Art. 2260 reglementeaza un caz special de revocare a contractului de c atre creditor, chiar daca nu exista nicio culpa a debitorului intretinerii.
Astfel, contractul de intretinere este revocabil in folosul persoanelor carora creditorul intretinerii le datoreaza alimente in temeiul legii daca, prin efectul contractului, el s-a lipsit de mijloacele necesare indeplinirii obligatiei de a asigura alimentele.
Situatie. Un batran singur, proprietar al unor terenuri agricole, transmite unei persoane proprietatea asupra acestor terenuri in schimbul intretinerii. Batranul are un frate mult mai tanar cu copii minori si, ulterior incheierii contractului de intretinere, fratele sau moare, iar copiii nu au alte rude mai apropiate, b atranul ramanand singurul lor sprijin. Poate fi revocat contractul de intretinere?
Solutie: Batranul poate cere in instanta revocarea contractului de intretinere, aratand ca prin efectul contractului s-a lipsit de mijloacele necesare indeplinirii obligatiei de a asigura alimentele pentru nepotii sai.
Revocarea poate fi ceruta chiar daca nu exista frauda din partea debitorului intretinerii si indiferent de momentul incheierii contractului de intretinere.
In loc sa dispuna revocarea contractului, insta nta de judecata poate, chiar si din oficiu, insa numai cu acordul debitorului intr etinerii, sa il oblige pe acesta sa asigure alimente persoanelor fata de care creditorul are o astfel de obligatie legala, fara ca in acest mod sa fie diminuate prest atiile datorate creditorului intretinerii. Deci creditorul poate evita revocarea contractului doar dac a se obliga sa asigure pe langa intretinerea baatranului si alimente pentru nepotii acestuia.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Un salariat este sanctionat disciplinar cu reducerea salariului pe 3 luni insa refuza sa primeasca personal decizia, se trimite acasa prin curier cu confirmare de primire art. 252 Codul muncii insa refuza sa primeasca plicul. Decizia respectiva se va pune in aplicare daca salariatul NU o primeste. Cum se procedeaza in acest caz? Daca se pune in aplicare cu ce data - cu data revenirii plicului in societate? Cand se transmite in Revisal ?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie: speta ar fi: salariata cu norma intreaga peste 26 ani, Salar brut 6000 lei la fel si ultimele 6 luni anterioare concediului medical, fara pers. in intretinere, fara tichete, sporuri., are stagiu de cotizare. Are 17 zile de concediu prenatal si 4 zile lucrate. La calculul salariului aferent timpului lucrat avem 1143 Ron la care trebuie sa ii aplicam deducerea de baza. Intrebarea ar fi, cat este deducerea personala de baza in aceasta situatie? 4050*20%...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<