Art. 2260 reglementeaza un caz special de revocare a contractului de c atre creditor, chiar daca nu exista nicio culpa a debitorului intretinerii.
Astfel, contractul de intretinere este revocabil in folosul persoanelor carora creditorul intretinerii le datoreaza alimente in temeiul legii daca, prin efectul contractului, el s-a lipsit de mijloacele necesare indeplinirii obligatiei de a asigura alimentele.
Situatie. Un batran singur, proprietar al unor terenuri agricole, transmite unei persoane proprietatea asupra acestor terenuri in schimbul intretinerii. Batranul are un frate mult mai tanar cu copii minori si, ulterior incheierii contractului de intretinere, fratele sau moare, iar copiii nu au alte rude mai apropiate, b atranul ramanand singurul lor sprijin. Poate fi revocat contractul de intretinere?
Solutie: Batranul poate cere in instanta revocarea contractului de intretinere, aratand ca prin efectul contractului s-a lipsit de mijloacele necesare indeplinirii obligatiei de a asigura alimentele pentru nepotii sai.
Revocarea poate fi ceruta chiar daca nu exista frauda din partea debitorului intretinerii si indiferent de momentul incheierii contractului de intretinere.
In loc sa dispuna revocarea contractului, insta nta de judecata poate, chiar si din oficiu, insa numai cu acordul debitorului intr etinerii, sa il oblige pe acesta sa asigure alimente persoanelor fata de care creditorul are o astfel de obligatie legala, fara ca in acest mod sa fie diminuate prest atiile datorate creditorului intretinerii. Deci creditorul poate evita revocarea contractului doar dac a se obliga sa asigure pe langa intretinerea baatranului si alimente pentru nepotii acestuia.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Compania noastra a negociat cu un tert reduceri de abonamente la sala de sport/ piscina pentru angajatii sai si a incheiat cu tertul un protocol de colaborare. Valoarea discountului este in functie de nr de angajati care acceseaza serviciile sportive. Angajatii care doresc isi platesc singuri abonamentul, insa beneficiaza de reducerea negociata de angajator. Va rog sa-mi comunicati daca reducerea reprezinta un beneficu extrasalarial si care este tratamentul fiscal al acesteia.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Daca mama a nascut copilul in Germania si a beneficiat acolo de indemnizatie pentru cresterea copilului, iar dupa un an familia s-a mutat in Romania, mama poate beneficia de indemnizatia pentru cresterea copilului in Romania pana cand copilul implineste doi ani? Care este procedura de solicitare? Trebuie aduse adeverinte din Germania?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<