Deputatii vor sa modifice din nou Codul de procedura penala.
Un nou proiect de modificare a Codului de procedura penala introduce o noua reglementare prin care informatiile obtinute din interceptarea convorbirilor, comunicarilor sau a conversatiilor, dar care nu au legatura cu fapta cercetata, nu pot fi utilizate pentru deschiderea unui nou dosar penal. Pe scurt, informatiile care vor fi obtinute pe un mandat de interceptare, dar nu au legatura cu fapta cercetata, nu vor putea fi folosite pentru deschiderea unui nou dosar penal.
Proiectul introduce un nou alineat la articolul 143, potrivit caruia convorbirile, comunicarile sau conversatiile interceptate si inregistrate, care nu privesc fapta ce formeaza obiectul cercetarii, care nu au legatura cu infractiunea sau persoanele care fac obiectul cercetarii ori care nu contribuie la identificarea ori localizarea persoanelor, nu vor putea fi folosite sau atasate la dosarul de urmarire penala.
Citeste si:
I. Legea nr. 135/2010 privind Codul de procedura penala, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 486 din 15 iulie 2010, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
(...)
5. Dupa alineatul (4) al articolului 10 se introduce un nou alineat, (4 indice 1) cu urmatorul cuprins:
Datele obtinute se vor arhiva la sediul parchetului, in locuri speciale, in plic sigilat, cu asigurarea confidentialitatii si pot fi puse la dispozitia celui vizat, la solicitarea acestuia. La solutionarea definitiva a cauzei, acestea vor fi sterse sau, dupa caz, distruse de catre procuror, incheindu-se in acest sens un process verbal, daca nu s-a obtinut mandat de interceptare si pentru restul convorbirilor.
Cartea Verde a Contabilitatii
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Modele de texte pentru nota 10 la Evaluarea Nationala clasa a VIII-a
De retinut ca, daca pe parcursul derularii activitatii de interceptare sau inregistrare a convorbirilor, comunicarilor sau conversatiilor rezulta indicii savarsirii si ai altor infractiuni, poate fi ceruta completarea mandatului si cu privire la acele infractiuni.
Convorbirile, comunicarile sau conversatiile interceptate si inregistrate, pot fi folosite numai pentru probarea faptei ce formeaza obiectul cercetarii ori contribuie la identificarea ori localizarea persoanelor pentru care s-a solicitat autorizarea de la judecatorul de drepturi si libertati, restul consemnarilor rezultate din mandatul de supraveghere tehnica urmand a fi distruse in termen de 30 de zile de la obtinerea acestora.
S-ar putea sa te intereseze si: Consecinte ale adoptarii proiectelor de ordonanta privind modificarea CP, CPP si gratierea unor pedepse
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri