Pe site-ul Uniunii Nationale a Barourilor din Romania a fost dat publicitatii anuntul cu privire la Prezentarea efectuata de Ministerul Justitiei cu privire la Legea pentru modificarea si completarea
Codului de procedura civila si a unor acte normative conexe, adoptate de Camera Deputatilor pe data de 30.09.2014.
In momentul de fata, actul normativ se afla la promulgare si va intra in vigoare la 3 zile din momentul in care se publica in Monitorul Oficial.
Schimbarile au referire la materia executarii silite si nu numai. Sunt vizate si alte dispozitii legale care vor conduce la reducerea numarului de dosare de pe rolul instantelor si la solutionarea cu celeritate a cauzelor.
Dupa cum bine stim, la data de 30.09.2014, Camera Deputatilor a adoptat propunerea legislativa pentru modificarea si completarea Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedura civila, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative conexe.
Propunerea legislativa are ca obiect de reglementare amendarea noului Cod de procedura civila (Legea nr. 134/2010 privind Codul de procedura civila, republicata, cu modificarile si completarile; in continuare NCPC), precum si a unor acte normative conexe, principalele solutii legislative fiind prezentate mai jos.
Conform actului, se urmareste atribuirea in competenta judecatoriei a cererilor de declarare judecatoreasca a mortii unei persoane.
Mai mult, se doreste instituirea posibilitatii partilor de a obtine, pe cheltuiala lor, o copie a inregistrarii sedintei de judecata, in ceea ce priveste cauza acestora.
In acelasi timp, se urmareste amendarea art. 136, art. 139, art. 200, art. 450, art. 457, art. 484, art. 520, art. 999 si art. 1017 din NCPC pentru clarificarea ipotezei normei juridice pentru corelare cu alte norme din cuprinsul NCPC sau ca urmare a inregistrarii deja a unor cazuri de aplicare neunitara a noilor norme procesual civile.
Esential de retinut este ca prin aceasta propunere legislativa se doreste si amendarea dispozitiilor privitoare la competenta executorului judecatoresc si reglementarea cazurilor ce vizeaza schimbarea domiciliului sau sediului debitorului/ creditorului dupa inceperea executarii silite.
Puteti consulta aici informarea facuta de Ministerul Justitiei catre UNBR.
sursa: UNBR.ro
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Este specificat in CIM, la obligatiile angajatorilor: "sa informeze salariatul cu privire la obligatia de a adera la un fond de pensii administrat privat, in conditiile legii". As dori un model de document cu toate detaliile obligatorii care trebuie sa existe privind aceasta informare. Sau am putea sa inseram un paragraf in Minuta de informare privind acest aspect? Daca da, va rog, sa imi spuneti exact ce informatii trebuie sa contina pt a fii conform legii.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem situatia unui certificat medical emis pt un cod de diagnostic 585 din 01/05 in 04/05. Certificatul are bifa pe "In continuare", desi nu este relevant in acest context. Ulterior am primit un alt certificat medical pt perioada 05/05-19/05 cu acelasi cod de diagnostic 585, cu bifa pe "Initial". Acest certificat medical nu trebuie sa aiba bifa pe "In continuare" fiind emis imediat dupa primul si avand acelasi cod de diagnostic? Medicul i-a spus angajatei ca data de...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul unui salariat angajat ca sofer distributie marfa in tara va rog sa-mi comunicati daca locul de munca este mobil in contractul de munca? In aceasta situatie ar trebui trecut ca zona toata tara? In baza clauzei de mobilitate se acorda prestatii in natura nu in bani, respectiv telefon, card combusibil, este ok?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<