Cunoscuta din cele mai vechi timpuri, osciland intre teoria subiectivista si cea obiectivista (nota 1), cesiunea de creanta este prevazuta ca o transmisiune cu titlu particular a creantei, un instrument util in dinamica obligatiilor.
Reprezinta contractul prin care un creditor transmite o creanta a sa unei alte persoane, cu titlu gratuit sau oneros.
Creditorul care transmite creanta se numeste cedent, persoana care preia creanta se numeste cesionar, iar debitorul despre a carui creanta este vorba este debitor cedat.
Avand o natura contractuala, cesiunea de creanta este o conventie incheiata intre cedent si cesionar, fata de care, debitorul cedat are calitatea de tert.
Pornind de la aceasta definitie, legiuitorul exclude aplicarea acestor dispozitii transferului creantelor in cadrul unei transmisiuni universale sau cu titlu universal, insa privitor la aceasta excludere, trebuie facuta diferenta cu cesiunea prin acte intre vii a unei universalitati de creante reglementata de art. 1579 din Codul Civil.
Cesiunea de creanta este reglementata de art. 1566-1614, Titlul VI din noul Cod Civil si poate avea ca obiect orice fel de creanta, indiferent de izvorul sau.
Exista si exceptii ale cesibilitatii creantelor. Astfel nu pot fi cedate creantele declarate incesibile de lege, cele strans legate de persoana creditorului, cele avand ca obiect alta prestatie decat plata unei sume de bani daca prin efectul transmisiunii obligatia va deveni in mod substantial mai oneroasa (nota 2). De asemenea nu pot fi cedate creantele in privinta carora partile au convenit o clauza de inalienabilitate, cu conditia existentei unui interes legitim in temeiul caruia a fost instituita o astfel de clauza.
Referitor la aceasta exceptie a cesibilitatii creantelor se impune precizarea ca inalienabilitatea nu produce efecte daca debitorul si-a dat acordul pentru cesiune sau clauza de inalienabilitate nu a fost expres prevazuta in raportul obligational initial, iar cesionarul nu a putut-o cunoaste. Aceeasi lipsire de efecte a clauzei de inalienabilitate intervine daca cesiunea priveste o creanta care are ca obiect o suma de bani, aceasta cesiune fiind totdeauna permisa.
( nota 1) Liviu Pop-Tratat elementar de drept civil-Obligatiile
( nota 2) Ibidem
Autor: cons. jur. Ana-Maria Borz
sursa: Ghid pentru recuperarea debitelor >>>