In randurile urmatoare vom analiza o speta deosebit de interesanta, cu privire la demascarea unui pretins doctor inginer. Iata mai jos datele problemei si raspunsul specialistilor:
"Un pretins specialist in cinegetica a obtinut titlul de doctor inginer, pe baza unei teze de doctorat plagiata. Pe baza titlului dobandit in conditiile aratate, si-a obtinut ulterior gradul de profesor universitar si de cercetator gradul I.
Avand in vedere faptul ca am descoperit abia acum plagiatul tezei de doctorat, dorim sa ne precizati:
1. Unde poate fi sesizat cazul, pentru anularea titlului de doctor in stiinte fraudulos dobandit;
2. Daca uzul de titlu de doctor in stiinte astfel dobandit atrage raspunderea penala a autorului, care pe baza acestui titlu a putut obtine gradul de profesor universitar si cercetator gradul I, precum si un salariu mai mare decat i se cuvenea, corespunzatoare functiilor pe care fara titlu de doctor nu le putea obtine;
3. Cine poate constata, judeca si sanctiona situatia grava prezentata la punctul 2."
Raspunsul specialistilor PortalCodulMuncii.ro:
Normele de buna conduita, abaterile de la aceste norme (inclusiv fapta de plagiat), procedura de analiza, precum si sanctiunile pentru nerespectarea acestora sunt prevazute de Legea 206/2004 privind buna conduita in cercetarea stiintifica, dezvoltarea tehnologica si inovare, cu modificarile si completarile ulterioare.
Potrivit prevederilor art. 2^1 alin. (2) lit.a) din Legea 206/2004 privind buna conduita in cercetarea stiintifica, dezvoltarea tehnologica si inovare, cu modificarile si completarile ulteiroare, plagiatul reprezinta o abatere de la normele de buna conduita prevazute la art. 2 lit. b), in masura in care nu constituie infractiune potrivit legii penale.
In acest sens, apreciem ca plagiatul reprezinta o incalcare a normelor de etica si poate constitui abatere disciplinara, in sensul prevederilor art. 317 si urm. din Legea educatiei nationale 1/2011, cu modificarile si completarile ulterioare.
In concluzie, faptele de plagiat sunt abateri disciplinare conform Legii nr. 1/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, Consiliul National de Etica (CNECSDTI) fiind singurul organism abilitat sa le constate si sa stabileasca sanctiunile pe care ulterior le pun in aplicare, dupa caz, diferite institutii.
De asemenea, potrivit prevederilor art. 324 din Legea educatiei nationale, pentru abaterile de la buna conduita in cercetare-dezvoltare ale personalului din cadrul institutiilor de invatamant superior, constatate si dovedite, CNECSDTI poate dispune aplicarea uneia sau mai multora din urmatoarele sanctiuni:
a) avertisment scris;
b) retragerea si/sau corectarea tuturor lucrarilor publicate prin incalcarea regulilor de buna conduita;
c) retragerea calitatii de conducator de doctorat sau a atestatului de abilitare;
d) retragerea titlului de doctor;
e) retragerea titlului didactic universitar sau a gradului de cercetare ori retrogradarea;
f) destituirea din functia de conducere din institutia de invatamant superior;
g) desfacerea disciplinara a contractului de munca;
h) interzicerea, pentru o perioada determinata, a accesului la finantarea din fonduri publice destinata cercetarii-dezvoltarii.
In acest sens, potrivit prevederilor art. 4^2 alin. (1) din Legea 206/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, sesizarile privind abaterile de la normele de buna conduita in activitatea de cercetare-dezvoltare sunt analizate in doua etape detaliate in Codul de etica:
a) analiza la nivelul institutiei in cadrul careia presupusele abateri s-au produs, denumita prima etapa, care se desfasoara conform art. 11 si prevederilor Codului de etica;
b) analiza la nivelul CNECSDTI, denumita etapa a doua.
CNECSDTI este obligat sa analizeze cazurile sesizate in oricare dintre urmatoarele situatii (art.28 din Ordinul 4393/2012 privind aprobarea Regulamentului de organizare si functionare a Consiliului National de Etica a Cercetarii Stiintifice, Dezvoltarii Tehnologice si Inovarii):
a) daca la sesizare sau contestatie este anexata o copie simpla, in format scris ori electronic, dupa raportul elaborat de catre comisia de analiza din cadrul unitatii sau institutiei in care presupusa abatere s-a produs;
b) daca comisia de analiza din cadrul unitatii sau institutiei in care presupusa abatere s-a produs nu a produs un raport in termenul prevazut la art. 11 alin. (3) din Legea 206/2004, cu modificarile si completarile ulterioare;
c) daca sesizarea ori contestatia vizeaza un conducator de unitate sau institutie de cercetare-dezvoltare ori al unei institutii publice, un membru al unui consiliu de administratie, al unui comitet de directie, al unui consiliu stiintific ori al unei comisii de etica a unei unitati sau institutii de cercetare-dezvoltare ori persoane cu functii de demnitate publica.
In alte situatii decat cele mentionate anterior, CNECSDTI transmite sesizarea catre conducerea unitatii de cercetare-dezvoltare, in vederea analizei de catre comisia de etica a acesteia, conform legii.
Asadar, fata de prevederile legale mentionate, apreciem ca se impune pe de o parte analizarea presupusei fapte de plagiat in cadrul Comisiei de etica existente la nivelul institutiei in care cadrul didactic in cauza isi desfasoara activitatea, ulterior acestui moment, pe baza deciziei adoptate de catre aceasta, fiind necesara intocmirea unei sesizari catre CNECSDTI, pentru a fi analizata conform competentelor acestuia, urmand a se dispune in consecinta.
In situatia in care, pe baza probelor pe care le detineti (documente justificative) anumite actiuni sau inactiuni realizate de cadrul didactic in cauza intrunesc elementele unei infractiuni, acesta incalcand prevederile art. 326 din Codul penal privind falsul in declaratii, apreciem ca se impune intocmirea unei plangeri penale, in conditiile legii, urmand ca asupra acestor aspecte de natura penala sa se pronunte organele de cercetare/urmarire penala si instanta, dupa caz.
De asemenea, mentionam ca potrivit prevederilor art. 325 din Legea 1/2011, cu modificarile si completarile ulterioare se anuleaza concursul pentru un post didactic sau de cercetare ocupat, iar contractul de munca cu universitatea inceteaza de drept, indiferent de momentul la care s-a dovedit ca o persoana a realizat abateri grave de la buna conduita in cercetarea stiintifica si activitatea universitara, pe baza hotararii date de Consiliul National de Etica a Cercetarii Stiintifice, Dezvoltarii Tehnologice si Inovarii, conform legii. Sanctiunile stabilite de CNECSDTI sunt puse in aplicare in termen de 30 de zile de la data emiterii hotararii, dupa caz, de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, de presedintele Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica, de Consiliul National pentru Atestarea Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare, de conducatorii autoritatilor contractante care asigura finantarea din fonduri publice destinata cercetarii-dezvoltarii, de conducatorii institutiilor de invatamant superior sau ai unitatilor de cercetare-dezvoltare.
Raspuns furnizat de specialistii PortalCodulMuncii.ro