Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cerere de chemare in judecata pentru cei
vatamati printr-un act administrativ


INSTANTA1)  ...................................


                                          Domnule Presedinte,

   Subsemnatul ................................., domiciliat in2)  ........................, str. ...............
................... nr. .................., bloc .............., scara .........., etaj ........., apart. .........., sector/judet .........................., reprezentat prin avocat ..............................., cu sediul profesional in ...................., str. ....................... nr. ........., bloc ........, scara ............
......, etaj ......, apart. ......., sector/judet ................., in termen legal formulez prezenta


impotriva paratilor3):
 

                            CERERE DE CHEMARE IN JUDECATA
 
1. ................................., cu sediul in .............................., str. ................... nr. ......, judet/sector .................,
2. ........................................, domiciliat in .................., str. ....................... nr. ......, bloc ......, scara ................, etaj ..........., apart. ......., sector/judet ..........................., solicitandu-va ca prin hotararea ce veti pronunta sa dispuneti4): anularea actului administrativ ..............., emis de ........................., sub nr. ....... din data de ..........., intitulat ............. ce mi-a fost comunicat la data de ..................., repararea pagubei ce
mi-a  fost  cauzata  prin  emiterea  actului  administrativ  mai  sus  mentionat,  solicitand  in  acest  sens obligarea celor doi parati, in solidar, la plata daunelor catre subsemnatul.
Va  solicit,  de  asemenea  ca,  in  conformitate  cu  dispozitiile  art.  274  Cod  procedura  civila,  sa obligati paratii sa imi plateasca cheltuielile de judecata5)  ocazionate de acest proces.

                
                        DOMNULUI PRESEDINTE AL6)  .....................................


1. Din punctul de vedere al competentei materiale, art. 3 Cod procedura civila, arata ca tribunalul judeca in prima instanta procesele si cererile in materie de contecios administrativ, in afara de cele date in competenta curtilor de apel; iar din punct de vedere al Legii conteciosului administrativ nr. 29/1990 art. 6, competenta revine instantei de la domiciliul reclamantului.
2. Daca petentul locuieste in strainatate, acesta va indica un domiciliu ales in Romania, unde urmeaza sa i se faca toate comunicarile privind procesul.
3. Parata in cauza este autoritatea administrativa emitenta, care a eliberat actul sau care era obligata sa recunoasca un drept, sa elibereze un inscris, sa rezolve o cerere etc.; persoana fizica functionar al autoritatii parate poate fi de asemenea parata in cauza si poate chema la randul ei in garantie pe superiorul sau, de la care a primit ordinul de serviciu in baza si limitele caruia acesta a actionat in indeplinirea sarcinilor (art. 13 din lege).
4. Se  arata,  in  conformitate  cu  dispozitiile  art.  112  pct.  3  Cod  procedura  civila  coroborat  cu  art.  1  din  Legea  nr. 29/1990, obiectul cererii: anularea actului administrativ; recunoasterea dreptului pretins; repararea pagubei ce i-a fost cauzata reclamantului.
5. Nu intra in aceasta categorie taxele de timbru, intrucat aceste actiuni sunt scutite de la plata taxelor de timbru.
6. Se indica instanta competenta material si teritorial sa judece cauza.
 

Intrucat  .........................................,  pentru  a  se  preveni  producerea  unei pagube  iminente,  va solicit sa dispuneti de urgenta, fara citarea partilor, suspendarea executarii actului administrativ pana
la solutionarea actiunii1).

MOTIVELE PREZENTEI ACTIUNI:

IN FAPT2):

La data de ............................, parata .................. mi-a comunicat actul administrativ nr. ........., din data  de  ..........................  a  carui  anulare  o  solicit  prin  prezenta,  prin  care  parata  a  dispus ........................................................................., situatie de natura sa-mi prejudicieze grav interesele si drepturile mele recunoscute de lege prin aceea ............................................ .
Desi ulterior primirii actului aministrativ3), in termen de 30 de zile, la data de ................, adresandu-ma pentru apararea dreptului meu cu o cerere autoritatii emitente, prin care ii solicitam acesteia sa  revina  asupra  masurii  dispuse,  intrucat  masura  este  nelegala  si-mi  incalca  flagrant  drepturile recunoscute de lege, in speta ...................., parata nu a inteles sa raspunda petitiei mele si de aceea am fost nevoit, in termen legal4), sa ma adresez instantei, solicitand pe aceasta cale anularea actului administrativ vatamator, alaturi de obligarea paratilor in solidar la plata catre subsemnat a daunelor cauzate ca urmare a actului administrativ vatamator, prejudicii constand in ......................., pe care le evaluez la suma de ................... .
Va solicit sa dispuneti si obligarea paratilor la plata cheltuielilor de judecata ocazionate de acest proces  (onorariu  avocat,  onorariu  expertize,  cheltuieli  legate  de  audierea  martorilor,  cercetare judecatoreasca etc.).

IN DREPT:

Imi intemeiez prezenta pe dispozitiile art. 82, 112 si urm. art. 274 Cod procedura civila si pe dispozitiile art. 1 si urm. din Legea nr. 29/1990.


1. Cererea va fi temeinic justificata, iar instanta va solutiona cererea de urgenta, hotararea pronuntata in acest caz fiind executorie de drept.
2. Se vor indica motivele de fapt pe care se intemeiaza cererea si care-l determina pe reclamant sa ceara concursul justitiei, justificand si argumentand demersul justitiar.
3. Prin art. 5 din Legea nr. 29/1990 se instituie o procedura prelabila introducerii actiunii in instanta, absolut obligatorie de urmat, sub sanctiunea respingerii cererii in instanta ca prematur formulata: inainte de a cerere tribunalului anularea actului sau obligarea la eliberarea lui, cel care se considera vatamat se va adresa pentru apararea dreptului sau, in termen de 30 de zile de la data comunicarii actului administativ sau de la expirarea termenului de 30 de zile in care autoritatea trebuia sa raspunda, autoritatii emitente care este obligata sa rezolve reclamatia intr-un alt termen de 30 de zile.
Facultativ, partea se mai poate adresa cu o cerere si autoritatii administrative ierarhic superioare celei care a emis actul, care la randul ei este obligata sa rezolve reclamatia in termen de 30 de zile.
4. Sesizarea instantei trebuie facuta in termen de 30 de zile, ce curge de la data la care autoritatea emitenta sau ierarhic superioara acesteia trebuia sa rezolve reclamantia, dar nu mai tarziu de 1 an de la data comunicarii actului administrativ a carui anulare se cere.
 

In dovedirea actiunii inteleg sa ma folosesc de proba cu inscrisuri1), proba testimoniala cu ....... martori, expertiza tehnica2)  .................. privind3)  ........................ .
Propun ca martori spre a fi audiati pe:
1. .........................., domiciliat in ........................, str. ....................... nr. ......, bloc ......, scara ....., etaj ....., apart. ......, sector/judet ..........................,
2. .........................., domiciliat in .................., str. ....................... nr. ......, bloc ......, scara ....., etaj ..........., apart. ....., sector/judet ......................... .
Solicit de asemenea sa dispuneti citarea paratilor cu mentiunea la interogatoriu.
Depun  prezenta  in  trei  exemplare,  dintre  care  un  exemplar  pentru  instanta  si  celelalte  pentru comunicare paratilor.

ANEXEZ4):
1. .............................................. .
2. .............................................. .
3. Actul administrativ ......................., emis de ..................., sub nr. ....... din data de ............., intitulat .............. .
4. Imputernicirea avocatiala si contractul de asistenta juridica nr. ............. .


                                                       SEMNTURA


1. Potrivit art. 8 din Legea nr. 29/1990, reclamantul va depune odata cu actiunea si actul administrativ pe care il ataca sau, dupa caz, raspunsul autoritatii administrative prin care i se comunica refuzul rezolvarii cererii sale privind un drept recunoscut de lege sau copia cererii certificata pentru conformitate cu originalul, in situatia in care autoritatea nu a raspuns acesteia.
2. Se indica felul expertizei solicitate (adeseori contabila pentru evaluarea prejudicilului, topometrica etc.).
3. Se arata obiectivele urmarite prin efectuarea lucrarii de specialitate.
4. Cand dovada se face prin inscrisuri, se vor alatura la cerere atatea copii cate parti sunt, alaturi de inscrisurile rezer- vate instantei; copiile vor fi certificate de reclamant ca sunt la fel cu originalul. Se va putea de asemenea depune doar o  parte  a  unui  inscris  relevanta  in  cauza,  instanta  insa  putand  dispune  infatisarea  inscrisului  in  intregime.  Daca inscrisurile sunt scrise intr-o limba straina sau cu litere vechi, se vor depune traduceri sau copii cu litere latine, certificate de parte.


Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriData aparitiei: 27 Iunie 2006
Autor: valip
Votati articolul "":
Rating:

Nota: 3.5 din 5 din 4 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Poate sunteti interesat si de:

©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI
Atentie, Juristi!
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

MODIFICARILE din Contractele Civile si Actele Comerciale se aplica deja!

Folositi NOILE Modele de Documente pentru 2024

Descarcati GRATUIT Raportul Special "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016