La cei 104 ani ai sai, David Goodall din Australia nu suferea de nicio boala, insa a vrut sa-si incheie viata datorita lipsei de independenta in activitatile de zi cu zi.
Cercetatorul australian, doctor in ecologie, isi anuntase decizia cu cateva saptamani in urma.
"Imi pare cu adevarat rau ca am ajuns la aceasta varsta", spunea Goodall luna trecuta, cand a implinit 104 ani.
"Nu sunt fericit. Vreau sa mor. Nu am un motiv anume de tristete. Un lucru trist este sa fii impiedicat sa o faci.", a mai spus el.
David Goodall, originar din Marea Britanie, planificase sa calatoreasca din Australia pana in Elvetia pentru a fi eutanasiat. Acesta locuia in tara-continent de aproximativ 30 de ani. Sinuciderea asistata este legala si in Australia, insa trebuie sa suferi de o boala terminala pentru a putea sa iei o astfel de decizie. El a murit, conform dorintelor sale, pe 10 mai, la o clinica din Basel. Dorinta sa finala a fost sa asculte "Oda Bucuriei" in ultimele momente de viata. Acesta si-a administrat o injectie letala in prezenta si sub indrumarea medicilor.
Citeste si:
Profesorul David Goodall a strans 15.000 de dolari americani prin intermediul unei petitii online pentru a-si permite calatoria din Australia in Elvetia. El a petrecut cateva zile cu o parte din familia lui, care se afla in Franta, inainte de a fi eutanasiat.
David Goodball a publicat peste 100 de lucrari stiintifice pe parcursul unei cariere de 70 de ani. El detine in prezent titlul de cercetator-asociat onorific al Universitatii Edith Cowan.
Compuneri perfecte pentru clasele III-IV
Modele de texte pentru nota 10 la Evaluarea Nationala clasa a VIII-a
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024
Moartea asistata este permisa in Elvetia inca din 1942 fara prea multe limitari, iar mai multe tari prevad ca o persoana poate sa-si incheie viata legal in prezenta medicilor doar ca aceasta trebuie sa sufere de o boala terminala.
Cu toate astea, medicii australieni sustin ca moartea sau sinuciderea asistata nu reprezinta o practica care poate fi asociata eticii medicinei.
"Medicii nu sunt pregatiti sa omoare oameni. Este un lucru bine inradacinat in etica noastra, in pregatirea noastra.", spune medicul Michael Gannon din Australia.
S-ar putea sa te intereseze si: Ungaria poate reintroduce pedeapsa cu moartea doar daca iese din UE
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri