Comisia Europeana a anuntat in cursul zilei de joi ca a fost introdusa o actiune la CJUE impotriva Romaniei pentru nerespectarea legislatiei UE referitoare la deseurile din industriile extractive, in cazul iazului Bosneag.
In iazul Bosneag au fost deversate deseuri generate de exploatarea minelor de cupru si de zinc din Moldova Noua, informeaza Mediafax.
Discutam despre un iaz de decantare de 102 hectare in care s-au deversat deseuri generate de exploatarea minelor de cupru si de zinc din Moldova Noua, judetul Caras Severin. In acest moment, iazul este aproape abandonat si reprezinta o sursa mare de poluare pentru ca raspandeste praf toxic cu riscuri grave pentru sanatatea oamenilor si a mediului.
Conform Comisiei Europene, Romania a fost de acord sa ia masuri insa acestea nu au fost suficiente si problema nu a fost solutionata.
"Avand in vedere gravitatea riscului in acest caz si la recomandarea comisarului pentru mediu, domnul Janez Potocnik, Comisia introduce o actiune impotriva Romaniei in fata Curtii de Justitie a UE, in scopul de a se asigura ca sunt luate mai rapid masuri corective", declara sursa citata de Mediafax.
Legislatia UE arata ca statele membre sunt obligate sa se asigure ca deseurile miniere sunt gestionate de asa natura incat sanatatea umana si a mediului sa nu fie puse in pericol.
"Desi s-au propus unele masuri, inclusiv, de exemplu, un sistem de irigare, nu s-au luat inca masuri concrete", reproseaza Comisia Europeana Guvernului Romaniei.
In situatia statelor membre care nu au pus in aplicaredirectivele in termenul convenit de catre Consiliul Uniunii Europene si Parlamentul European, Comisia poate sa solicite Curtii sa impuna sanctiuni financiare pentru statul membru in cauza in situatia in care se pronunta pentru prima data in cauza.
Sanctiunile financiare asupra statului membru se aplica in functie de durata si gravitatea incalcarii precum si de dimensiunea statului membru.
surse: Mediafax
Economica.net
Hotnews.ro