre persoanele juridice.
Daca
proiectul de modificare al OUG nr. 202 din 2002 va fi adoptat si publicat in Monitorul Oficial, atunci aceste amenzi vor creste considerabil. Momentan, de-abia a fost inregistrat pentru dezbatere si vot la Senat.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Societate cu profil IT doreste sa angajeze student cu contract de internship. Cate ore poate lucra maxim fiind student care nu poate veni zilnic fiind examene si cursuri. Forma de contract este CIM ? sau nu? Care este salariul brut minim si ce impozite suporta firma. Care este perioada maxima de contract.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul salariatilor detasati transnational, cheltuielile generate de detasare sunt dispuse astfel: 1. Transportul - este achitat direct de angajator prin achizitia biletelor de calatorie prin plata directa din contul angajatorului; 2. Cazarea - este asigurata prin inchirierea directa de catre angajator a unor locuinte, si plata directa din contul angajatorului a costului cu chiria; 3. Masa - este asigurata de beneficiarul serviciilor prin acordarea la cantina acestuia. In acest caz, cum...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O firma de IT din Romania doreste sa trimita doi salariati pentru cate 3 zile, o data la 3 luni, unul in UK si unul in Germania pentru o intalnire de afaceri cu colegi dintr-o intreprindere care apartine grupului de intreprinderi la nivel global. Salariatii nu vor desfasura activitate pentru compania in care se deplaseaza, nu va exista un raport de munca intre salariati si compania in care se deplaseaza, iar rezultatele si informatiile acumulate in urma intalnirii vor fi aplicate ulterior pentru...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<