Pe site-ul Uniunii Nationale a Barourilor din Romania a fost dat publicitatii anuntul cu privire la Prezentarea efectuata de Ministerul Justitiei cu privire la Legea pentru modificarea si completarea
Codului de procedura civila si a unor acte normative conexe, adoptate de Camera Deputatilor pe data de 30.09.2014.
In momentul de fata, actul normativ se afla la promulgare si va intra in vigoare la 3 zile din momentul in care se publica in Monitorul Oficial.
Schimbarile au referire la materia executarii silite si nu numai. Sunt vizate si alte dispozitii legale care vor conduce la reducerea numarului de dosare de pe rolul instantelor si la solutionarea cu celeritate a cauzelor.
Dupa cum bine stim, la data de 30.09.2014, Camera Deputatilor a adoptat propunerea legislativa pentru modificarea si completarea Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedura civila, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative conexe.
Propunerea legislativa are ca obiect de reglementare amendarea noului Cod de procedura civila (Legea nr. 134/2010 privind Codul de procedura civila, republicata, cu modificarile si completarile; in continuare NCPC), precum si a unor acte normative conexe, principalele solutii legislative fiind prezentate mai jos.
Conform actului, se urmareste atribuirea in competenta judecatoriei a cererilor de declarare judecatoreasca a mortii unei persoane.
Mai mult, se doreste instituirea posibilitatii partilor de a obtine, pe cheltuiala lor, o copie a inregistrarii sedintei de judecata, in ceea ce priveste cauza acestora.
In acelasi timp, se urmareste amendarea art. 136, art. 139, art. 200, art. 450, art. 457, art. 484, art. 520, art. 999 si art. 1017 din NCPC pentru clarificarea ipotezei normei juridice pentru corelare cu alte norme din cuprinsul NCPC sau ca urmare a inregistrarii deja a unor cazuri de aplicare neunitara a noilor norme procesual civile.
Esential de retinut este ca prin aceasta propunere legislativa se doreste si amendarea dispozitiilor privitoare la competenta executorului judecatoresc si reglementarea cazurilor ce vizeaza schimbarea domiciliului sau sediului debitorului/ creditorului dupa inceperea executarii silite.
Puteti consulta aici informarea facuta de Ministerul Justitiei catre UNBR.
sursa: UNBR.ro
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Avand in vedere ca HG 295 din 31.03.2025, cu privire la Registrul General de Evidenta a salatiatilor, aduce modificari la HG 905/2017, cea din urma fiind valabila pana la 30.09.2025, pot fi aplicate in continuare prevederile din Hotararea 905? Fac referire in mod special la transmiterea suspendarilor in caz de incapacitate de munca, conf art. 5 lit. e din HG 295. As aprecia sa ne dati o lamurire cu privire la tipul de certificate medicale la care face referire legiuitorul un numar minim de zile...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O salariata a obtinut venituri in urmatoarea perioada: - Contract de munca: martie 2023 - iunie 2023 - venituri din salarii - Contract de mandat pentru administrator: iunie - iulie 2024 - Contract de munca: august 2024 - prezent Copilul s-a nascut in luna martie 2025. Indeplineste conditiile pentru a primi indemnizatie pentru cresterea copilului?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<