Art. 2260 reglementeaza un caz special de revocare a contractului de c atre creditor, chiar daca nu exista nicio culpa a debitorului intretinerii.
Astfel, contractul de intretinere este revocabil in folosul persoanelor carora creditorul intretinerii le datoreaza alimente in temeiul legii daca, prin efectul contractului, el s-a lipsit de mijloacele necesare indeplinirii obligatiei de a asigura alimentele.
Situatie. Un batran singur, proprietar al unor terenuri agricole, transmite unei persoane proprietatea asupra acestor terenuri in schimbul intretinerii. Batranul are un frate mult mai tanar cu copii minori si, ulterior incheierii contractului de intretinere, fratele sau moare, iar copiii nu au alte rude mai apropiate, b atranul ramanand singurul lor sprijin. Poate fi revocat contractul de intretinere?
Solutie: Batranul poate cere in instanta revocarea contractului de intretinere, aratand ca prin efectul contractului s-a lipsit de mijloacele necesare indeplinirii obligatiei de a asigura alimentele pentru nepotii sai.
Revocarea poate fi ceruta chiar daca nu exista frauda din partea debitorului intretinerii si indiferent de momentul incheierii contractului de intretinere.
In loc sa dispuna revocarea contractului, insta nta de judecata poate, chiar si din oficiu, insa numai cu acordul debitorului intr etinerii, sa il oblige pe acesta sa asigure alimente persoanelor fata de care creditorul are o astfel de obligatie legala, fara ca in acest mod sa fie diminuate prest atiile datorate creditorului intretinerii. Deci creditorul poate evita revocarea contractului doar dac a se obliga sa asigure pe langa intretinerea baatranului si alimente pentru nepotii acestuia.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Am fost angajata stat plata cu conventie de munca conform Legii 1/2005 la o societate cooperativa mestesugareasca. In acest moment sunt pensionata anticipat Sunt membru cooperator inca, si unul din cei 5 asociati ai societatii membru fondator. De asemeni sunt administratorul firmei prin contract de administrare specific cooperatiei care se transmite periodic la Registrul Comertului. Conform celor descrise anterior, imi desfasor inca activitea in firma ca si cum as fi angajata. Exista...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am emis si adus la cunostinta salariatului ca in urma reorganizarii i s-a desfiintat postul si nu ii putem oferi altul conform studiilor sale, drept urmare, dupa implinirea celor 20 de zile de preaviz vom emite decizia de concediere. I-am adus la cunostinta sub forma de semnatura pe data de 03.04.2025. Ziua de 2 mai este zi libera cu recuperare. Conducerea a stabilit recuperarea acesteia la finalul lunii mai cand el nu va mai avea calitatea de salariat. Intrebarea este: iau in calcul in cele 20...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<