A fost publicata Decizia Curtii Constitutionale nr. 732 din 10 iulie 2012 referitoare la sesizarea de neconstitutionalitate a Hotararii Parlamentului nr. 32 din 3 iulie 2012 pentru revocarea domnului Gheorghe Iancu din functia de Avocat al Poporului in Monitorul Oficial nr. 480 din 12 iulie 2012
Curtea examinand sesizarea de neconstitutionalitate, punctele de vedere ale Birourilor permanente ale Senatului si Camerei Deputatilor, documentele depuse la dosar, raportul intocmit de judecatorul-raportor, Hotararea Parlamentului nr. 32 din 3 iulie 2012, dispozitiile Constitutiei si prevederile Legii nr. 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, retine urmatoarele:
Obiectul sesizarii il constituie Hotararea Parlamentului nr. 32 din 3 iulie 2012 pentru revocarea domnului Gheorghe Iancu din functia de Avocat al Poporului, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 445 din 4 iulie 2012, avand urmatorul cuprins:
"Art. 1
Domnul Gheorghe Iancu se revoca din functia de Avocat al Poporului.
Art. 2
Pana la numirea unui nou Avocat al Poporului, domnul Valer Dorneanu, adjunct al Avocatului Poporului, va indeplini atributiile functiei de Avocat al Poporului."
Autorii sesizarii sustin ca Hotararea Parlamentului nr. 32 din 3 iulie 2012 incalca urmatoarele dispozitii din Constitutie : art. 58 alin. (1) referitor la numirea si rolul Avocatului Poporului si art. 146 lit. d) referitor la atributia Curtii Constitutionale de a hotari asupra exceptiilor de neconstitutionalitate privind legile si ordonantele, care pot fi ridicate si direct de Avocatul Poporului.
Examinand sesizarea de neconstitutionalitate, Curtea constata urmatoarele:
1. Pentru ca orice sesizare adresata Curtii Constitutionale sa poata fi supusa controlului de constitutionalitate in una dintre formele prevazute la art. 146 din Constitutie, aceasta trebuie sa indeplineasca doua conditii preliminare si obligatorii: sa respecte cerintele procedurale ce determina legalitatea sesizarii si sa se circumscrie uneia dintre atributiile specifice Curtii Constitutionale, conferite de Legea fundamentala.
Sub aspectul legalitatii sesizarii, Curtea constata ca, desi sesizarea de neconstitutionalitate formulata de 58 de deputati apartinand Grupului parlamentar al Partidului Democrat Liberal a fost depusa direct la Curtea Constitutionala, contrar art. 27 alin. (2) din Legea nr. 47/1992, potrivit caruia "in cazul in care sesizarea se face de parlamentari, ea se trimite Curtii Constitutionale de secretarul general al Camerei din care acestia fac parte, in ziua depunerii", aceasta nu este o cauza de inadmisibilitate, ci una de neregularitate (a se vedea, ad similis, Decizia Curtii Constitutionale nr. 305 din 12 martie 2008, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 213 din 20 martie 2008, si Decizia nr. 729 din 9 iulie 2012, nepublicata pana la data pronuntarii prezentei decizii).
In consecinta, Curtea considera ca a fost legal investita cu sesizarea de neconstitutionalitate a Hotararii Parlamentului nr. 32 din 3 iulie 2012.
>>> citeste aici cuprinsul integral al Deciziei Curtii Constitutionale
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Va rog sa ma ajutati cu cateva informatii despre procesul de declarare a posturilor vacante vacantate si nou create in platforma ANOFM. Cumva cu posturile nou create, mi-e mai simplu de inteles. Completez aici oferta, recrutam, inchid oferta - la speta asta am o singura intrebare: nu pot face operatia de incadrare daca data oferta a expirat desi logic pot avea o oferta deschisa pana pe 31.03 si angajarea propriu-zisa sa fie ulterioara acestei date. Trebuie cumva sa trec un termen pentru oferta...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Un salariat este sanctionat disciplinar cu reducerea salariului pe 3 luni insa refuza sa primeasca personal decizia, se trimite acasa prin curier cu confirmare de primire art. 252 Codul muncii insa refuza sa primeasca plicul. Decizia respectiva se va pune in aplicare daca salariatul NU o primeste. Cum se procedeaza in acest caz? Daca se pune in aplicare cu ce data - cu data revenirii plicului in societate? Cand se transmite in Revisal ?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie: speta ar fi: salariata cu norma intreaga peste 26 ani, Salar brut 6000 lei la fel si ultimele 6 luni anterioare concediului medical, fara pers. in intretinere, fara tichete, sporuri., are stagiu de cotizare. Are 17 zile de concediu prenatal si 4 zile lucrate. La calculul salariului aferent timpului lucrat avem 1143 Ron la care trebuie sa ii aplicam deducerea de baza. Intrebarea ar fi, cat este deducerea personala de baza in aceasta situatie? 4050*20%...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<