Camera Deputatilor a adoptat in data de 30 septembrie o propunere legislativa prin care se vizeaza modificarea si completarea legii nr. 134 din 2010 privind
Codul de procedura civila, precum si modificarea si completarea unor acte normative conexe.
Legea a fost trimisa spre promulgare catre Presedintele Romaniei.
"Reglementarea urmareste sa raspunda unor probleme identificate in practica cu prilejul aplicarii noilor norme procesual civile si sa conduca la reducerea numarului de dosare de pe rolul instantelor si, prin urmare, la solutionarea cu celeritate a cauzelor.", se precizeaza pe site-ul Ministerului Justitiei.
Mai mult, in cadrul anuntului referitor la propunerea legislativa mai sus mentionata se precizeaza si faptul ca se doreste si operarea unei modificari importante in ceea ce priveste materia executarii silite. Se vizeaza atribuirea competentei de incuviintare a cererii de executare silita executorului judecatoresc in relatie cu toate titlurile executorii (atat jurisdictionale, cat si nejurisdictionale), precum si reintroducerea procedurii de investire cu formula executorie de catre instanta de judecata a titlurilor executorii, altele decat hotararile judecatoresti.
"Totodata, pentru eliminarea vidului legislativ ivit ca urmare a pronuntarii si publicarii Deciziei nr. 348/2014 a Curtii Constitutionale prin care au fost declarate neconstitutionale dispozitiile art. 650 alin. (1) din noul Cod de procedura civila, actul normativ recent adoptat amendeaza aceste prevederi, stabilind, in regula generala, ca instanta de executare, judecatoria in a carei circumscriptie se afla, la data sesizarii organului de executare, domiciliul sau, dupa caz, sediul debitorului.", se mai precizeaza pe site-ul Ministerului Justitiei.
Iata care sunt actele normative conexe din care au fost amendate anumite dispozitii:
- Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor;
- Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004;
- Legii nr. 71/2011 pentru punerea in aplicare a Legii nr. 287/2009 privind Codul civil;
- Legea nr. 76/2012 pentru punerea in aplicare a Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedura civila;
- Legea nr. 2/2013 privind unele masuri pentru degrevarea instantelor judecatoresti, precum si pentru pregatirea punerii in aplicare a Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedura civila;
- Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 80/2013 privind taxele judiciare de timbru.
Legea, in forma transmisa spre promulgare, poate fi consultata pe site-ul Camerei Deputatilor, aici.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Un angajat, dupa perioada maxima de concediu medical, ajunge la comisie medicala pentru pensionare anticipata. Cand se incheie contractul de munca? la momentul eliberarii deciziei de catre comisia medicala de pensionare anticipata sau la momentul eliberarii deciziei de pensionare pe caz de boala?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am avut o Intreprindere Individuala intre perioada 01.08.2023 si 30.08.2024. Pentru anul 2023 am realizat venituri impozabile in valoare de 28.000, iar pentru anul 2024 37.000. Pentru anul 2023 am platit numai impozit si sanatate, si pentru 2024 tot impozit si sanatate. CAS-ul ar fi trebuit platit in situatia de fata, tinund cont, ca nici un an nu a fost intreaga?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem un nr. de 10 angajati cu contract de munca pe perioada nedeterminata care beneficiau de indemnizatie de somaj atunci cand au fost angajati. Nu s-a incheiat conventie cu AJOFM pentru ca angajatorul sa beneficieze de subventionarea locurilor de munca. Din cauza unor dificultati financiare s-a decis incetarea contractelor angajatilor aflati in perioada de proba cu art. 31 alin. 3. Va rog sa imi spuneti in baza caror prevederi legale refuza AJOFM reluarea platii indemnizatiei de somaj...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<