In urma unei sedinte care s-a incheiat aproape de miezul noptii, deputatii au dat votul final pentru Codul de Procedura Penala amendat de Comisia Iordache.
Cu 175 de voturi "pentru" si 78 "impotriva" amendamentele pentru Codul de Procedura Penala au trecut de Parlament.
Culmea procedurii parlamentare a fost atinsa in momentul in care plenul Camerei Deputatilor incepuse deja procedura de vot in plen pentru modificarile aduse Codului de Procedura Penala, desi dezbaterile continuau in Comisia Iordache. Opozitia a cerut o pauza, acuzand ca atata timp cat raportul Comisiei nu a ajuns la ei, Camera Deputatilor nu are ce sa voteze.
Procesul a continuat pana in apropiere de miezul noptii, iar Puterea a reusit sa voteze noutatile pe care acestia le vor in Codul de Procedura Penala.
Printr-un amendament aprobat s-a stabilit ca absenta nejustificata a avocatului nu poate sa atraga consecinte juridice in privinta inculpatului.
Membrii comisiei au admis si un amendament potrivit caruia in luarea deciziei asupra existentei infractiunii si a vinovatiei inculpatului instanta hotaraste motivat, cu trimitere la toate probele evaluate. Condamnarea se dispune doar atunci cand instanta are convingerea ca acuzatia a fost dovedita dincolo de orice indoiala.
Conform prevederilor adoptate, masurile asiguratorii in vederea confiscarii speciale sau confiscarii extinse se pot lua asupra bunurilor suspectului sau inculpatului ori ale altor persoane in proprietatea sau posesia carora se afla bunurile ce urmeaza a fi confiscate daca exista probe sau indicii temeinice ca bunurile in cauza au fost obtinute din activitati infractionale.
Masurile asiguratorii nu pot depasi o durata rezonabila si vor fi revocate daca aceasta durata este depasita sau daca temeiurile avute in vedere la luarea lor nu mai subzista.
Un alt amendament stipuleaza ca, la verificarea in cursul judecatii, daca se constata ca actele sau probele efectuate sau administrate in cursul cercetarii penale sunt lovite de nulitate, acestea sunt eliminate din cauza, indiferent de solutia pronuntata in cursul verificarii prealabile.
De asemenea, printr-un alt amendament al PSD admis s-a stabilit ca recursul in casatie in favoarea inculpatului poate fi declarat oricand.
Compuneri perfecte pentru clasele III-IV
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Portal Codul Muncii
Raluca Turcan, deputat PNL, a spus: "De la ordonanta 13 din februarie 2017 pana acum, vreme de 1 an si jumatate, romanii au fost amagiti si mintiti de toti reprezentantii PSD si ALDE, o coalitie unita de hotie si de preocuparea comuna pentru salvarea hotilor. Tot noaptea, tot prin abuz si lipsa de dezbatere. Este o coalitie toxica pentru Romania! Este o zi extem de trista pentru Romania. Consecintele vor fi greu de evaluat. Sunt create conditii sa scape nu doar coruptii, ci si violatorii sau criminalii".
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
ARTICOLE SIMILARE