Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cerere de chemare in garantie
pentru evictiune totala 


INSTANTA .....................................
DOSAR NR. ................./...................
TERMEN ..........................................

         
                                             Domnule Presedinte,


Subsemnatul ....................................., domiciliat in2)  .............., str. ....................... nr. ...., bloc ...., scara ..., etaj ..., apart. ...., sector/judet .........................., reprezentat prin avocat ........................., cu sediul  profesional  in  .............,  str.  ..............  nr.  .........................,  bloc  ......,  scara  .....,  etaj  ....,  apart.  ....., sector/judet ................. , parat3)  in actiunea ce formeaza obiectul dosarului nr. .........../......, ca urmare a cererii de chemare in judecata formulate la data de ......, de reclamantul ..........................., domiciliat in ..............,  str. ....................... nr. ....., bloc ....., scara ...., etaj ..., apart. ........, sector/judet ............, in conformitate cu dispozitiile art. 60 si urm. Cod procedura civila, in termen legal4)  formulez prezenta


           CERERE DE CHEMARE IN GARANTIE PENTRU EVICTIUNE TOTALA5)

impotriva  garantului  ...........................,  domiciliat  in  ............,  str.  .....................  nr.  ......,  bloc  ......, scara ....., etaj ...., apart. ....., sector/judet .........................., pentru ca in cazul in care se va admite actiunea reclamantului sa-mi fie admisa aceasta cerere si chematul in garantie sa fie obligat sa-mi



                     DOMNULUI PRESEDINTE AL6)  ........................................

1. Cererea se depune inaintea primei instante, investite cu judecarea cererii principale, indiferent daca competenta materiala apartine judecatoriei, tribunalului, curtii de apel etc.
2. Daca paratul locuieste in strainatate, acesta va indica un domiciliu ales in Romania, unde urmeaza sa i se faca toate comu- nicarile privind procesul.
3. Atat cumparatorul cat si subdobanditorii, chiar succesorii cu titlu particular sau cu titlu gratuit, pot sa cheme in garantie pe vanzator, impotriva caruia ar putea sa se indrepte, in cazul in care ar cadea in pretentiuni cu o cerere in garantie sau in despagubire, iar acesta la randul lui poate chema in garantie o alta persoana.
4. Cererea de chemare in garantie formulata de parat se depune odata cu intampinarea sau daca paratul nu este obligat la intampinare, cel mai tarziu la prima zi de infatisare (art. 134 Cod procedura civila aratand ca prima zi de infatisare este aceea in care partile, legal citate, pot pune concluzii). De retinut ca actiunea in garantie pentru evictiune, a cumparatorului impotriva vanzatorului, se prescrie in termenul general de prescriptie ce curge de la data producerii evictiunii.
5. Prin evictiune se intelege pierderea proprietatii lucrului, in tot sau in parte, sau tulburarea cumparatorului in exercitarea prerogativelor de proprietar. Vanzatorul este obligat de drept – deci chiar in lipsa unei prevederi exprese in contract – sa raspunda fata de cumparator de evictiunea totala sau partiala a lucrului vandut sau de sarcinile acestuia si care nu au fost declarate la incheierea contractului. Evictiunea poate proveni dintr-un fapt sau act personal al vanzatorului sau al unui tert.
In cazul tulburarilor de fapt sau de drept, provenite de la vanzator, cumparatorul poate alege si calea invocarii unei exceptii personale  „exceptia  de  garantie“  –  intrucat  cine  garanteaza  pentru  evictiune  nu  poate  sa  invinga,  nici  chiar  in  urma dobandirii unei calitati noi, aceasta obligatie transmitandu-se si succesorilor universali sau cu titlu universal ai vanzatorului. Vanzatorul se poate scuti de garantie pentru evictiune prin contract, doar daca aceasta provine de la un tert si cumparatorul a fost incunostintat, anterior incheierii contractului, despre pericolul evictiunii sau daca a cumparat pe proprie raspundere (cazul contractelor de vanzare incheiate in baza Legii nr. 112/1996), dar si in acest caz vanzatorul va restitui pretul vanzarii.
6. Se indica instanta competenta material si teritorial sa judece cauza.
 

restituie pretul si cheltuielile vanzarii in cuantum de ................... lei, suma de ..............., reprezentand echivalentul lipsei de folosinta1)  solicitata de reclamant, daune-interese in cuantum de .............. lei2) si, in conformitate cu dispozitiile art. 274 Cod procedura civila, sa-mi plateasca cheltuielile de jude- cata ocazionate de acest proces3).

MOTIVELE PREZENTEI CERERI SUNT4):

IN FAPT:
Subsemnatul  am  incheiat  la  data  de  ................  un  contract  de  vanzare-cumparare  cu  paratul  – chemat in garantie prin care acesta mi-a vandut imobilul proprietatea sa din ......................................., str. ................................... nr. ....., bloc ......, scara ....., etaj ...., apart. ....., sector/judet ......................., nr. carte funciara .........., subsemnatul platindu-i pretul vanzarii in suma de ............... lei, asa cum rezulta din contractul incheiat intre parti si autentificat de BNP .........................., sub nr. ........, din data de ................. .
Reclamantul m-a chemat in judecata la data de .................., pentru ca prin hotararea ce veti pro- nunta sa fiu obligat sa-i las in deplina proprietate si linistita posesie imobilul, acesta sustinand ca este proprietarul exclusiv al imobilului pe care subsemnatul l-am cumparat de la chematul in garantie la data de ..................., fiind dobandit de reclamant inca din anul ......, prin ......................... .
Asa incat, in cazul in care veti trece peste sustinerile subsemnatului privind respingerea pe fondul cauzei a cererii de chemare in judecata formulate de reclamant, avand in vedere cele de mai sus, va  solicit,  daca  veti  admite  actiunea  reclamantului,  sa  incuviintati  prezenta  cerere  de  chemare  in garantie a ......................, urmand sa dispuneti ca acesta sa fie obligat sa-mi restituie pretul si cheltu- ielile vanzarii in cuantum de ............ lei, suma de ........., reprezentand echivalentul lipsei de folosinta solicitata de reclamant, daune-interese in cuantum de ..... lei si sa-mi plateasca, in conformitate cu dispozitiile art. 274 Cod procedura civila, cheltuielile de judecata ocazionate de acest proces.

IN DREPT:
Imi intemeiez prezenta pe dispozitiile art. 60-635), art. 71, 82, art. 274 Cod procedura civila si pe dispozitiile art.6)..... .


1. Cumparatorul are dreptul de a solicita de la vanzator si fructele, daca este dator a le intoarce proprietarului care l-a evins.
2. Se arata, in conformitate cu dispozitiile art. 112 pct. 3 Cod procedura civila, obiectul cererii de chemare in judecata, iar in situatia in care acesta este evaluabil in bani, se indica in vederea timbrarii si valoarea lui dupa pretuirea reclamantului. Daca vanzatorul a fost de rea credinta, cumparatorul poate solicita si daune-interese (art. 1341 Cod civil), retinandu-se ca vanzatorul este obligat sa plateasca cumparatorului diferenta intre pret si sporul de valoare dobandit, alaturi de restituirea cheltuielilor necesare (de conservare), cat si utile (ce sporesc valoarea) efectuate de cumparator, iar daca vanzatorul a fost de rea-credinta chiar si a cheltuielilor voluptorii (facute in scop de lux) – 1346 Cod civil.
3. Cumparatorul are dreptul atat la cheltuielile de judecata suportate de el, cat si la cele deschise de evingator (reclamant) in contra sa.
4. Cererea va cuprinde motivele de fapt si de drept pe care se intemeiaza si care determina pe petent sa ceara concursul justitiei, justificand si argumentand demersul justitiar.
5. Cererea trebuie sa indeplineasca conditiile prevazute pentru cererea de chemare in judecata art. 61 Cod procedura civila.
6. Se indica textul de lege ce justifica admiterea cererii de chemare in garantie: art. 1337-1351 Cod civil.
 

In dovedirea cererii inteleg sa solicit instantei incuviintarea administrarii urmatoarelor probe:
1. proba cu inscrisuri – pe care le si depun instantei in 3 exemplare certificate conform cu originalul;
2.  solicit  de  asemenea  sa  dispuneti  citarea  chematului  in  garantie  si  a  reclamantului  din  acest dosar la interogatoriu;
3. proba testimoniala cu ......... martori;
4. expertiza tehnica1)  in constructii. Propun ca martori spre a fi audiati pe:
1. .................................., domiciliat in .........................., str. ............................... nr. ......, bloc ......, scara ....., etaj ...., apart. ....., sector/judet ..................................,
2. .................................., domiciliat in .........................., str. ............................... nr. ......, bloc ......, scara ....., etaj ...., apart. ....., sector/judet .......................... .

Depun  prezenta  in  trei  exemplare,  dintre  care  un  exemplar  pentru  instanta  si  celelalte  pentru comunicare partilor din proces.

ANEXEZ2):
1. .............................................. .
2. Contractul de vanzare-cumparare incheiat intre subsemnat si chematul in garantie.
3. Imputernicirea avocatiala si contractul de asistenta juridica nr. ............. .
4. Taxa de timbru judiciar in cuantum de ......... si timbru judiciar ............ .

                                                        SEMNATURA


1. Se indica felul expertizei solicitate (imobiliara, in constructii, auto, topometrica etc.).
2. Cand dovada se face prin inscrisuri, se vor alatura la cerere atatea copii cate parti sunt, alaturi de inscrisurile rezervate instantei; copiile vor fi certificate de parat ca sunt la fel cu originalul. Se va putea de asemenea depune doar o parte  a  unui  inscris  relevanta  in  cauza,  instanta  insa  putand  dispune  infatisarea  inscrisului  in  intregime.  Daca inscrisurile sunt scrise intr-o limba straina sau cu litere vechi, se vor depune traduceri sau copii cu litere latine, certificate de parte.


Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Data aparitiei: 21 August 2006
Autor: valip
Votati articolul "":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Poate sunteti interesat si de:

©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI
Atentie, Juristi!
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

MODIFICARILE din Contractele Civile si Actele Comerciale se aplica deja!

Folositi NOILE Modele de Documente pentru 2024

Descarcati GRATUIT Raportul Special "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016