
Persoanele fizice care vor sa beneficieze de programul Casa Verde Fotovoltaice vor putea face acest lucru incepand de miercuri, 22 decembrie 2021, intrucat acesta reincepe!
Valoarea disponibila pentru reluarea inscrierilor in cadrul Programului Casa Verde Fotovoltaice este de 263.700.000 lei. In plus, pentru a creste sansele utilizarii integrale a bugetului alocat, in aplicatia informatica, se va perrmite inscrierea in limita a 150% din valoarea alocata fiecarei regiuni.
Scopul programului il reprezinta cresterea eficientei energetice, imbunatatirea calitatii aerului si reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera, prin utilizarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrica necesara consumului propriu si livrarea surplusului in sistemul energetic national.
"Avand in vedere interesul major de care se bucura acest program, estimam ca bugetul alocat sesiunii care va fi lansata saptamana viitoare, va fi epuizat destul de rapid, dar asiguram solicitantii ca fondurile vor fi suplimentate. Pentru anul viitor, vom aloca un buget total de 650 milioane lei. Planificam ca timp de 10 luni, incepand cu luna ianuarie 2022, programul sa se desfasoare lunar cu un buget de 65 milioane lei/luna, urmand ca in luna noiembrie, bugetul alocat sa aiba o valoare echivalenta cu suma neutilizata din primele 10 luni de desfasurare a programului. Astfel, vom putea aproba toti solicitantii care vor dori sa participe in cadrul Programului Casa Verde Fotovoltaice", a declarat ministrul Mediului, apelor si padurilor.
Finantarea se acorda in procent de pana la 90% din valoarea totala a cheltuielilor eligibile, in limita sumei de 20.000 lei. Suma finantata de AFM se scade de catre instalatorul validat din valoarea totala a facturii, iar diferenta se suporta de catre beneficiarul final, din surse financiare proprii.
Casa Verde Fotovoltaice - cheltuieli eligibile
Cheltuieli eligibile in cadrul programului:
- cheltuielile cu achizitia sistemului de panouri fotovoltaice cu putere minima instalata de 3kWp, avand ca principale parti componente: panouri fotovoltaice; invertor/invertoare; structura de sustinere a sistemului; tablou electric curent continuu/curent alternativ;
- cheltuielile cu montajul si punerea in functiune a sistemului de panouri fotovoltaice;
- TVA aferenta cheltuielilor eligibile.
Sunt considerate eligibile numai cheltuielile efectuate dupa semnarea contractului de finantare nerambursabila incheiat intre beneficiarul final si Autoritate.
Inscrierea solicitantului persoana fizica se va face la unul dintre instalatorii validati care au incheiat contract de participare cu AFM, in limita procentului stabilit prin dispozitia presedintelui AFM, raportat la sumele alocate regiunii in care se afla imobilul pe care se implementeaza proiectul.
Administratia Fondului pentru Mediu analizeaza documentele depuse de persoanele fizice la momentul inscrierii si introduse de instalator in aplicatia informatica si publica pe site-ul propriu listele cu persoanele fizice aprobate.
Implementarea proiectului se realizeaza in termen de cel mult 12 luni de la semnarea contractului de finantare nerambursabila, termen in care trebuie realizata instalatia si incheiate formalitatile privind receptia sistemului de panouri fotovoltaice si obtinerea certificatului de racordare.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Un salariat este sanctionat disciplinar cu reducerea salariului pe 3 luni insa refuza sa primeasca personal decizia, se trimite acasa prin curier cu confirmare de primire art. 252 Codul muncii insa refuza sa primeasca plicul. Decizia respectiva se va pune in aplicare daca salariatul NU o primeste. Cum se procedeaza in acest caz? Daca se pune in aplicare cu ce data - cu data revenirii plicului in societate? Cand se transmite in Revisal ?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie: speta ar fi: salariata cu norma intreaga peste 26 ani, Salar brut 6000 lei la fel si ultimele 6 luni anterioare concediului medical, fara pers. in intretinere, fara tichete, sporuri., are stagiu de cotizare. Are 17 zile de concediu prenatal si 4 zile lucrate. La calculul salariului aferent timpului lucrat avem 1143 Ron la care trebuie sa ii aplicam deducerea de baza. Intrebarea ar fi, cat este deducerea personala de baza in aceasta situatie? 4050*20%...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<