Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
E-JURIDIC.ROE-JURIDIC.RO » Noutati Juridice 2024 
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Legalitatea sinuciderii asistate. O minora a obtinut acest drept intr-o tara UE

O minora dintr-o tara UE a reusit sa obtina dreptul de a inceta sa traiasca prin eutanasie. Legalitatea sinuciderii asistate este o tema ignorata in Romania, asadar o consideram de interes pentru pasionatii domeniului politico-juridic si pentru cei care legifereaza.

ACTUALIZARE SI CORECTARE

Sursa Euronews folosita pentru acest articol a relatat incorect cazul tinerei din Olanda. Conform Politico, aceasta suferea intr-adevar de anorexie si a cautat o metoda prin care sa foloseasca eutanasia sau sinuciderea asistata, insa clinica olandeza i-a refuzat cererea.

Tanara a murit, intr-adevar, marti. Motivul a fost refuzul de a manca si ingera lichide, nu eutanasia sau sinuciderea asistata. Desi aceste optiuni de terminare a vietii sunt legale si oferite mai multor pacienti in Olanda, Noa nu a primit acordul pentru a face asa ceva. Familia, dimpotriva, a incercat chiar sa foloseasca terapie electroconvulsiva pentru a o ajuta, insa nu este permis un astfel de tratament pentru un minor.

"A devenit din ce in ce mai depresiva si a spus ca <<Ei bine, ok, acum apas eu pe buton. Acum opresc eu orice tratament.>> A fost un stres extraordinar pentru familie si doctori, insa nu au putut sa o forteze sa isi schimbe decizia", spune un reporter olandez familiar cu cazul.

Finalmente, intelegem ca Noa Pothoven a incercat sa foloseasca eutanasia, dar nu i-a fost permis.

STIREA INITIALA

Noa Pothoven a murit marti seara dupa ce a obtinut dreptul la eutanasie in Olanda, desi avea doar 17 ani. Adolescenta fusese violata de doi barbati pe cand avea doar 14 ani, dar a marturisit in propria biografie ca prima oara a fost hartuita sexual la doar 11 ani. Fata a marturisit ca a ascuns aceste lucruri de parintii sai pentru ca ii era extrem de rusine. De-abia in 2017 a facut o plangere la politie in acest sens. Aceasta suferea de anorexie, depresie si spunea ca "respir, dar nu traiesc" printre ultimele sale postari pe o retea de socializare.

Conform legilor in vigoare, un pacient poate obtine in Olanda dreptul la sinucidere asistata daca "indura suferinta fara margini si fara solutii", conform informatiilor furnizate Euronews de catre clinica care a ajutat-o pe adolescenta sa isi duca la final dorinta de a inceta sa traiasca. 

sinucidere asistata olanda minora noa pothoven

In prima instanta, clinica a spus ca este prea tanara. Totusi, minorii pot fi eligibili pentru eutanasie sau sinucidere asistata in anumite situatii specifice. Noa Pothoven a scris pe Instagram in urma cu aproximativ o saptamana ca dupa mai multe "conversatii si analize" s-a decis (n.r. ca ea sa nu mai traiasca).

Tanara a contactat clinica din Haga pentru prima oara fara sa discute cu cei apropiati. 

"Dupa ani de lupta continua, ma simt epuizata. Retraiesc zilnic aceeasi frica, aceeasi rusine. Intotdeauna ranita, intotdeauna cu garda sus. Chiar si pana in ziua de azi corpul meu se simte murdar", a mai declarat Noa. "Dragostea inseamna cand sa stii sa renunti", a mai zis adolescenta facand referire la parintii sai. Mama sa a fost alaturi de ea pana in ultima clipa.

Adolescenta a fost vizitata si de un parlamentar local care spune ca a fost impresionata de "cat de puternica" e Noa. "Nu o vom uita niciodata. Noi vom continua lupta ei", a spus Lisa Westerveld.

Autobiografia sa "Winning or Learning" a fost premiata de mai multe ori.

Raportul anual cu privire la pacientii care au ales fie sinuciderea asistata, fie eutanasia arata ca peste 80% din cazuri sunt legate de cancer incurabil sau probleme de ordin neurologic. In 2017, 3384 de barbati si 3201 de femei au ales sa isi incheie viata. Cele mai multe cereri cu privire la incetarea vietii au fost legate de eutanasiere, adica 95,8% din total. Restul au ales sinuciderea asistata sau o combinatie intre cele doua.

eutanasiere sinucidere asistata olanda

Sinucidere asistata vs. eutanasie

Daca un medic primeste o cerere de incetare a vietii de la un pacient si o accepta fara a se implica in vreun fel, atunci este vorba de eutanasie.

Daca un medic ajuta un pacient sa moara prin diferite metode, atunci se subintelege sinuciderea asistata.

Important! Medicii trebuie sa urmeze reguli extrem de stricte pentru a duce pana la capat o astfel de dorinta a pacientului. In cazul in care este sarit si chiar un singur pas, acestia vor raspunde penal si risca cu usurinta inchisoarea.

Regulile pe care Olanda le-a impus in cazul sinuciderii asistate si eutanasiei pentru medicii care primesc astfel de cereri sunt:

  • cerinta facuta de pacient trebuie sa fie extrem de clara cu privire la faptul ca incetarea vietii prin unul din cele doua moduri este voluntara si gandita in amanunt;
  • sa inteleaga pe deplin ca suferinta pacientului este extraordinar de grea, fara nicio sansa de imbunatatire;
  • sa informeze pacientul in clar despre situatie lor actuala si ceea ce ar urma pentru el;
  • sa ajunga impreuna cu pacientul la concluzia ca nu exista niciun tratament rezonabil care ar schimba in bine situatia bolnavului;
  • sa consulte un alt doctor, strain de caz, care trebuie sa se intalneasca cu pacientul care doreste sa isi incheie viata prin sinucidere asistata sau eutanasie pentru a garanta in scris ca bolnavul a primit toate informatiile si pasii de mai sus au fost respectati;
  • sa respecte regulile cu privire la incetarea vietii pacientului in conditii umane si sub supraveghere constanta pana la constatarea decesului.

 

Detalii suplimentare cu privire la procedura detaliata pot fi gasite AICI in limba engleza.

Pentru ca un pacient sa moara se foloseste mai intai un sedativ extrem de puternic administrat intravenos prin care se induce coma (tiopental sodic). Dupa aproximativ doua minute, se administreaza pancuronium pentru a opri respiratia. Decesul este pronuntat la mai putin de un minut dupa administrarea ultimei substante mentionate.

Legalitatea sinuciderii asistate si a eutanasierii in Olanda

Dezbaterea legislativa cu privire la sinuciderea asistata sau eutanasia a inceput in Olanda, in anul 1973 cu cazul "Postma". Un medic si-a ajutat mama sa moara, dupa ce aceasta a rugat-o in repetate randuri sa o ajute sa isi incheie viata. La acea vreme, medicul a fost condamnat. Chiar si asa, instanta a fost cea care a oferit primele criterii pentru care un medic nu va raspunde penal pentru ca nu a tinut un pacient in viata impotriva vointei bolnavului.

Cateva cazuri noi au aparut apoi la mai multe instante din Olanda, tot acest proces finalizandu-se in 2001 cu aparitia Legii pentru "Incetarea vietii la cerere prin eutanasie si sinuciderea asistata". Actul fusese propus inca de acum 18 ani de ministrul social-liberal al Sanatatii. In 2002 a intrat in vigoare. Legea poate fi consultata in limba engleza AICI.

Noa Pothoven nu este primul minor care moare intr-un astfel de mod in Olanda. In 2015 un pacient care suferea de o forma de leucemie agravanta a refuzat sa continue tratamentul cu celule stem si a cerut voluntar eutanasierea. Decizia a fost luata impreuna cu parintii, desi acestia au doar rol consultativ. Ei nu pot decide impotriva vointei minorului de peste 16 ani. E notabil, totusi, faptul ca pot beneficia de acest drept si copiii care au implinit 12 ani.

Olanda, Luxemburg si Belgia sunt singurele tari din UE, unde sinuciderea asistata sau eutanasia voluntara sunt legale. Totodata, in Elvetia pacientii din alte tari pot sa obtina acest drept. Un astfel de caz celebru a avut loc in 2018. Detalii suplimentare despre hotararea cercetatorului australian David Goodall gasiti AICI.

NU ESTI SINGUR! Daca te afli intr-o situatie de criza, apeleaza gratuit 0800 801 200! Cel mai lung apel a durat peste 8 ore, asadar cineva e pregatit oricand sa te asculte, daca nu iti doresti interventia de urgenta a salvatorilor prin serviciul 112.

In fiecare an, in lume, se inregistreaza aproximativ un milion de decese prin suicid, ceea ce inseamna un deces la fiecare 40 de secunde. Sinuciderea ocupa locul doi in randul cauzelor mortii la adolescenti si tineri. In Romania, in fiecare an, se inregistreaza aproximativ 13 decese prin sinucidere la 100 000 locuitori, situandu-se pe locul trei in ierarhia circumstantelor de moarte violenta.


Florin Amariei
de Florin Amariei
Redactor

Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie.  In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.  

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "Legalitatea sinuciderii asistate. O minora a obtinut acest drept intr-o tara UE":
Rating:

Nota: 3.89 din 5 din 9 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Poate sunteti interesat si de:

©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI
Atentie, Juristi!
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

MODIFICARILE din Contractele Civile si Actele Comerciale se aplica deja!

Folositi NOILE Modele de Documente pentru 2024

Descarcati GRATUIT Raportul Special "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016